Választás

2024.09.10. 07:00

Tevékeny, de mégis pihentető hétköznapok jönnek

Több évtizedes munka után sem áll meg az élet. A család, a hobbi és egy kis pihenés kerül előtérbe azoknál a polgármestereknél, akik úgy döntöttek: átadják a széküket.

Szon.hu

 Nyugdíj mellett is sokan aktív életet élnek, van aki olyan felelősségteljes posztot is elfoglal, mint a polgármesteri szék. Egy település élén tevékenykedni nagy kihívás, sok munkával, lemondással és megmérettetéssel is jár. Azonban egy idő után, van akinél ez több mint három évtized, érthető módon eljön a jól megérdemelt pihenés ideje, a család, az unokák kerülnek előtérbe, és több idő lesz a hobbira is, legyen az horgászat, ulti, kertészkedés, kerékpározás vagy akár motorozás. Vármegyénkben is több polgármester döntött úgy, hogy átadja mandátumát. Több településen jellemző a generációváltás, van ahol apáról leányra száll ez a tisztség, de vannak akik nem tudnak teljesen megválni az önkormányzati feladatoktól. Apagy, Kérsemjén, Nyírmada és Sényő leköszönő településvezetőjét kérdeztük meg, mivel töltik októbertől az idejüket, és szívesen árulták el azt is, hogy milyen terveik vannak a következő évekre. Egy biztos, hogy mindenkinek fontos, hogy megmaradjon a rendszeresség az életében, és hogy tevékenyen teljenek továbbra is a mindennapok, hiszen nem lehet egyik napról a másikra a semmittevésé a főszerep.

Folyamatos fejlődés

Kiss István
Kiss István
Fotó: KM-archív

Apagynak 1990-től Kiss István a polgármestere, megszakítás nélkül, ciklusról ciklusra szavaztak neki bizalmat a helyiek. – Úgy gondolom, hogy több mint három évtizedes településvezetői munka után nyugodtan dönthettem úgy, hogy a következő ciklusra átadom a széket. Apagyon 1977-től mint műszakis tevékenykedtem, majd 1990-ben választottak meg először a település élére. A lányom 11 éve dolgozik itt az apagyi hivatalnál, és az idén elindult az önkormányzati választásokon. A helyiek bizalmat szavaztak neki, így ő veszi át ezt a nem mindennapi kihívásokkal teli munkakört. Készült arra, hogy méltó módon vegye kézbe a település irányítását, megvannak a megfelelő iskolái, végzettsége, és ami a legfontosabb, az elhivatottsága is. Így tehát Apagyon megtörténik a generációváltás is a polgármesteri poszton. 
– Eddig folyamatos fejlődés jellemezte a községet, sikerült minden intézményünket, közműhálózatainkat, iparterületeinket olyan szintre kiépíteni, ami egy élhető település feltételeit jelenti. Bízom benne, hogy egy új, fiatalabb generációval ez a haladás tovább fog folytatódni, és ezen az úton fog előrelépni Apagy, főleg úgy, hogy több intézményben is volt nyugdíjazás, fiatalok vették át a stafétabotot, de a református és a katolikus egyháznál is ifjú lelkészek hirdetik az igét – részletezte Kiss István, és hozzátette: természetesen nem fognak tétlenkedéssel eltelni a mindennapjai, a képviselő-testületben továbbra is hozzátesz a település fejlődéséhez. 
– Vannak saját ültetvényeim, mezőgazdasági területeim, amiket művelek, ezekkel fogok foglalatoskodni. Nem válok meg teljesen az önkormányzattól sem, hiszen a képviselő-testületnek a tagja maradtam, és igyekszem tovább segíteni a település előrehaladását, aktív részese lenni a horgászegyesületnek, továbbra is én vagyok az elnöke a sportegyesületnek – sorolta a leköszönő polgármester, aki megjegyezte: lesznek teendői bőven az elkövetkező időszakban önkormányzati oldalról is. 

Megérdemelt pihenés

Koósz József
Koósz József
Fotó: KM-archív

Kérsemjén leköszönő polgármestere, Koósz József sem folytatja a település igazgatását, már a megérdemelt pihenésre vágyik. – Azt hiszem, így 72 évesen már elfáradtam, lassítani szeretnék. Köszönöm mindenkinek, a lakosságnak, a munkatársaknak, hogy 14 évig segítették a munkámat. Nagy örömmel mondhatom, hogy ez alatt az idő alatt óriási mértékben megnövekedett a község mobilizálható és a törzsvagyona is. Nagyon sokat dolgoztam, emelt fővel távozom, most már egy kicsit pihenni szeretnék, valamint több időt tölteni a családommal. Dunántúli vagyok, a rokonságom nagy része ott él, szeretnék többet utazni hozzájuk – részletezte Koósz József, és megjegyezte: a legkedvesebb hobbija a horgászat, így a kedvtelésére szeretne még több időt fordítani. 

 

Mozgalmas élet

Kálmán Béla
Kálmán Béla
Fotó: KM-archív

Nyírmada leköszönő polgármestere, Kálmán Béla már 22 éve, tavaly októbertől nyugdíj mellett irányította a települést, az idén már nem szállt ringbe a voksokért, boldog nagypapaként folytatja tovább. – Már 71 éves vagyok, senki nem tudhatja, hogy mennyi van még hátra, így a számomra legfontosabbakra szeretnék több időt fordítani. Nagyon sok minden történt ennyi idő alatt, volt benne jó és persze kevésbé jó is. Megpróbálok továbbra is mozgalmas életet élni és olyanokkal foglalkozni, amiket szeretek, s eddig nem volt rájuk időm, ilyen például a horgászat, biciklizés, motorozás. Természetesen több időt szeretnék szentelni a családomnak, fő hivatásom az unokázás lesz. A polgármesterség mellett almával foglalkoztam, folyamatosan számolom fel ezt is, de nyilván kertészkedni fogok, mindig benne marad az emberben ez a véna. Van egy nagy kihívás is előttem, mert a gyerek építkezni kezd, ami nagyon sok időt és energiát igényel, és ott én ilyen hozzáértő műszaki felügyelői feladatokat vállaltam el, tehát unatkozni biztos, hogy nem fogok – mesélte Kálmán Béla, és megjegyezte: ez a döntés nem egyik napról a másikra jött, hanem 2019-ben már elhatározta, hogy az ötödik ciklus után már nem fog hatodikat vállalni. – Jó szívvel emlékszem vissza erre a 22 évre. Felsorolhatnánk, hogy milyen beruházások jöttek létre ez idő alatt, de sokkal fontosabb, hogy nagyon jó közösséget sikerült kialakítani. Mind a hivatalban, mind a közvetlen környezetemben a településért tenni akaró emberekkel dolgozhattam együtt. Amit még kiemelkedőnek tartok, hogy minden intézmény élén fiatal, tettre kész szakember áll, úgy gondolom, hogy a település üzemeltetési szempontjából ez nélkülözhetetlen. Azt gondolom, hogy a település élére jöjjenek már a fiatalok, akik másképp látják a világot, és új lendülettel alakítsák maguknak olyanná Nyírmadát, amilyenben jól érzik majd magukat. 


Társadalmi megbízatás

Pehely Zoltán
Pehely Zoltán
Fotó: KM-archív

Sényőt 26 éve vezeti Pehely Zoltán, aki az idén szintén a megérdemelt pihenést választotta. – Már három éve eldöntöttem, hogy nem indulok. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, elég volt 26 évet végigdolgozni a község élén, ráadásul három és fél éve már társadalmi megbízatásból, hiszen akkor mentem nyugdíjba. Tisztességgel végigdolgoztam ezeket az éveket, végigvittük a beruházásokat, amelyek folyamatban vannak, azokat is elvégezzük, és ezzel én lezárom ezt a 26 éves pályafutásomat. Voltak egyéni terveim, amiket kitűztem magam elé, úgy gondolom, hogy mindent megcsináltunk, amit elterveztünk, végre is hajtottuk, és tiszta viszonyokat hagyok magam mögött. Tehát tényleg csak a megérdemelt pihenés az oka, amiért nem indultam a következő ciklusban, nincsen semmilyen probléma a háttérben. Aki ezt a pozíciót vállalta, aki megnyerte a polgármesteri tisztséget, az tudja, hogy mire vállalkozott. Természetesen, ha megkeresnek, nagyon szívesen adok tanácsot, szívesen segítek – mondta Pehely Zoltán, és mosolyogva megjegyezte: délelőttönként pihenni fog, a délutánjait pedig kedvenc időtöltésének, az ultinak fogja szentelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában