Dömötör napra terelt figyelem

2 órája

Juhuuuuu! - juhászkodnak az Alvégesiben

L. Tóth Lajos

Antal Rolandék szervezik a programot

Forrás: KM

Immár hagyomány Nyíregyházán a Dömötör napi juhászkodás: október 26-án, szombaton 17 órától kirakodóvásárral, gyerektáncházzal, és táncmulatsággal várják a táncolni vágyókat és az érdeklődőket, az este különlegessége, hogy a somogyi kanászok világába is bepillantást engednek.
Az ország keleti felében elsősorban Dömötör volt a pásztorok patrónusa. Dömötör napját juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.
Egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek. A Hortobágy környéki pásztoroknál az uradalmi pásztorok és a paraszti legelőtársaságok rendeztek Dömötör-napi mulatságokat. A juhászok elszámolását bezáró mulatságot nevezték juhászbálnak, juhásztornak, juhtornak, juhdérmációnak és dömötörözésnek is.
A Vendel- és Dömötör-napi ünnepségek már a századfordulótól vesztettek jelentőségükből, s ezzel Szent Mihály-nap szerepe növekedett meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában