Nyírtelek

3 órája

Életüket adták a hazáért

Hagyomány már, hogy minden évben a királyteleki csata hősi halottainak emlékére koszorúzási ünnepséget szervez a nyírteleki önkormányzat.

Szon.hu

A gyermekek zászlai is odakerültek a koszorúk mellé

Fotó: Bozsó Katalin

Pénteken Nyírteleken a Hősi temetőben tartott megemlékezésen az 1944-es királyteleki csata hősi halottai előtt hajtottak fejet a múltat felidézők. Mészáros Attila zászlós mondott emlékező beszédet, amelyben kihangsúlyozta:

– Azok a katonák, akiknek sírjainál most állunk, nem akartak mást, mint túlélni a II. világháborút és hazatérni szeretteikhez. Nekik ez nem adatott meg, mert itt, Nyírtelek – régi nevén Királytelek – határában megvívták az „utolsó harcukat” 1944. október 27-én és 28-án a a településhez tartozó sóskúti részen.

Verset mondtak a diákok
Fotó: Bozsó Katalin

– 1944. október 6-án Malinovszkij masall  Arad és Temesvár térségéből megindította támadását Kelet-Magyarország ellen, hogy a német és magyar csapatok előtt elvágja a Tiszához való visszavonulás lehetőségét. Október 27-én reggel a debreceni 16. felderítő osztály egy szakasza felvette a harcot a Királytelek-Felsősóskút területén beásott orosz erőkkel. A magyar szakasz parancsnoka dr. Kováts Tibor főhadnagy volt. Kemény küzdelem után másnap reggelre sikerült felszámolni, illetve visszavonulásra kényszeríteni az orosz erőket, azonban magyar részről komoly veszteségek voltak: sok sebesült mellett 10 magyar katonának ez volt a végső harca, a legnagyobb kincset adták  a hazáért, az életüket. A harcok eredményeképpen sikerült összesen mintegy 150 ezer embert visszavonni a Tisza mögé, így nem kerültek a szovjet csapatok harapófogójába. Kovács főhadnagy közreműködésével, a helyi tanács 1984-ben hősi emlékművet állított, az országban először, s azóta minden esztendőben elhelyezik az emlékezés virágait az itt élők a hősi halottak előtt tisztelegve – tette hozzá az előadó.

Az emlékezés résztvevőinek egy csoportja
Fotó: Bozsó Katalin

Ezután a Nyírteleki Szent Anna Katolikus Iskola diákjai verset mondtak, amit Kiss Tibor római katolikus plébános emlékezése és imája követett, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit a az önkormányzat vezetői, a város intézményvezetői, a nyírteleki és a varjúlaposi polgárőr egyesület tagjai, a Nyírfa nyugdíjas közösség tagjai, valamint az Összefogás Nyírtelekért Egyesület képviselői. A Nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde óvodásai emlékzászlókat helyeztek el a sírokon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában