Pályaorientáció

3 órája

Nyíregyházán rendezték meg először a Mini Edukációs Szakmai Napot

Nagyszabású pályaorientációs napot szervezett a Külgazdasági és Külügyminisztérium által alapított Magyar Diplomáciai Akadémia pénteken a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az I. Mini Edukációs Szakmai Napon 800 diák, valamint 32 hazai és nemzetközi vállalat vett részt Nyíregyházán.

Lengyel Nóra

Magyar Levente parlamenti államtitkár is részt vett az edukációs napon

Fotó: Sipeki Péter

A Zrínyiben október 11-én nagy volt a nyüzsgés, hiszen három nyíregyházi, két debreceni és három miskolci gimnázium diákjai és pedagógusai hallgathatták meg az interaktív előadásokat, cégbemutatókat. A nagyszabású rendezvényen a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Magyar Levente is részt vett Nyíregyházán. 

A gumiabroncsokról is mindent megtudtak Nyíregyházán a diákok.
A gumiabroncsokról is mindent megtudtak Nyíregyházán a diákok
Fotó: Sipeki Péter

Kobzos István a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium főigazgatója szerint minden iskolának fontos, hogy a pályaorientációt úgy szervezze meg, hogy az valóban hiteles legyen. – Természetesen a pedagógusok is naprakész tudást adnak a gyerekeknek, próbálgatják terelgetni őket, de sokkal hitelesebb, amikor a cégek képviselői mondják el, hogy valójában mit jelent a versenyképesség a mindennapokban, milyen problémákat kell megoldani egy vállalat vezetésében, milyen előrelépési, továbbképzési lehetőségek vannak, vagy hogy milyen kompetenciák szükségesek az egyes munkakörökhöz. Ezért nagyszerű lehetőség, hogy egyszerre 32 országos céget szervezett az intézménybe a Magyar Diplomáciai Akadémia, a diákokat érdekes interaktív előadásokkal, feladatokkal, bemutatókkal várták, és megismertették azokkal a skillekkel, amire szükségük lesz a munkavállaláshoz – részletezte a főigazgató. 

Nyíregyházán először 

A rendezvény fontosságát az is mutatja, hogy az eseményre ellátogatott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Elmondta, hogy a Magyar Diplomáciai Akadémia már öt éve működik, korábban nem volt olyan intézmény, amely összefogta volna a diplomata képzést központi jelleggel. – A Külügyminisztérium égisze alatt Magyarországon ez egy újdonság, és az eddigi öt év tapasztalata azt mutatja, hogy eddig kifejezetten sikeres, kiváló új kollégák kerülnek ki a intézmény falai közül, hiszen a minisztérium alkalmazza az akadémián végzett fiatalokat. Ennek egy hátterét adja a Start Akadémia program, amelyen keresztül középiskolásokat szólítunk meg, ezzel már az ország négy városában vagyunk jelen, de szeretnénk tovább bővíteni – részletezte a miniszterhelyettes, és kifejtette: Nyíregyháza a kezdetektől kiemelt pillére volt, itt indították el először a Start Akadémia programot, ahol a fiatalok jobban megismerhetik önmagukat, fejleszthetik kommunikációs készségeiket és egy biztonságot, egyúttal rengeteg élményt adó közösség tagjává válhatnak, ezzel is szélesítve gondolkodásukat, jövőképüket. A programban résztvevők közül szép számmal jelentkeztek utána a Diplomáciai Akadémiába. 

Életerő, potenciál, és gazdasági vitalitás

– A Start Akadémia a PályaPanoráma Program keretében rendezték meg első alkalommal a I. Mini Edukációs Szakmai Napot. A cél az volt, hogy még több középiskoláshoz jussunk el, és egy gyakorlati, a reálgazdaságban való jártasságot biztosító képzésben részesítsük őket, kiváló magyar és Magyarországon jelen lévő külföldi vállalatok segítségével. Több, mint szimbolikus annak a jelentősége, hogy Nyíregyházán indítjuk útjára ezt a programot – részletezte Magyar Levente. Majd hozzáfűzte, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye és Nyíregyháza egy méltó utánpótlás bázisa a magyar értelmiségnek, olyan erős bástyát képeznek, amire érdemes építeni. Az államtitkár azt is kifejtette, hogy szeretnék minél több cég figyelmét felhívni arra, hogy milyen kiváló iskolák működnek ebben a városban, s megköszönte a cégeknek, hogy érdeklődtek a program iránt, részt vettek ebben a kezdeményezésben és megpróbálták vonzóvá tenni azokat a lehetőségeket, amit a cégük tud nyújtani. Az államtitkár szerint, egy ilyen rendezvény versenyelőnyt is biztosít a vállalatok számára, hiszen megszólíthatják a legkiválóbb diákokat. 

– A fiatalok helyben tartása is fontos cél, hiszen meg vagyunk arról győződve, hogy azok a területi egyenlőtlenségek, amelyek fennállnak jelenleg az országban, kiegyenlíthetőek. Nyíregyháza, illetve ez a vármegye, amelyik sokáig úgy volt elkönyvelve, hogy egy fejletlen térség, ma már az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójává vált, a miskolci, debreceni térséggel karöltve. Tehát az utóbbi évek bizonyították, hogy van életerő, potenciál, és gazdasági vitalitás ebben a térségben is. Ezt a tendenciát szeretnénk tovább erősíteni, mert nem elégedünk meg azzal, hogy Nyíregyháza felzárkózzon, azt szeretnénk, hogy ez a város és a környezete az országos átlag felé emelkedjen. Ez a program egy kicsi, de talán fontos lépcső ebben az irányban – fejtette ki a miniszterhelyettes, és megjegyezte: a program folytatódni fog, a következő állomás Debrecen lesz.

Biztos jövő

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere kifejtette, hogy ez a program illeszkedik a városvezetés céljához is, amit 2018-ban tűztek ki, hogy a Kelet-Magyarországot is sújtó elvándorlást csökkentsék.

– A fiataloknak a biztos munkahely és a lakhatás a legfontosabb, ezért az önkormányzat támogatja a pályakezdők letelepedését, lakásvásárlását a kormányzati támogatás, a CSOK mellett. Igazából az ipari park fejlesztésünk is erről szól, hogy munkahelyeket teremtsünk – hívta fel a figyelmet a polgármester, és felsorolta, hogy ezen a programon kívül számos rendezvénnyel segíti a város a fiatalok pályaorientációját: például SzakMafeszt, nyitott gyárak program.

Torda István Tamásné Nagy Ildikó intézményvezető a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 40 diákkal érkezett a rendezvényre. Elmondta, hogy már 10. osztályban érdemes elkezdeni a pályaorientációt, és azoknak a fiataloknak, akik esetleg még nem tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, egy ilyen alkalom kiváló lehetőség arra, hogy megtalálják az irányt. – Nagyon változatosak az előadások témái, megismerkedhetnek a diákok a régióban lévő cégekkel, az aktuális állásokkal, a szükséges kompetenciákkal, legújabb technológiákkal. Az iskolában nincs arra lehetőség, hogy 32 cég egyszerre legyen jelen, így nagyon örülünk, hogy ezt a nagy volumenű rendezvényt megszervezték – mondta a Kölcsey intézményvezetője. 

A repülőgépipar is népszerű volt
A repülőgépipar is népszerű volt a diákok körében
Fotó: Lengyel Nóra


A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból érkezett Kovács Olivér, aki az MVM Smart Future Lab Zrt. fenntarthatóságról szóló előadásán vett részt. – Csoportmunkában kellett együtt dolgozni pár emberrel, és igazából arról szereztünk információkat, hogyan lehet egy kicsit környezettudatosabban élni. A második a Moshulu Enterprise Partners Inc. előadása volt, akik azt tanították nekünk, hogy merjünk vállalkozni, merjünk befektetni, mivel abban lesz a jövő – részletezte Kovács Olivér, és megjegyezte: logisztikai vagy gazdasági képzésen folytatná tovább majd a tanulmányait. Mártonfi Benedek pedig elmondta, hogy a BiotechUSA Kft.-nél a brandépítésről volt szó, megtudták, hogyan lehet egy céget felépíteni, a vevőközönséget megszólítani.

A DIEHL Aviation Hungary Kft. is részt vett az edukációs napon, hiszen nagyon fontos, hogy megmutassák a repülőgépipar sajátosságait a fiatal generációnak. – Igazából ők a jövő reménységei, az új generáció. Szeretnénk átadni azt a tudást, ami nekünk van, és megmutatni, hogy mivel foglalkozunk, hátha valakit megfog a repülőgépipar. Volt olyan diák ma, aki elhatározta, hogy ő pilóta szeretne lenni, a repülőgépiparral szeretne foglalkozni. Nagyon jó kommunikációval rendelkező csapatok érkeztek, szívesen vették ki a részüket a játékokban is. Interaktív bemutatóval készülni, hogy ne csak egy száraz cégbemutatóval untassuk őket – részletezte Kállai Imre, mérnökségvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában