Nyitott Porta

2024.07.09. 07:00

Magyartarka: letanyáztak és feltöltődtek a farmon

Magyartarka Nyitott Porta: az ország különböző pontjairól érkeztek az újtelekbokori Marsalkó Farmra.

L. Tóth Lajos

Közelről megtekinthették a bocikat

Forrás: Marsalkó László archívuma

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete nyitott porta programjának részeként az újtelekbokori Marsalkó Farm működésével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az országos rendezvénysorozat célja a szakmában tevékenykedők egymás közti tapasztalatcseréje, illetve az, hogy közelebb hozza a városi lakosokat az állattartáshoz és a tanyasi életformához. 

Magyartarka farm Marsalkó
Magyartarka Nyitott Porta: Marsalkó Gábor, Marsalkó Nóra, ifj. Marsalkó László, Kohut Zsófia, Marsalkó Tamás, Marsalkó László és Marsalkóné Kovács Rita
Forrás: Marsalkó László archívuma

Magyartarka: ingyenesen volt látogatható

A rendezvényre, mely ingyenesen volt látogatható, de regisztrációhoz kötött, több mint negyven látogató érkezett az ország számos pontjáról. Az érdeklődők megkóstolhatták a családi gazdaságban megtermelt, teljes értékű tejből készült élőflórás sajtokat és számos, a farmon előállított terméket szerezhettek be.
Az állattartásért az agrárvégzettségű Marsalkó László és szintén agráros felesége, a sajtokért pedig Marsalkó Gábor felel – több mint huszonegy esztendeje működik már így a családi munkamegosztás. 
– A Tiszántúlon mindössze két törzskönyvezett kettőshasznú Magyartarka-állomány van, és a miénk képviseli egyedül a családi gazdaság méretet. Ezért kért fel bennünket a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete, hogy vegyünk részt ebben a programban – mondta Marsalkó László. Hozzáfűzte: –  Az élénk érdeklődés szerintünk annak köszönhető, hogy a lecsökkent vidéki állattartás sok emberben nosztalgikus érzést kelt. Mindemellett a városi emberek egyre jobban érdeklődnek az asztalukra kerülő élelmiszerek származási helye és előállításuk körülményei iránt. A szakemberek pedig azért látogattak el, hogy megismerjék a nálunk működő tartástechnológiát. Érkeztek vendégek az Őrségből, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Heves, Hajdú-Bihar vármegyéből és természetesen szűkebb hazánkból, Szabolcs-Szatmár-Beregből.
A látogatók szerették volna megismerni a tanyasi élet szépségeit, és azt, hogy honnan kerül az asztalukra az élelmiszer. Szóval szerintünk leginkább a kíváncsiság vezérelte őket. A szakmabeliek pedig a nálunk használatban lévő tartási technológiát, illetve az állatállományunkat akarták megismerni. 
Több kérdést kaptunk a tanya nagyságát illetően, valamint az is érdekelte őket, hogy ezzel mennyi munka lehet azért, hogy mindez ilyen szépen nézzen ki. Bemutattuk a szarvasmarhákat korcsoportonként, a takarmányokat, a tartási, a fejési és a tejkezelési technológiákat is megismerhették.
Mindenkinek nagyon ízlettek a sajtjaink, különösen a füstölt parenyica, a sörpálca és a hosszú érlelésű, úgynevezett tírpák sajt nyerte el a tetszésüket – jegyezte meg Marsalkó László.
A házigazdák bográcsban főtt babgulyással és házi túróból készült süteménnyel kedveskedtek a látogatóknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában