Kitüntetések

2024.08.21. 17:30

Munkájukkal Nyíregyháza hírnevét öregbítik

A nyíregyházi közgyűlés Inczédy György Életmű-díjat adományozott dr. Olvasztóné dr. Ésik Katalinnak, Andrikó Imrének és dr. Csorba Sándornak, míg Révész Bálint lett Nyíregyháza díszpolgára.

Tarnavölgyi Gergely

Dr. Csorba Sándor (balról), Andrikó Imre, dr. Olvasztóné dr. Ésik Katalin és Révész Bálint kapott kitüntetést a nyíregyházi önkormányzattól

Fotó: Dodó Ferenc

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az államalapítás tiszteletére rendezett nyíregyházi ünnepséget a Váci Mihály Kulturális Központban tartották kedd este. Dr. Kovács Ferenc polgármester mondott beszédet, majd kitüntetéseket adott át – a város díszpolgára Révész Bálint lett. 

Át kell adni az elkövetkező nemzedéknek

– Az államalapítás jelentőségét, történetét tovább kell adnunk az elkövetkező nemzedéknek – mondta ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette: Szent István megerősítette az államot és a nemzetet, letette azokat az alapokat, melyek stabilizálták helyünket Európában, és amelyekre a mai napig bátran építkezhetünk. A városvezető szerint Nyíregyháza, mint vármegyeszékhely szintén erős és stabil alapokkal rendelkezik, hiszen fejlődik a gazdaság és az infrastruktúra, turisztikai attrakciói egyre bővülnek, ahogy a kulturális élet is évről évre előre lép.

Az ünnepségen a Nyíregyházi Tánctanoda Sergő csoportja és a Forgó Ifjúsági Táncegyüttes adott műsort
Fotó:  Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc

A polgármester felidézte az ünnep történelmét is. Eszerint egykoron augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartották ezen ünnepünket, mert erre a napra hívta össze István a királyi tanácsot, és tartott törvénynapot Fehérváron. A mai dátumot viszont Szent László királynak köszönhetjük, aki VII. Gergely pápa hozzájárulásával a Nagyboldogasszony utáni első vasárnapon, 1083. augusztus 20-án emeltette oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában. A magyar egyház ezt a napot iktatta kalendáriumba István névünnepeként. – Volt, hogy a kommunista rendszer elnyomta az ünnepet, de a rendszerváltozás után a helyére került az államalapítás rangja. Ez a nap az egységet, a függetlenséget, az összetartozást és az egyetértést szimbolizálja. István örökségét tovább kell adnunk a felnövő generációnak. A hit, az elszántság és a tudás tovább kell hogy éljen a fiatalokban, hiszen Magyarország jövője rajtuk múlik. 

Kenyérszentelés, kitüntetések

Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntője után a történelmi egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adtak át. A nyíregyházi közgyűlés Inczédy György Életmű-díjat adományozott dr. Olvasztóné dr. Ésik Katalinnak, Andrikó Imrének és dr. Csorba Sándornak, míg Révész Bálint lett Nyíregyháza díszpolgára – a kitüntetettek rövid méltatását keretes anyagunkban olvashatják.

A kitüntettek méltatása:

Révész Bálint Magyarország egyik legjelentősebb logisztikai és szállítmányozási nagyvállalatának tulajdonosa. Egyik vállalata, a Lerton Trans Kft. nyíregyházi székhelyű. Jelenleg az első osztályban játszó futballklub, a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosa. Révész Bálint a technikai sportok megszállott rajongója is. 2019-ben megalapította a Révész Racing Kft-t., melyhez Kiss Norbert, akkor kétszeres Európa bajnok kamionversenyzőt szerződtette pilótának. Mára ebből is sikertörténet lett; Dr. Olvasztóné dr. Ésik Katalin a Debreceni Orvostudományi Egyetem elvégzését követően a nyíregyházi Jósa András IV. belgyógyászati osztályán kezdett dolgozni. Jelenleg háziorvos praxisban a 17-es számú körzetben látja el a betegeket. Nem csak a betegei körében elismert, hanem az oktatás területén is jelentős szerepet vállal. A Debreceni Egyetem Háziorvosi Tanszékének címzetes oktató főorvos kinevezést is megkapta; Andrikó Imre több mint 50 éves szakmai tapasztalatot tudhat maga mögött cipészként. Gyermekeinek készítette az első néptáncos cipőket, amiknek végül a mesterévé vált. Számtalan nyíregyházi táncegyüttes, népdalkör, hagyományőrző csoport viseli az általa készített lábbeliket. Az ország különböző részein szervezett néptáncfesztiválok, illetve népi rendezvények rendszeres résztvevője; Dr. Csorba Sándor emeritus professzor, 1957-ben végzett az ELTE Bölcsésztudományi Karán magyar-történelem szakon kitűnő eredménnyel. Ezután a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium alapító tanári tagja és iskolai könyvtárosa lett. 1962-től a Magyar Szakmai Munkaközösség, az Önképzőkör, valamint az Irodalmi Színpad vezetője is volt. Közben a TIT Idegen Nyelvi Szakosztály alapító elnöke lett. 1978-ban doktorált Budapesten. Nyugdíjba vonulása után is tovább oktatott, ma is számos előadást tart, valamint folyamatosan publikál. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában