Tisza-tavi PET Kupa

2024.07.03. 16:56

Háromszáz petkalóz szelte a habokat

Az V. Tisza-tavi PET Kupán 7,5 tonna hulladékot gyűjtöttek a petkalózok.

Miklós István

Összesen 7,5 tonna hulladékot gyűjtöttek a petkalózok

Fotó: PET KUPA

Soha nem látott méretű flottával startolt el június 27-én az V. Tisza-tavi PET Kupa. A PET Kupa Egyesület több mint tíz éve, vármegyénk területén vágott bele abba az embert próbáló feladatba, hogy megtisztítsa a Tiszát és annak árterét a töménytelen mennyiségű hulladéktól. Akkor csupán néhány hajóval egy maroknyi csapattal szálltak vízre, napjainkban viszont hazánk több pontján és a határokon túl is segítenek fellélegezni a környezetnek a tonnányi szeméttől. Az ötödik Tisza-tavi futamon több mint 300-an csaptak a hullámok közé. Az egyesület lapunkhoz is eljuttatott közleményéből kiderült, soha ennyien nem neveztek a versenyre, és soha ennyi oktatási intézmény nem képviseltette magát a futamokon. 

„Kincseket” rejtett az ártér

Az idén 50 éves Tisza-tó a petkalózok szívének nagyon kedves, hiszen a környéken található a az egyesület Folyómentő Központja, ahol az akcióikon összegyűjtött hulladék szelektálása, előkezelése, valamint a vízlépcsőnél feltorlódott, a vízügy munkatársai által partra szállított és előválogatott anyagok válogatása történik. A petkalózok az idén is túlszárnyalták a korábbi eredményeket, ugyanis a három napos versenyen mintegy 7,5 tonna hulladéktól szabadították meg a tavat és annak árterét. A 19 hajóból és 79 kenuból álló flottát néhány helyen egészen elképesztő látvány fogadta: elhagyatott hűtő, gumiabroncs, szék, rengeteg párját vesztett papucs, sőt még egy fél bicikli is lapult az ártérben. Az önkéntesek áldozatos munkájának köszönhetően 2320 zsák telt meg szeméttel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában