Képzés

2024.08.18. 18:11

Gondnokképzést indítanak

A hivatásos gondnokok feladata sokrétű és felelősségteljes.

Szon.hu

Ha nincs családtag, a hivatásos gondnok jelent segítséget a rászorulóknak

Fotó: Shutterstock

A hatósági ügyek intézése, a számlák rendezése mindennapi rutin, ám sokak számára teljesíthetetlen feladat. Ha valaki nem tud saját ügyében megfelelően eljárni, a bíróság a cselekvőképességét részlegesen vagy teljesen korlátozza, és gondnokság alá helyezi. Az érintettek mellé a jogerős bírósági ítélet után a gyámhivatalok rendelnek gondnokot, elsősorban a tisztséget vállaló hozzátartozók közül.

Sokrétű a feladatuk

Egyre gyakrabban tapasztalják, hogy a gondnokság alá helyezett személyeknek nincs közeli, vagy a gondnoki tisztség vállalására alkalmas hozzátartozója, illetve ha van is ilyen, az nem akarja ellátni az ezzel járó teendőket. Ilyenkor a gyámhatóságok a rászorulók mellé hivatásos gondnokot rendelnek ki, akik szakszerűen ellátják a törvényes képviseletet és segítséget, támogatást adnak. A gondnoki feladatok közé tartozik – többek között – az érintett személy szociális intézményi elhelyezésének kezdeményezése, hatósági ügyintézés, egészségügyi ellátások igénybevételéhez hozzájárulás, szociális ellátások igénylése, a gondnokság alatt álló személy tulajdonában álló ingatlan hasznosítása. A feladat elhivatottságot, türelmet, empátiát igényel, csak a megfelelő képzés elvégzését követően látható el.
A hivatásos gondnokok képzését a kormányhivatalok szervezik, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal szeptember 9–12. között tart hivatásos gondnoki képzést – olvasható a kormanyhivatalok.hu oldalon.

Jelentkezési tudnivalók

  • Jelentkezési határidő: augusztus 23.
  • A képzés időtartama 28 óra (amely az írásbeli vizsga 1 órás időtartamát is magába foglalja). 
  • A képzés tesztkérdésekből álló írásbeli vizsgával zárul. Az előadásokat dr. Sátorhegyi Éva pszichiáter és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály munkatársai tartják.
  • A képzés helye: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal, Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály, 4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5. „C” épület 2. emelet konferenciaterem.
  • A képzés térítésköteles, összege 30 ezer forint, amely a képzést és a tananyagot tartalmazza.
  • A részvétel feltétele az, hogy a pontosan kitöltött jelentkezési lap és a végzettséget igazoló irat (érettségi bizonyítvány vagy diploma) fénymásolatát augusztus 23-áig el kell küldeni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály (4400 Nyíregyháza, Hősök tere 5.) részére, vagy a [email protected] e-mail címre. 
  • A képzési díj befizetésének módjáról augusztus 27-éig elektronikus úton tájékoztatják a jelentkezőket.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában