Kórusfesztivál

2024.08.16. 11:30

Vármegyénkbe dalolják a nagyvilágot

Csütörtök este megkezdődött a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusverseny Nyíregyházán.

Szon.hu

Vármegyénkbe dalolják a nagyvilágot

Fotó: Racskó Tibor

Csütörtök este Nyíregyházán a római katolikus templomban csendültek fel a szép dallamok, s ezzel a koncerttel – ami egyébként a karvezetői mesterkurzus nyitóhangversenye is volt –, megkezdődött a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői mesterkurzus. A fesztivált megnyitó ingyenes program egyben jótékonysági koncert is volt, a Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság adományokat, felajánlásokat gyűjtött a kárpátaljai oktatásért, a háborús körülmények között dolgozó és élő pedagógusok megsegítéséért, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláért, a háborús terhek enyhítéséért.

A már megérkezett vendég énekkarokat és a közönséget dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte. Szólt arról többek között, hogy a koronavírus-járvány és a gazdasági válság után nem könnyű egy olyan nagyszabású rendezvényt megszervezni, mint a nyíregyházi kórusfesztivál. Történészként utalt arra is, hogy augusztus 15-e Nagyboldogasszony napja, Szent István király avatta ünneppé hazánkban, és élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Mária kegyelmébe. Kiemelte, hogy bárhol is éljünk, a zene, az ének kifejezi a békevágyunkat. Gratulált a Nyíregyházi Cantemus Kórusnak, hogy az intézmény fáradhatatlan erővel és lelkesedéssel az idén immár tizenötödik alkalommal szervezi meg a hazai és külföldi kórusok találkozóját.

– A nyíregyháziak jól tudják négy-öt évtizede, hogy mit jelent a Cantemus szó. A kifejezés egyet jelent immár az értékmegőrzéssel, a kultúra népszerűsítésével. A kórusok felmenő rendszere lehetővé teszi, hogy aki „kinőtte” az egyiket, visszajárjon a másikba. Akik visszajárnak, a szívüket-lelküket beleteszik az éneklésbe, s ez óriási erő a kórusintézmény számára – fogalmazott dr. Ulrich Attila. 

A köszöntő gondolatok után fellépett a holland Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a házigazda együttesek közül pedig a Cantemus Fiúkórus, a Napsugár Gyermekar és a Cantemus Gyermekkar.

Ma, április 16-án tovább folytatódik a fesztiváli program, két helyszínen is belépődíjas hangverseny várja a zenebarátokat, akik fesztiválbérletet is válthattak az ilyen jellegű koncertekre. Az utóbbi években egyre gyakrabban ad otthont kulturális rendezvényeknek a különleges atmoszférájú nyíregyházi zsinagóga, 16 órától ott lép fel a németországi Új Hamburgi Fiúkórus, az olaszországi Trichiana Polifonic Vegyeskar, a nyíregyházi Nyitnikék Gyermekkar, az Észt TV Gyermekkara és a tajvani Tajpej Filharmónia Ifjúsági és gyermekkara. A kórusfesztivál ünnepi nyitóhangversenye 20 órakor kezdődik, a Nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai köszöntik a nagyvilágból Nyíregyházára érkezett kórusokat, amikkel augusztus 17-én, szombaton a vidéken élők is találkoznak. Az úgynevezett Vármegyejárás keretében a kórustalálkozó énekkarai 18 órától fellépnek a vállaji római katolikus templomban, a tiszadadai református templomban, a nyírbogáti görögkatolikus templomban és a nagyecsedi református templomban.

Vasárnap, augusztus 18-án sem pihenhetnek az énekkarok, ugyanis minősítő hangversenyen bizonyíthatják tudásukat, felkészültségüket. Nem egymás ellen vetélkednek, a nemzetközi zsűri tagjai azt figyelik majd, milyen minősítéssel – arany, ezüst vagy bronz – jutalmazzák az egyes kórusok produkcióját. A minősítő verseny zsűrijének tagjai: Somos Csaba Liszt-díjas művész, a Nemzeti Énekkar karigazgatója, Yu-Chung John Ku, a Tajpej Filharmonikus Alapítvány zenei igazgatója, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, prof. Leon Shiu-Wai Tong, a Nemzetközi Kórusszövetség első alelnöke.

Mint Szabó Dénes karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója lapunknak elmondta, a versenyen résztvevő együttesek a minősítés mellett különböző díjakért is versengenek. Díjat ajánlott fel ugyanis a Magyar Kodály Társaság vármegyei szervezete, így a közönség soraiban ott ülnek majd a civil szervezet tagjai is, de lesz külön közönségdíj is, amit a nézőknek legjobban tetsző előadás kap majd meg az augusztus 20-i gálakoncerten a Cintinental Arénában. Addig azonban lesz még folklór est augusztus 18-án, vasárnap 20 órától Nyíregyházán a Kossuth téren, augusztus 19-én, hétfőn pedig 19 órától a Kodály-iskolában a Kontinensek hangjai címmel lesz koncert, amelyen a Tajpej Filharmónia Kamarakórusa, a Cantemus Gyermekkar és a Pro Musica Leánykar mutatja be műsorát.

Néhány külföldi énekkarnak a tagjait a nyíregyházi „kodályos” családoknál helyezték el, ezáltal is tovább erősödhet majd a kapcsolat a vendégek és a házigazda diákok között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában