Színház

2024.06.14. 14:00

Évadzárás: csúcsteljesítmények a színpadon (fotók + videó)

Több mint 100 ezren látták a nyíregyházi teátrum előadásait. Évadzárás: számok, díjak és búcsúzás.

Száraz Anita

Évadzárás után: a díjazottak a színház épülete előtt

Forrás: Kelet-Magyarország/Gazdag Mihály

– Két évadot tönkretett a Covid, legutóbb az elszabadult energiaárak miatt elkerülhetetlenné vált, több hónapos kényszerbezárás borította fel az előzetes terveinket, és bár ezúttal is meg kellett oldanunk kisebb-nagyobb problémákat, végre semmilyen külső körülmény nem befolyásolta a munkánkat – ezzel kezdte köszöntőjét a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pénteki évadzáró társulati ülésén Kirják Róbert, a teátrum igazgatója, aki úgy összegzett: sikeres évad áll mögöttük. Elmondta: 441 előadást láthatott a közönség, a nézőszám meghaladta a 101 ezret – ez 37 százalékkal több, mint az ezt megelőző évadban volt. Összesen 16266-an vettek bérletet, ennek a bevétele megközelítette a 100 millió forintot. A legtöbben, több mint 11 ezren az Életrevalók című előadást látták, ezt követte a Pinokkió, illetve A szépség és a szörnyeteg. Ebben az évadban is nagyon fontos volt a Lázár Ervin program, amiben ezúttal két előadás – Maszmók az indiánok között, illetve Aranymetszet – szerepelt, ezeket 64-szer, illetve 53-szor mutatták be, s közel 17 ezer gyerek jutott ezek révén színházi élményhez. 

évadzárás, színház, társulat
Évadzárás díjátadással: olvasóink szavazatai alapján Nagyidai Gergő lett a Kelet színésze
Forrás: Kelet-Magyarország/Gazdag Mihály

Évadzárás: a köszönet hangja 

– Ez az évad végre arról szólt, amiről szólnia kellett: a színházcsinálásról, s a célunk az elmúlt évek rombolása után nem is lehetett más, mint az újjáépítés – így fogalmazott Horváth Illés, a színház művészeti vezetője, és hozzátette: ez sikerült. – A kényszerbezárások és a Covid alatt bevezetett intézkedések megtépázták a nézőszámot, s nekünk úgy kellett visszacsábítanunk a közönséget a színházba, hogy megtartjuk a színvonalat, építve a képességeitekre, a tehetségetekre. Elegyítenünk kellett a kultúraközvetítő szerepünket a jó értelemben vett szórakoztatóiparral, a nézőket napról napra, estéről estére el kellett kápráztatni, s el kellett gondolkodtatni. Bármilyen műfajról is legyen szó, ezt csak szívvel és lélekkel lehet elérni, s nektek ez sikerült, amit köszönök mindannyiótoknak. Minden előadásba beleteszitek a személyiségeteket, a humorotokat és ez őszintén megélt pillanatokat eredményez, amiért nemcsak én vagyok hálás, de azt hiszem, valamennyi nézőnk is. Büszke vagyok rátok, hiszen a beugrásaitokkal, áldozatkész hozzáállásotokkal számos esetben mentettétek meg az adott előadást és magát a színházat, kisgyerekes apukaként pedig örömmel tapasztalom, hogy a magas minőség nemcsak a felnőtteknek szóló darabjainkat jellemzi: a gyerekelőadásaink korszerűek, modernek, s tele vannak érzelmekkel. 

Kimagasló teljesítmények

– Ebben az évadban is voltak csúcsteljesítmények: Tar Dánielnek 5 bemutatója volt, s 112 előadásban játszott, Kiss Eszter Júlia pedig még őt is túlszárnyalta, 119 előadásban lépett színpadra. És volt még egy kimagasló alakítás, ez pedig Nagyidai Gergő nevéhez fűződik – mondta Horváth Illés. – Óriási kihívás, ha valakire a bemutató előtt három héttel szakad rá egy olyan szerep, mint amilyen a Don Juan. De a nagy formátumú színészek nem térnek ki ez elől, s nem rogynak meg a súly alatt, Gergő pedig ezen művészek közé tartozik. Az alakítása rálicitáló folytatása volt a Machbetnek, ami az első rendezésem volt Nyíregyházán, és amiben szintén ő játszotta a címszerepet. Gergő, aki 2003 óta a társulat tagja, Debrecenbe szerződik – szeretnénk neki megköszönni azokat a felbecsülhetetlenül fontos pillanatokat, amelyekkel az elmúlt több mint 20 évben megajándékozott bennünket: 85 bemutatója volt, s 2 ezer előadásban játszott – tette hozzá Horváth Illés. Gergő munkáját Kirják Róbert is megköszönte, és úgy fogalmazott: nagy büszkeség, hogy a tehetségére a Csokonai Nemzeti Színház is felfigyelt. A népszerű művész az évadzárón átvehette a Lipót-díjat, ő kapta meg a Móricz-díjat és olvasóink szavazatai alapján ő lett az Év színésze is. A meghatott ünnepelt az elmúlt évek minden pillanatát megköszönte a társulatnak. Azt mondta, szakmailag és emberileg is sokat tanult, a kollégái társak voltak, amikor arra szükség volt. Úgy fogalmazott: ők tették azzá, aki lett.  

Tizenkét saját bemutató 

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke megköszönte a színházban dolgozóknak, hogy szeretik és terjesztik a kultúrát, hogy szívvel, lélekkel teszik a dolgukat és hogy a szeretet közvetítésében is példát mutatnak. A díjátadások után Kirják Róbert ismertette a Rózsakert Szabadtéri Színpad nyári programját, illetve a következő évad tervét is. Elmondta: szeretnék csökkenteni a társulat terheit, ezért a mostani 14 helyett 12 saját bemutatóval készülnek, s két vendégprodukciót is láthatnak a nézők. A következő évadban a nagyszínpadon és a Krúdy kamarában is négy-négy premiert terveznek – A padlás, Pacsirta, Alul semmi, A király beszéde, illetve Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén, Játszd újra, Sam!, Házassági leckék középhaladóknak, Yerma –, a Rózsakertben az Aranylakodalom, a Bencs villában pedig a Sírpiknik című vígjátékot mutatják be, a Bárány Frigyes Stúdióban A hisztis királykisasszonyt láthatják a nézők, és három gyerekelőadás is lesz. A társulati ülésen elhangzott: a bérletezés 17-én, hétfőn kezdődik, a bérletmegújításra egy hónapig van lehetőség, e hónap végéig pedig az idei áron válthatnak bérletet a színházkedvelők.

Díjazottak

  • Lipót-díj: Nagyidai Gergő
  • Hátsó Színpad Alapítvány díja: Tanyik Zsófia
  • Godot-díj: Tóth Károly
  • Az évad nézője: Dr. Pálffy Zsuzsanna
  • Pro Teatro-díj: Gulyás Attila, Kiss Eszter Júlia
  • Arany ceruza díj: Kordovánné Markó Zsuzsanna
  • Arany kalapács díj: Holecskó Ildikó
  • Nyíregyháza nívódíja: Szabó Nikolett
  • Kelet színésze: Nagyidai Gergő
  • Móricz-díj: Nagyidai Gergő  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában