Börtönszínházi Találkozó

2024.09.11. 13:31

Színház a börtönfalon belül

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont a IV. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális selejtezőjének.

L. Tóth Lajos

Fogvatartottak adták elő a produkciójukat

Fotó: BV Intézet

Az V. Agglomerációs Központ IV. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális selejtezőjén a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai vettek részt a napokban.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága „A szervezeti reformok és a művészetterápia kibontakozása” címen pályázott, amit a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa pozitívan bírált el. A támogatásnak köszönhetően a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet adott otthont a IV. Országos Börtönszínházi Találkozó regionális selejtezőjének, ahol a család és a gyermek kapcsolatának kellett a középpontban állnia a színdarabok megalkotása során.

A színdarabok sikert arattak, majd kihirdették, hogy mely intézet fogvatartottjai lehetnek ott az Országos Börtönszínházi döntőn. Az eredményhirdetést Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartotta, aki első körben gratulációját és háláját fejezte ki a fogvatartottaknak. Elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a felkészítésükkel hozzájárultak a színvonalas előadások megszületéséhez, kiemelve a reintegrációs tisztek áldozatos és kitartó munkáját.

Várnagy Andrea hangsúlyozta, hogy az igazi sikert a saját határaink feszegetése és átlépése hozza. Kiderült, hogy a Tiszalöki Bv. Intézet fogvatartottjai mutathatják be előadói képességüket az országos döntőben. A finálét egy későbbi időpontban rendezik a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. objektumának színháztermében.

A börtönszínház program nem újkeletű, hiszen már korábban is számos sikeres produkció készült a hazai börtönök falain belül. Az ilyen rendezvények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fogvatartottak pozitívabb hozzáállást alakítsanak ki önmagukkal és a társadalommal szemben, ami hosszú távon segítheti a reintegrációjukat – olvasható a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában