Anyagyilkosság

2024.07.20. 15:30

Különös kegyetlenség, páratlan brutalitás

Három nap alatt azonosították az anyagyilkosság vádlottját.

Szon.hu

A nő kezdetben tagadta, hogy a helyszínen járt

Forrás: Police.hu

Nyíregyházi nyomozók, felderítők, bűnügyi technikusok, járőrök és körzeti megbízottak is részt vettek a Szabolcs vármegyei rendőr-főkapitányság forró nyomos felderítésében, és három nap alatt azonosították Z. Zs.-nét, egy anyagyilkosság vádlottját. E példás együttműködés késztette Illésné Csókási Anita alezredest, kiemelt főnyomozót arra, hogy ügygazdának jelentkezzen – a szörnyű bűncselekményről a Zsaru magazin írt cikket, annak szerkesztett változatát közöljük.

Itt élt az idős asszony
Forrás: Ügyészség

Elvágta a légcsövét

Tavaly június 1-én 13.30-kor egy nő sokkos állapotban tárcsázta a segélyhívót, és remegő hangon elmondta: nyíregyházi lakóházában brutálisan meggyilkolták egyedül élő, 80 éves édesanyját. 
– A közeli hozzátartozó még magánkívül volt a döbbenettől, amikor kollégákkal a helyszínre értünk, és mi is megrökönyödtünk azon, amit láttunk – idézte fel Illésné Csókási Anita alezredes, aki a forró nyomos csoporttal érkezett oda. – A mennyezet és az ajtó is csupa vér volt a nappaliban. A mentőorvos úgy vélte, hogy a gerincig hatoló, nyaktájéki késszúrások és a légcső átvágása miatt bekövetkezett vértől fulladás okozták az asszony halálát, s ezt igazolta a halottkém vizsgálata is. Az áldozat lánya a helyszínen elmondta, azért nézett be édesanyjához, mert nem reagált az üzeneteire és hívásaira. Amikor megérkezett, gyanús lett neki a nyitott kertkapu, de azt is különösnek találta, hogy a bejárati ajtó melletti szélfogóban felborult a kempingasztal. Amikor belépett a lakásba, sokkot kapott, amint meglátta vértócsában fekvő, idős édesanyját.

A leszakított szúnyogháló
Forrás: Ügyészség

Vér volt a cipőjén

– A rablótámadás gyanúját megkérdőjelezte, hogy az ingatlan átkutatása során 852 ezer forint és több milliót érő értékpapírok kerültek elő. Nem is látszott a lakáson, hogy ott bárki is kutatott volna – folytatta az ügygazda, aki a forró nyomos felderítés során a tanúkutatásból vette ki a részét. – Ebben az utcában több házon is van biztonsági kamera, de távolabbi, közúti térfigyelők felvételeit is lefoglaltuk, és az áldozat telefonjának híváslistája alapján 11.30 és 12.30 közé tettük a bűncselekmény elkövetésének időpontját. A bűnügyi technikus márkás edzőcipő által hátrahagyott, friss nyomokat azonosított a háznál, s a kamerafelvételeken látható, ahogy a kérdéses időszakban egy ilyen lábbelit és baseballsapkát viselő, szőkés nő kerékpáron érkezik, majd távozik a tetthely közeléből. Az áldozat bal kezének körme alatt friss, szervesnek tűnő kaparékot találtak, amit sürgősséggel továbbították a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) genetikai szakértői részlegébe, de enélkül is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy életének egyik utolsó, kétségbeesett mozdulatával valakibe belemart az idős nő. Úgy gondoltuk, az áldozat körmei alatt talált maradványok a gyilkosától származhatnak, és mivel elsősorban hozzátartozókkal érintkezett, a kollégák felkeresték a közeli rokonait, hogy DNS-mintát vegyenek tőlük. Amikor a másik lányához, Szilviához becsengettek, az ügy tulajdonképpen megoldódott – magyarázta a kiemelt főnyomozó. – A nő jobb arcán friss marásnyomok látszódtak, s nemcsak a térfigyelők felvételein látható bicikli és ruházat került elő, de az edzőcipő is, amelyen a bűnügyi technikus vérszennyeződést fedezett fel. Kollégáim őrizetbe vették, előállították, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását.

„Van egy külön világa”

– Gyanúsítotti kihallgatásán először azt is tagadta, hogy a kérdéses időszakban arra biciklizett volna. Majd miután megmutattuk neki a kamerafelvételeket, elismerte, hogy arra kerekezett, de a bűncselekmény elkövetését továbbra is tagadta, és panaszt tett a gyanúsítással szemben. Hozzátartozói azt mondták róla: „van egy külön világa”, de azon egykori férje is ledöbbent, hogy képes lehetett egy ilyen rémtett elkövetésére. Kiderült, hogy a testvérével, aki az emberölést felfedezte, egy 16 évvel ezelőtti hagyatéki vita miatt régóta nem beszélt, néhai édesanyjával pedig 2022 őszén kezdte normalizálni a kapcsolatát egy hosszabb mosolyszünet után. Az elkövetés eszköze minden bizonnyal az a 10 centiméter pengehosszúságú kés volt, amit a rendőrök a konyhaszekrény fiókjában találtak meg lemosva. Az előzetes genetikai szakértői vizsgálat kimutatta, hogy az áldozat körmei alatti törletekből azonosított DNS a gyanúsítottól származik – közölte az ügydöntő tényt az alezredes, aki saját kérelmére lett a bűnügy gazdája. – Ebben a bűntettben a különös kegyetlenség is példátlannak mondható, a rendőri összefogás viszont példás volt, amit Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes is elismert.

Együttműködés, profizmus

– Hatásköri illetékessége alapján a vármegyei bűnügyi igazgatóság koordinál minden, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság illetékességi területén történt, életellenes bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást, ami egyet jelent a rendőri szervek összehangolt munkájával. A városi kapitányság bűnügyi, felderítő és bűnügyi technikai osztályának munkatársai mellett járőrök és körzeti megbízottak is besegítettek. Ki kell emelnem Borbély Gyula főtörzszászlóst, a vármegyei bűnügyi technikai csoport parancsnokát, akit főigazgatói dicséretben és jutalomban is részesített az NSZKK. Jó volt tapasztalni ezt a profizmust és ezt az intenzív együttműködést – tette hozzá Illésné Csókási Anita. 

Életfogytig tartó fegyház

Június végén zárult le a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsított Z. Zs.-né aktája, amelyet az főkapitányság bűnügyi osztálya vádemelési javaslattal továbbított az ügyészségre. 
A vármegyei főügyészség a nőt különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja. Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozták azzal, hogy a nő legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában