Cantemus

2024.07.26. 14:00

Hihetetlen egységben a kórus

Szabó Dénes karnagyot is lenyűgözte a gyermekkar koncertje Japánban.

M. Magyar László

Vidám hangulat jellemezte a Cantemus Gyermekkar tagjainak tiszteletére rendezett kis fogadást a Kodály-iskolában

Fotó: M. Magyar László


Csütörtökön kora este begördült Nyíregyházán a Kodály Zoltán Általános Iskolához az az autóbusz, ami hazahozta a Liszt Ferenc Repülőtérről a Cantemus Gyermekkórus tagjait Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével. Az oktatási intézmény aulájában egy kis fogadással várták a szülők a messziről érkezett gyermekeket, hiszen mint lapunkban is folyamatosan hírt adtunk róla, először egy hongkongi nemzetközi kórusfesztiválon énekeltek a fiatalok, utána pedig Japán több városában adtak koncertet. Mindenhol nagy szeretettel fogadták az énekkart, melynek műsora minden egyes koncert alkalmával óriási sikert aratott. A kórus július 13-án utazott el Hongkongba, a kínai városállamba, vagyis majdnem két hétig voltak távol a gyermekek szüleiktől és lakóhelyüktől. Ez a közel két hét azonban sok-sok nem mindennapi élményt tartogatott a számukra, volt mit mesélniük a szüleiknek. A szállodában például az 56. és az 57. hetedik emeleten laktak, vagyis a lábaik előtt hevert a város, s lubickolhattak a dél-kínai tengerben is.

A szülők finomságokkal várták a felkelő nap országából hazaérkezett fiatalokat 
Fotó: M. Magyar László

Díszvendégként Hongkongban

Míg a kórustagok a szüleiknek mesélték az élményeket, arra kértük Szabó Dénes karnagyot, értékelje röviden szerkesztőségünknek ezt a közel kéthetes távol-keleti turnét.

– Nagyon nagy örömmel és reménnyel indultunk el erre az ázsiai koncertkörútra. Volt egy kis hiányérzetem a felkészüléssel kapcsolatban, mert nagyon megsűrűsödött az utóbbi, június végi és július eleji időszak. Egy csoporttal voltam ugyanis Erdélyben Böjte Csaba atyáéknál, az énekkar egy másik csoportjával Észak-Olaszországban voltunk, és így tulajdonképpen három napom maradt arra, hogy a Hongkongba és Japánba utazó csoporttal felkészülhessek a szereplésekre – kezdte tájékoztatását a Kossuth-díjas karnagy.

– Én előzetesen úgy gondoltam, hogy jók lesznek a kórustagok, de mire a harmadik naphoz érkeztünk, úgy éreztem, hogy semmit nem tudunk,

ezért még menet közben is próbáltunk és csiszoltuk a dalokat, finomítottunk a hangzáson. A fiataloknak ez az első utazásuk volt Ázsiába, nekem már a sokadik, így nem lehet azon csodálkozni, hogy nekem nagyon szép és felejthetetlen emléket jutottak az eszembe az utazás során. Sokan Nyíregyházán biztosan jól tudják, hogy nekünk több mint harminc éves kapcsolatunk volt a Japán Rádió és Televízió zenei osztályának vezetőjével, Sumio Gotodával, illetve van még mindig az ő húgával, Fukiko Gotodával, aki már elmúlt kilencven éves. Találkoztunk Fukikóval, az utazásunk érzelmi csúcspontjának bátran nevezhetem a találkozást. Néhány hónapja egy idősek otthonában él, de nagyon motiválta őt is találkozás. Előtte távtelefonon is biztatott bennünket, hogy menjünk, s úgy láttam, nagy örömet szereztünk neki azzal, hogy felkerestük. Ő most megígérte, hogy eljön ismét Nyíregyházára, mert régóta készül már hozzánk, de a Covid miatt nem tudott jönni.

Hongkongban és Japánban több hangversenyt is adott az énekkar, ezeket is felidézte Szabó Dénes.

– Hongkongban a nemzetközi kórusfesztiválon díszvendégként vettünk részt, minden nap énekeltünk hangversenyen. Hongkong után Japán következett, és a szigetországban is sokat kellett énekelnünk. Talán a Guinness-rekordot is megdöntöttük Kawasakiban, mert a hangversenyterem nem volt elég nagy, ezért egymás után két koncertet adtunk. A terem ötszáz fős volt, s mind a két előadásra az összes jegy elkelt. Én nagy aggódtam, hogy lehet kibírni négy félidős hangversenyt, ahol ötven perc egy félidő, ráadásul akusztikailag sem volt nagyon jó a terem. A félelmem végül alaptalannak bizonyult, mert a gyermekek rendkívüli színvonalon énekeltek, minden szakember, aki ott volt – egyébként sok régi tanítványommal találkoztam, akik egykoron részt vettek Nyíregyházán a karnagyi kurzusokon –, elragadtatással beszéltek a koncertről. Úgy nyilatkoztak, nem hogy kopna a Cantemus Gyermekkórus hangzásának minősége, hanem egyre szebb, nem emlékeznek ők sem arra, hogy hallották-e valaha ilyen szépen énekelni a kórust. Tokorozawa város volt mindennek a csúcspontja, ahol nyolcszáz ember előtt adtunk hangversenyt. Nem fogon elfelejteni azt a fellépést, abszolút a legek közé tartozik. Ott már olyan hihetetlen egységben volt az énekkar, minden mozdulatomat értettek, lereagáltak, egészen kevés instrukció alapján is magas színvonalon énekeltek. Számomra egy csoda volt az ottani koncert – tette hozzá befejezésül Szabó Dénes.

Kórusfesztivál Nyíregyházán

A kórus tagjai most néhány hetet pihenhetnek, azonban augusztus 15. és 21. között Nyíregyházán immár a XV. Cantemus Nemzetközi Kórusversenyt rendezik meg, s akkor is lesz bőven munkájuk a fiatal énekeseknek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában