Bűncselekmény

2 órája

Agyonverte a vád szerint az élettársát

Minősített emberölésben mondták ki a férfi bűnösségét. A vád szerint agyonverte az asszonyt.

Száraz Anita

Dr. Juhász Zoltán a férfi felmentését kérte

Fotó: KM

Az előkészítő ülésen, később a tárgyalásokon, majd szerdán koradélután is ugyanúgy viselkedett a teljesen ősz, szemüveges magyi férfi, K. J.: egykedvűen üldögélt és szinte egyáltalán nem beszélt. Még az utolsó szó jogával sem élt: nem kért bocsánatot, s nem mondta, hogy megbánta, amit tett – következetes volt, az eljárás alatt ugyanis végig azt vallotta, hogy nem bántotta az élettársát. Ám a tárgyalásról már nem mehetett haza: letartóztatták és elvitték a bv munkatársai, bűnösnek találták ugyanis bűncselekmény elhárítására idős koránál, illetve fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és súlyos testi sértés bűntettében, és nem jogerősen 18 év fegyházbüntetésre ítélték. A férfit azzal vádolták, hogy agyonverte az élettársát – de haladjunk sorban!

agyonverte, bántalmazta, instabil mellkas
A vád szerint agyonverte az élettársát
Fotó: KM  

Agyonverte, noha gondoznia kellett volna

Az ítéleti tényállás szerint K. J. és az élettársa 2016-tól éltek együtt Magyon, italozó életmódot folytattak. Az asszony egészségi állapota 2022 nyarára megromlott: a látását 90 százalékban elveszítette, cukorbeteg volt, ezért segítségre szorult. 2022. július 13-án K. J. puszta kézzel bántalmazta a nőt, aki kórházba került. Öt nappal később engedték haza, a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója pedig távoltartást rendelt el a férfival szemben, ennek ellenére továbbra is együtt éltek. A férfi ezt követően is bántalmazta a tőle öt évvel idősebb, gyengébb fizikumú élettársát, aki ennek következtében 2022. augusztus 19-én meghalt. A bal oldalán tíz, a jobb oldalán nyolc bordája tört el, némelyik két helyen is, ezek törött vége több helyen átszúrta a mellhártyáját. A mindezek miatt kialakult instabil mellkas, és a tüdőben kialakult zsírembolizáció légzési elégtelenséget, majd fulladást idézett elő, ez vezetett a halálához. – A vádlott végig tagadta, hogy bántalmazta az élettársát, ám a boncjegyzőkönyv és a szakértői vélemények cáfolták az állítását. Ápolnia, gondoznia kellett volna az asszonyt, aki tőle remélt segítséget, ám ő visszaélt az élettársa állapotával, és napi szinten bántalmazta, ütötte, megtaposta – mondta perbeszédében dr. Halász Ágnes főügyészségi ügyész, és hozzátette: ebben az ügyben nem talált enyhítő körülményt.

A vádlott felmentését kérte

– A meghallgatott tanúk vallomása és a szakértői vélemények nem bizonyították kétséget kizáróan a védencem bűnösségét – jelentette ki K. J. meghatalmazott védője, dr. Juhász Zoltán. – Nem volt alapos a boncjegyzőkönyv, így abból ok-okozati összefüggés nem állapítható meg. A kórházi zárójelentés az elhunyt sérüléseit nem részletezte, az igazságügyi orvosszakértő pedig kijelentette, hogy a sérülései származhattak eleséstől is. Azt az egyik tanú is megerősítette, hogy a nő gyakori vendég volt a kocsmában, ő maga is többször látta, hogy elesik a lépcsőn. Mivel K. J. korábban bántalmazta az asszonyt, a nyomozó hatóságnak még erőtlen próbálkozása sem volt arra, hogy más elkövetőt keressen, kizárólag őt gyanúsították meg a bűncselekmény elkövetésével. Maga az eljárás halált okozó testi sértés ügyében indult, később lett emberölés, majd minősített emberölés a vád – mondta a védő, és azt kérte, bizonyítottság hiányában mentsék fel a férfit.

A nő kérte a távolságtartást

Dr. Bartha Andrea törvényszéki bíró azonban bűnösnek találta K. J.-t, és 18 év fegyházbüntetésre ítélte. – K. J. azt állította, hogy a halála előtti időszakban nem bántotta az élettársát, akit ápolt, gondozott, és akinek azért keletkeztek sérülései, mert többször leesett az ágyról és nekiment a szekrénynek.  Ám az ablakos bordatörést kizárólag bántalmaz okozhatta, az igazságügyi orvosszakértő pedig úgy fogalmazott, hogy ha külön-külön vizsgáljuk meg a sérüléseket, kijelenthető, hogy azok keletkezhettek esés következtében, de ha összességében tekintünk ezekre, valószínűsíthető, hogy mind-mind bántalmazás következményei. Ha ugyanis az asszony leesett volna az ágyról, vagy csetlett-botlott volna, a lábán is találtak volna zúzódásokat vagy hámsérüléseket, az ugyanis nem életszerű, hogy valaki úgy esik el, hogy csak a felsőteste sérül. A bántalmazást bizonyítja az is, hogy az asszony erről a kórházban is beszélt, s ő maga kérte a távolságtartás elrendelését. 
– Az igazságügyi elmeorvos-szakértők szerint K. J. motivációja a tehetetlenség lehetett. Az élettársa magatehetetlen volt, ez pedig indulatokat gerjesztett benne. Az alkoholizmusa eltorzította a személyiségét, előhozta agresszivitását, gátlástalanságát, de a beszámítási képességében nem korlátozott – fogalmazott dr. Bartha Andrea és a védő azon kérdésére is választ adott, miért nem halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek a vádlottat.

Kihasználta az asszonyt

– K. J. szándéka nem csak testi sértés előidézésére irányult, és bár nem kívánta az élettársa halálát, belenyugodott abba, hogy ha bántalmazza, akár meg is halhat. Kihasználta a nőt, hiszen az asszony nyugdíjából éltek és haszonélvezeti joga lett a házra, ahol éltek – mondta és minősítő körülményekre is kitért. – P. B-né nem volt képes védekezni: teljesen leépült, csontsovány volt, nem látott, az ágyból sem tudott felkelni, a mentális és a fizikai állapota olyan volt, mint egy 90 éves emberé, noha csak 68 éves volt – jelentette ki a bíró, aki az eshetőleges szándékot nevezte meg, mint egyetlen enyhítő körülményt. Halmazati büntetésként 18 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki feltételesen sem bocsátható szabadlábra. 
Az ítélet nem jogerős: a vádlott és védője felmentésért, illetve eltérő minősítés megállapítása érdekében fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három munkanapos határidőt. A kiszabott szabadságvesztés időtartamára figyelemmel, illetve a szökés, elrejtőzés veszélye miatt a bíró elrendelte K. J. letartóztatását és bár a férfi azt mondta, hogy egy napra hazamenne, hogy mindent elrendezzen a ház körül, erre már nem maradt lehetősége: a tárgyalóteremből vitték el a büntetés-végrehajtás munkatársai.

A legfontosabb információk

  • A pár 2016 óta élt együtt Magyon
  • A nő egészségi állapota 2022. nyár elejére  megromlott,  emiatt a mindennapi életvitelében és a mozgásában szoros felügyeletet, segítséget igényelt
  • A férfi 2022. július 13-án puszta kézzel bántalmazta az asszonyt, aki orrcsonttörést, zúzódásokat és repesztett sérüléseket szenvedett
  • A kórházból a nőt július 18-án engedték haza
  • A vádlott ezután is bántalmazta a sértettet, aki ennek következtében 2022. augusztus 19-én meghalt
  • A vádlottat bűncselekmény elhárítására idős koránál, illetve fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság
  • Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre rendelkezésre álló háromnapos határidőt

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában