Nyíregyháza, Késmárk

2024.08.12. 12:48

Thökölyre emlékeztek Késmárkon

Dalmay Árpád méltatta a hadvezér, Felső-Magyarország és Erdély egykori fejedelme érdemeit.

L. Tóth Lajos

A csoport Thököly késmárki szobránál és a lőcsei régi városháza előtt

Fotó: Dalmay Árpád archívuma

Rákóczi Szövetség nyíregyházi és debreceni szervezetének ötven fős csoportja Késmárkra látogatott, hogy Thököly Imre fejedelemre emlékezzék szülővárosában.

A Rákóczi Szövetség nyíregyházi (balról) és debreceni szervezetének elnöke koszorúzás után
Fotó: Dalmay Árpád archívuma

Megérkezése után a csoport a fejedelem 2022 márciusában felavatott lovasszobránál gyülekezett a késmárki vár bejáratánál. Győrfi Lajos gyönyörű szobránál Dalmay Árpád, a nyíregyházi szervezet elnöke méltatta a hadvezér, Felső-Magyarország és Erdély egykori fejedelme érdemeit, majd Nagy Sándorral, a debreceni szervezet elnökével elhelyezték közös koszorújukat. A várban berendezett múzeum meglátogatása után a csoport az új evangélikus templomba ment, ahol újabb közös koszorút helyeztek el Thököly Imre mauzóleumában. Megtekintették a régi evangélikus fatemplomot is, majd hazaúton rövid megállót tartottak Lőcsén az egykori városháza előtt.

A csoport Thököly késmárki szobránál és a lőcsei régi városháza előtt
Fotó: Dalmay Árpád archívuma

Martinovszky István, a Rákóczi Szövetség tagja valamennyi helyszínen kuruc és evangélikus énekeket játszott tárogatón, amelyeket a helyiek is örömmel, köszönettel fogadtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában