Biztonság

2024.07.02. 17:30

Tourist Police - a biztonság egyedi védjegye

Az idegenforgalmi szezonban közösségi szolgálatot ellátó diákok segítik a nyíregyházi rendőrök bűnmegelőző munkáját.

Szon.hu

Az idegenforgalmi szezonban a Tourist Police szolgálat keretében diákok segítik a bűnmegelőzési munkát

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Kormány Péter

Aki gyakran megfordul Nyíregyházán, szívesen időzik nyáron Sóstón, vagy sétál a belvárosban, már megszokhatta, hogy ilyenkor Tourist Police feliratú, a város címerével díszített egyenpólót viselő fiatalokkal találkozik. Nyíregyháza védjegye lett a fiatalok közösségi szolgálata.

Tourist Police
Segway-en, azaz elektromos rolleren is járőröznek a rendőrök
Fotó: Bednárik Mónika / Forrás:  Kelet-Magyarország

Egyedülálló program

– A rendőrség és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően a nyári turisztikai idényben kiemelten Sóstógyógyfürdő területére szeretnénk nagyobb hangsúlyt helyezni, ennek jegyében a járőrszolgálatot új típusú Segway elektromos rollerekkel, lovasrendőrökkel is megerősítjük, valamint a közösségi szolgálat, a Tourist Police is kiegészíti azt. Tesszük azért, hogy az itt pihenők, nyaralók, Nyíregyháza kiemelt idegenforgalmi övezetébe látogatók nagyobb biztonságban érezzék magukat, a város turisztikai vonzereje tovább erősödjön – fogalmazott kedden a tófürdő bejárata előtt Ferencz Róbert ezredes. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság helyettes vezetője ezzel megnyitotta az idényt, s mint mondta, a rendőrség mindenhol szeretne ott lenni, ahol szükség van rájuk, fokozottan Sóstón és a belvárosban. – Jelenleg több mint 50 diák csatlakozott a Tourist Police programhoz, de a korábbi évek tapasztalata alapján augusztus végére a számuk eléri majd a százat, s mindig vannak olyan visszatérők, akik ugyan teljesítették a kötelező 50 órás szolgálatukat, ám a Tourist Police feladatokat szívesen ellátják – erről már dr. Kovács Attila, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője beszélt, aki 12 éve tartó sikersorozatnak nevezte a programot, melyhez hasonló sincs az országban. 
– A fiatalok körében nagyon népszerű ez a szolgálat, részt vesznek a bűnmegelőzést, a vagyonbiztonság megóvását szolgáló munkában, szórólapokat osztanak, segítenek útba igazítani a turistákat, s nagyon jól tudják hasznosítani az idegen nyelv tudásukat – fogalmazott az alezredes, aki hozzátette: ugyan az oktatási intézményekben már nyári szünet van, az iskolaőrökkel most itt találkozhatunk, a diákokkal közösen látják el a feladatot mindenki megelégedésére.

Tourist Police
Az idegenforgalmi szezonban lovasjárőrökkel is találkozhatunk Sóstón
Fotó: Kelet-Magyarország / Forrás:  Kelet-Magyarország

Érdekli a rendőri hivatás

Papcsák Adrienn az idén először csatlakozott a Tourist Police programhoz. A Westsik középiskola diákja szeretne betekintést nyerni a rendőrség munkájába, mert gyermekkora óta érdekli a rendőri hivatás, s azt is tudja, jogot szeretne tanulni a középiskola után. – Én 10-től 13 óráig leszek szolgálatban, szórólapokat osztunk majd, ezeken bűnmegelőzési tanácsok vannak, figyelünk a parkolókra, az autókra, a kerékpárosokra, a turistákra és a városlakókra egyaránt, s ha tudunk, segítünk az embereknek, miközben a nyelvtudásunknak is hasznát vesszük – mondta a teendőkről Adrienn, majd a megnyitó után társaival, rendőrökkel, bűnmegelőzési munkatársakkal elindult teljesíteni az aznapi feladatot – egy-egy diák délelőtt vagy délután 2-3 órát tölt el kellemes közegben.

– Nagyon örülnek és örömmel fogadják a Sóstófürdőn élők a Tourist Police szolgálatot, és az idei visszalátogató turistáktól is az a visszajelzés, hogy megnyugvást ad nekik a rendőri jelenlét, jobban, nagyobb biztonságban érzik magukat a rendezvényeken, a strandon a fürdőben. Örömmel látják azokat a fiatal önkénteseket is, akik részt vesznek a projektben, az egységes viseletüket is megszokták, egy-egy helyzetben őket keresik és tőlük kérnek segítséget, útbaigazítást – emelte ki Ágoston Ildikó Sóstó-Sóstógyógyfürdő önkormányzati képviselője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában