Szabolcs-Szatmár-Bereg

2 órája

Értékes kisfilm készült a szatmár-beregi vidékről

A Tiszántúli Református Egyházkerület bemutatja: Te benned bíztunk eleitől fogva!

L. Tóth Lajos

Forrás: Fotók: Wachteinheim József archívuma

Hiánypótló, szívet melengető, látványos, lenyűgöző, értékes kisfilm készült a Tiszántúli Református Egyházkerület megbízásából. A csarodai református látogatóközpont hivatalos átadóünnepségén is méltatták a különleges alkotást. „Érdemes ellátogatni egy időutazásra Szatmár-Beregbe, ahol megérint bennünket a hit valósága” – jegyezte meg dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. 

– Egy korábban használaton kívülivé vált, funkcióvesztett, romos egyházi iskolaépület átalakításával keltett életre egy turisztikai célú központot a Tiszántúli Református Egyházkerület és a helyi egyházközség a csarodai református templom és parókia szomszédságában. A korszerűsített ingatlanban vannak kiállítóterek, információs pontok, közösségi terek és kerékpáros szolgáltatásokat is igénybe lehet venni – mondta Deák Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület fejlesztési csoportvezetője.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Hézser Ákos Pálné, Csaroda polgármestere és dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke 

A csarodaihoz hasonló látogatóközpont nyílt meg Vámosorosziban és Vámosatyán is. 

– A beruházások célja az, hogy a Felső-Tisza-vidék komplex turisztikai kínálatáról, az elérhető szolgáltatásokról tájékoztassa a látogatókat, különös tekintettel a Középkori templomok útjaként ismert, egyházi műemléképületeket magában foglaló tematikus útvonalra. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az átadáskor találóan megjegyezte: „Igényes, informatív és hívogató” – ez a három szó méltó ahhoz az egykori iskolaépülethez, ami most egy másfajta oktatási funkciót szeretne Csarodán betölteni. Az épületen belül elhelyezett tablók bemutatják azt a páratlan épített örökséget, mely ezen a tájon található.

Deák Attila

Ez a térség extra élményt tud nyújtani turistáknak. Ilyen kis területen, koncentráltan ennyi középkori templom nincs máshol az egész kontinensen. Ezek között három Európa Nostra-díjas templom is van: a gyügyei, a szamosújlaki és a sonkádi.

Te benned bíztunk eleitől fogva! címmel nyolc perces, angol nyelvű feliratos kisfilm készült a térség épített örökségéről. A fényképeket Csutkai Csaba fotóművész készítette, a videófelvételeket Pongó Béla rögzítette, míg a szöveget Gaylhoffer-Kovács Gábor írta. Egy roppant látványos, közérthető kisfilm született, ami megtekinthető a csarodai református látogatóközpont vetítőtermében is.

Angol nyelvű felirattal látták el a pazar felvételeket

 

– A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő csarodai református templom Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma, amelyet az Árpád-kori templomok mintapéldájaként szokás említeni. Csaroda valóban olyan stílusjegyekkel rendelkezik, amelyek az Árpád-kori templomokat jellemzik. A térség turisztikai vonzerejét tovább növelheti, hogy ebben az esztendőben a Beregi kör nyerte el Az év kerékpárútja elismerést, ami ráirányította az aktív kikapcsolódást keresők figyelmét a régióban rejlő lehetőségekre – tette hozzá Deák Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában