Egészségügy

2024.07.04. 20:00

Életre szóló hivatást választottak

Semmelweis-napi ünnepségen ismerte el munkatársait a Nyírségi Egészségközpont.

Szon.hu

A Nyírségi Egészségközpont Semmelweis-napi elismeréseket adott át

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

Semmelweis Ignác születésnapja a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. A kiváló orvos zsenire, az anyák megmentőjére is emlékezve nemcsak állami intézmények, hanem más egészségügyi szolgáltatók is kiváló alkalmat látnak e jeles napban arra, hogy kollégáik munkáját elismerjék. Ezt tette csütörtökön a Nyírségi Egészségközpont Kft. is, amely bensőséges ünnepségen köszöntötte orvos és szakdolgozó munkatársait. A fennállásának lassan egy évtizedes évfordulóját ünneplő cég neve már összeforrt Nyíregyházán a prevencióval, szűrővizsgálatokkal és a foglalkozás egészségüggyel, éppen ezért nagyon sok cég, vállalkozás, a Nyíregyházi és a Mátészalkai Szakképzési Centrum is képviseltette magát a rendezvényen.

Semmelweis hagyatéka

– Az önök nagyrabecsült munkatársai rengeteget tesznek az itt élő emberek gyógyításáért, támogatásáért. Meggyőződésem, hogy az egészségügy szerteágazó területén helyt állni, az emberek gyógyítani, segíteni nem csak egy szakma, hanem életre szóló hivatás – fogalmazott köszöntőjében dr. Szabó Tünde. A megyeszékhely országgyűlési képviselője, kormánybiztos halaszthatatlan közfeladatai miatt nem tudott személyesen részt venni az ünnepségen, így írásban juttatta el szavait a jelenlévőkhöz. – Az egészségügyben dolgozókat egy empatikus belső késztetés is motiválja, hogy minden helyzetben segíthessenek, a cég munkatársait a kihívások soha nem gátolták, a legnehezebb helyzetekben is helyt álltak. Semmelweis hitvallása legyen örökre támasza, hagyatéka annak a tevékenységnek, amelyet önök végeznek, amiért jár a köszönet és elismerés, hiszen fáradhatatlanul ösztönzik pácienseiket a helyes életmódra, a megelőzésre – hangzott el az üzenetben.
Az egészségközpont Nyíregyháza önkormányzatával hosszú évekre tekintő és látható eredményeket felmutató partnerséget alakított ki, a városvezetés nevében Szenti Tibor önkormányzati képviselő, a szociális, egészségügyi és sport bizottság tagja mondott köszöntőt, s négy dolgot emelt ki.

Hittel, hűséggel

– Az első a megelőzés, amiben a város és a cég kiemelkedő munkát végez az utóbbi években. Az ingyenes szűrővizsgálatokkal sok esetben tudták még időben felfedezni a betegséget és kezdődhetett meg a szakszerű ellátás. Mindannyiunk életében törést okozott a Covid-világjárvány, amit mára magunk mögött hagytunk, az egészségközpont munkatársainak alázattal, nagy szakmaisággal elvégzett munkája is hozzájárult ahhoz, hogy túljutottunk a pandémián. A harmadik dolog a több mint két éve a szomszédunkban kitört orosz-ukrán háború. A kft. dolgozói akkor is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, amikor a menekültek segítéséről volt szó, azonnal ott voltak a határnál, szívvel-lélekkel végezték munkájukat, valamint az adománygyűjtésben is élen jártak – sorolta a képviselő. Szenti Tibor negyedikként az egyik legfontosabb feladatot említette, ami az egészségközpont zászlóshajója és küldetése: az utánpótlásnevelés, hogy átadják a hivatás szeretetét, a szorgalmat és alázatot a jövő generációjának. Végezetül három kívánságot fogalmazott meg, hogy végezzék tovább hittel, hűséggel a hivatásukat, s legyen része az életüknek a humor, hogy a legnagyobb kihívásokat is átvészeljék. 
Az elismerések átadása előtt Bákányné Mikó Zita, a kft. ügyvezetője a mögöttük hagyott lassan egy évtized folyamatos fejlődése mellett a prevencióban elért eredményeket emelte ki.

Megelőzés és szűrés

– Tíz éve, ha azt mondtuk, megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságáról beszéltünk, alig pár embert tudunk elérni. A személetformálással hozzájárultunk, hogy az egészségtudatosság mára egyre fontosabb lett az emberek életében, a legutóbbi ingyenes szűrővizsgálatunkon 960-an jelentek meg, s minden alkalommal mérünk olyan eredményeket, amelyek további kivizsgálást, ellátást igényelnek. Ha ezzel a tevékenységünkkel csak egyetlen ember életét meg tudjuk menteni, már megérte elindítani a cégünket, azonban ettől jóval több esetben tudtuk időben észre venni a bajt – említette küldetésükkel kapcsolatban az ügyvezető. Külön köszöntötte az ünnepségen résztvevő cégeket, s mint mondta ezekkel a partnereikkel hosszú évek óta együttműködnek. – Mintaértékű, ahogy a dolgozóik egészségi állapotáért tesznek, szűrővizsgálatokat, prevenciós programokat szerveznek munkatársaik egészségének védelme érdekében – tette hozzá, majd Szenti Tiborral átadták az elismeréseket.
 

Díjazottak: Brösztlné Pawlik Henriett szakápoló, Daniló Andrea okleveles ápoló, Fazekasné Bunda Adrienn diplomás ápoló, Molnár Gábor szakápoló, dr. Rónai Emese foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Sorosinszki Katalin dieteikus, Nagy Zsolt optometrista, dr. Szabó Tünde foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Wachalné Tóth Angéla védőnő, dr. Dauda György foglalkozás-egészségügyi szakorvos, dr. Petraskó Szabolcs ultrahangos szakorvos

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában