Kultúra

2024.07.23. 20:00

Az idén is lesz kórusfesztivál Nyíregyházán

Az idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált Nyíregyházán.

Szon.hu

A zárógálán a Continental Arénában az idén is csendül fel dal összkari előadásban

Fotó: Pusztai Sándor

Míg Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója az énekkarával, a Cantemus Gyermekkórussal járja a nagyvilágot, a kórus­intézmény munkatársai sem unatkoznak itthon, szervezik a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, amit az idén a tizenötödik alkalommal rendeznek meg Nyíregyházán augusztus 15. és 21. között. A rendezvényre érkeznek együttesek többek között Németországból, Hollandiából, Olaszországból, Tajvanról. 

A hagyományokhoz hűen a Kossuth téren lesz majd folklór est is
Fotó: Pusztai Sándor

Látványos zárógála

A korábbi évek hagyományaihoz hűen a programban lesz folklórest, amikor a nagyvilág minden részéből érkező kórusok ízelítőt adnak népük zenéjéből. Az idén sem marad el a minősítő hangverseny, amelyen a kórusok önmaguk ellen küzdenek, céljuk a minél több pont megszerzése, a minél magasabb minősítés megkapása a zsűritől. 
A zárógálát az idén szintén a Continental Arénában rendezik meg, ahol valamennyi együttes fellép, valamint lesz összkari éneklés is. 
Megszokott program az is, hogy kísérőrendezvényként kórusvezetői kurzust tartanak. Az érdeklődő karnagyok Szabó Dénes vezetésével merülhetnek el a karvezetés titkaiban, s a kurzust befejező hangversenyen vezényelhetik majd a világhírű Cantemus Gyermekkórust és a Pro Musica Leánykart. 

Vidéki helyszíneken is

Természetesen az idén sem marad élmény nélkül a vidéken élő zenebarát közönség sem. Az énekkarok vidéki koncerteket is adnak, énekükben gyönyörködhet a zenebarát közönség a vállaji római katolikus templomban, a nagyecsedi református templomban, a nyírbogáti református templomban és a tiszadadai református templomban. Nyíregyházán a Kodály-iskola, a római katolikus templom, a zsinagóga, valamint a Kossuth tér lesz koncertek helyszíne. Az érdeklődő zenebarátok a programsorozatra bérletet is válthatnak, amivel az összes fizetős koncertet megtekinthetik.

A nyíregyházi zsinagógában a Nyitnikék Gyermekkar mellett német, olasz és észt együttes is fog énekelni 
Fotó: KM


 

A vendégkórusok
Aurin Leánykar (Kecskemét) 
Új Hamburgi Fiúkórus (Németország) 
Taipei Filharmónia Kamarakórus (Tajvan) 
Taipei Filharmónia Ifjúsági és Gyermekkara (Tajvan) 
Nieuw Amsterdams Ifjúsági Kamarakórus (Hollandia) 
Észt TV Gyermekkara (Észtország) 
Trichiana Polifonic Vegyeskar (Olaszország) 
THEO Vegyeskar (Japán) 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában