Nyíregyháza

2 órája

Nyíregyháza fejlődésére tettek esküt a közgyűlés tagjai

Negyedik ciklusban vezeti a várost dr. Kovács Ferenc polgármester.

Kanalas Ottilia

Negyedik ciklusban vezeti Nyíregyházát dr. Kovács Ferenc

Fotó: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Megalakult a nyíregyházi közgyűlés. A testület tagjai és a várost vezető polgármester, dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) letették esküjüket kedden délelőtt, s aláírták az erről szóló dokumentumot is. A következő öt évben a nyíregyháziakért fog dolgozni a 22 fős testület, hangoztatták az ünnepi alakuló ülésen a városháza Krúdy-termében. Mint ismert, a június 9-én tartott helyhatósági választásokon dr. Kovács Ferenc nyerte el a nyíregyháziak bizalmát, s jelentős többséggel jutottak be a testületbe a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei. Az ellenzéki szövetség frakciójában hatan ülnek a közgyűlésben, a Mi Hazánk egy képviselője, és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy képviselője dolgozhat együtt ebben a ciklusban. A város, illetve a térség országgyűlési képviselői: dr. Szabó Tünde, és dr. Vinnai Győző is jelen voltak az alakuló közgyűlésen, ahogyan a vármegyei főispán, Román István is.

Az országgyűlési képviselők szót kaptak az ülés legelején. Dr. Szabó Tünde ezúton is gratulált a képviselőknek a választáson elért eredményeikhez, és elismerően szólt arról a munkáról, mely az elmúlt több mint 10 évben az építkezésről, a város fejlődéséről szólt. Elmondta, a kormány kiemelt figyelmet fordít Nyíregyházára, s ő maga is mindent megtesz azért, hogy az a gazdaságfejlesztési folyamat, mely elindult, a terveknek megfelelően célba is érjen. Dr. Vinnai Győző jó egészséget, és erőt kívánt a testület munkájához. Két fontos dolgot, a bizalmat és az együttműködést említette, melyek nélkül nincs előrehaladás és növekedés. Azokról a látható változásokról beszélt: gazdaságfejlesztés, munkahelyek számának növekedése, közlekedésfejlesztés, turizmus, melyek eredményeit a saját bőrükön is érzik a városlakók, hogyan változtak, javultak a szolgáltatások, életfeltételek.

Munkahelyek, lakhatás, élhető város

Dr. Kovács Ferenc szintén jó egészséget kívánt a képviselőknek, és arra kérte őket, hogy tartsák szem előtt, a nyíregyháziak bizalmát élvezik, a város érdekeit képviselik. – A közgyűlésben az elmúlt 14 évben mindig arra törekedtem, hogy ne engedjek semmilyen más szempontokat, ne terheljük pártpolitikai dolgokkal a munkánkat, mi azért vagyunk itt, hogy a város érdekében dolgozzunk. Ha egy mondatban össze kellene foglalni a következő 5 év céljait, azt mondanám: folytatjuk, amit elkezdtünk, amit 14 éve töretlenül végezünk. Lehet, hogy sokan nem is figyeltek fel rá, de az önkormányzat költségvetése hosszú évek óta stabil, nincs hiányunk, nincs hitelünk. Ez azért fontos, mert erre a stabilitásra bátran építkezhetünk, ez a fundamentuma a sok-sok fejlesztésnek – mondta a polgármester. Majd utalt az ipari park benépesülésére, a 127 hektáros terület 817 hektárral való bővítésére, s ami mindenki előtt ismert, a betelepülő 5 új nagy cég éveken belül több ezer új munkahelyet kínál a térségben élőknek, adóbevétel-növekedést az önkormányzatnak.

– Köszönöm a kormánynak a terveink megvalósításához, a beruházásokhoz nyújtott támogatást, s ahogyan már sokszor elmondtam, a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés az itt élők megélhetését szolgálja, ugyanakkor fontos társadalmi feladatoknak is eleget teszünk ezzel: szeretnénk csökkenteni a fiatalok elvándorlását. Munkahelyek, lakhatás, élhető város. Ezek a fő céljaink továbbra is, ezek mentén tervezünk. A közlekedésben elértük, hogy a nagykörút bezárult, 25 csomópont megépült, utak, járdák újultak meg, s 80 kilométeres kerékpárút fonja át a várost. Jó hír, hogy a következő időszakban egy újabb 10 milliárdos keretet költhetünk el utak fejlesztésére – tekintett a jövőbe dr. Kovács Ferenc, akitől megtudtuk, a most futó uniós programozási időszakban 52,8 milliárd forintos keretből 6 projekt már el is indult. Az oktatási intézményekre, szociális ellátásra, a városlakók egészségfejlesztésére a következő időszakban is gondolnak. Kiemelte azt is, ebben a városban valóban fontos a fiatal generáció, ezt mutatja a 2018-ban indított Nyíregyháza hazavár program, melyben az önkormányzat a maga eszközeivel segíti az első lakáshoz jutást, az egyéb állami lakástámogatások (csok) mellett. 

Két alpolgármestert választottak

Két alpolgármester segítheti a polgármester munkáját, keddtől hivatalosan is. Dr. Podlovics Roland főállású alpolgármesterként, és Jászai Menyhért, aki testületi tag is, társadalmi megbízatású alpolgármester marad. A tisztségviselők személyét jelentős többséggel fogadták el, ahogyan bejelentették a frakcióvezetőket is: Halkóné dr. Rudolf Éva vezeti a Fidesz-KDNP képviselőcsoportot, az ellenzéki összefogásét Jeszenszki András. Az előző ciklushoz képest nem hat, hanem öt bizottságról szavaztak kedden, ezek tagjai is esküt tettek. 

A nyíregyházi közgyűlés tagjai:

Polgármester: dr. Kovács Ferenc ( Fidesz-KDNP)

A Fidesz-KDNP képviselői: dr. Ulrich Attila, Nagy Szabina, Halkóné Rudolf Éva, Kósa József, Ágoston Ildikó, Jászai Menyhért, Lovas Kovácsné Nagy Erika, Illés Zoltán, Tóth Imre, Vassné Harman Gyöngyi, Bajnay Kornél, Ráb Jánosné, Mussó László

Az MSZP, a Függetlenek Egyesülete, Szövetség Városunkért, LMP – Zöldek, Párbeszéd- ZÖLDEK, MMN, Nép Pártján, Momentum: Jeszenszki András, Póka Imre, Suszter Csaba, Smidt Ferenc, Lengyel Máté, Mike András

Mi Hazánk: Kovács Koppány Zoltán

Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Nagy Virág

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában