Jótékonysági almanap

2 órája

Jótékonysági almaszedés: célba ért Szabolcs aranya

Román István és Bölcskei György jelképesen átadták a leszüretelt gyümölcsöt. Állami gondoskodásban élő gyerekek kapják a jótékonysági almanapon leszedett almát.

Tarnavölgyi Gergely

Bölcskei György (balról), Hasulyó Szabolcs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vármegyei kirendeltségének vezetője, Bessenyei Gyula Attila és Román István személyesen adta át a több ládányi almát

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az idén is megszervezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal az Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanapot, a korábbi évekhez hasonlóan most is a Nagykálló-TÉSZ telephelyén szüretelték Szabolcs aranyát a térség országgyűlési képviselői, a kormányhivatali dolgozók és más közéleti szereplők. Ahogy az a hagyományt is folytatták a szervezők, hogy a leszedett almát nehéz sorsú, állami gondoskodásban élő gyermekeknek adományozzák.

A jótékonysági almanapon összegyűlt almát szerdán adták át a gyerekeknek
A jótékonysági almanapon összegyűlt almát szerdán adták át a gyerekeknek Fotó: Tarnavölgyi Gergely

– Szerencsére a kezdeti lendület kitart, így ebben az évben már a hatodik alkalommal sikerült megtartanunk a jótékonysági almanapot – fogalmazott a Mátészalkán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekvédelmi Központban megrendezett jelképes átadóünnepségen Román István vármegyei főispán, az almanap ötletgazdája. Hozzátette, az almaszüret egyben egy remek közösségi esemény is, és már a vármegyén, illetve az országhatárainkon túlról is érkeznek rá vendégek. 

Köszönet a jótékonysági almaszedés résztvevőinek

Román István a mátészalkai gyermekvédelmi központban összegyűlt gyerekeknek az alma jótékony hatásairól is beszélt. Kiemelte, rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul az egészségmegőrzéshez.

– Az én generációmnak meghatározó gyermekkori élménye volt az őszi almaszedés, én magam is remek emlékeket őrzök róluk – fogalmazott.

– Évről-évre az is hagyomány, hogy az összegyűlt almát felajánljuk állami gondoskodásban élő gyerekeknek – emelte ki a főispán, majd köszönetet mondott még egyszer azoknak, akik részt vettek a szeptemberi jótékonysági almanapon.

A szerdai átadáson jelen volt Bölcskei György, az almaszedésnek otthont adó Nagykálló-TÉSZ egyik tulajdonosa is. Ő is a rendszeres almafogyasztásra buzdította a hallgatóságot, és mint fogalmazott, ő maga is hosszú évek óta napi szinten fogyasztja Szabolcs aranyát.

– Az alma egy jelkép, az egészség jelképe, és azzal, hogy rendszeresen esszük, nem csak az egészségünkért teszünk, hanem az almaágazat szereplőit, a gazdálkodókat is segítjük – mondta.

Bölcskei György a jótékonysági almaszedésen mondott beszédét is felidézte, mikor így fogalmazott:

– Nincs túl fényes helyzetben az ágazat, nincs a legjobb pozícióban az almatermesztés, de ennek ellenére optimistán kell tekinteni a jövőbe, és ki kell használni az alma feldolgozásában rejlő lehetőségeket – mondta Bölcskei György. Rámutatott: a gazdálkodóknak is tudniuk kell alkalmazkodni a megváltozott időjárási körülményekhez, úgy mint a gyakori szárazság. A Nagykálló-TÉSZ egyik tulajdonosa kiemelte, csak komoly összefogással lehet eredményes az ágazat, ez igaz a termesztésre és a feldolgozásra is.

– Lehet, hogy valaki nem szereti az almát, de az abból készült ivólevet igen – utalt arra a kétféle almalére, amit a több ládányi alma mellé hoztak, és adtak át Román Istvánnal közösen szerda délelőtt a mátészalkai fiataloknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Gyermekvédelmi Központ vezetője, Bessenyei Gyula Attila is méltatta a jótékonysági almanap jelentőségét, és a gyerekek nevében köszönetet mondott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatalnak és a Nagykálló-TÉSZ-nek a felajánlott almát és ivólevet.

Az eseményen elhangzott, vármegyénkben 428 gyermek él állami gondoskodásban, hozzájuk fog eljutni a szeptember elején leszedett alma.

Az alma jótékony hatása:

  • A statisztikák szerint fejenként évente 23 kilogramm almát fogyasztunk el. 
  • A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma - az orvost távol tartja". Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. 
  • Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. 
  • Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában