Világelső

2024.07.14. 11:30

A fagylaltkészítő mesterek világbajnoka is magyar

Fazekas Ádám a Gelato Festival World Masters versenyen meghódította a világot természetes alapanyagokból készült édességével. A Gelato Festival World Ranking, azaz a fagylaltkészítők világranglistáján pedig első helyezett lett.

Szon.hu

A világbanok fagylaltkészítő

Fotó: fazekascukraszda.com

A magyarok szinte mindenben ott vannak az élvonalban, legyen szó sportról, tudományról, művészetről, zenéről, vagy éppen gasztronómiáról, azon belül is a hűsítő nyalánkságról, a fagylaltról. Akiknek igazán fontos, hogy ebben a hőségben ne csak mennyiséget nyaljanak, hanem minőséget is, akkor hazánkban a világ legjobb fagylaltkészítőjétől kóstolhatják meg a különleges ízkombinációkat. Fazekas Ádám eddig minden rangos versenyen tarolt amin részt vett, 2021-ben megnyerte a Gelato Festival World Masters versenyét, 2022-ben pedig második lett a Gelato Festival World Ranking ranglistáján, amelyen idén az élre került. 

Fazekas Ádám a világ legjobb fagylaltkészítő mestere
Fazekas Ádám a világ legjobb fagylaltkészítő mestere
Fotó: fazekascukraszda.com

A fagylaltkészítő álma

Az M2 interjújában mesélt arról, hogy a szüleinek péksége volt, de érezte, hogy neki nem ez az útja, hanem fagylaltozót szeretne nyitni. Kijutott 2016-ban Bolognaba egy fagylaltkészítő egyetemre, majd 2017 tavaszán nyitotta meg az első üzletét. – Annyira szeretem ezt csinálni, hogy nem munkaként fogom fel. Az egyetemen meg lehetett tanulni az alapokat, hogy miből érdemes és lehet fagyit készíteni, hogyan lehet kiszámítani például a zsír-szárazanyag tartalom-levegő egyensúlyt, de aztán rengeteg olvasással, kutatással jutottam el arra a szintre, ahogyan én szeretek fagylaltot készíteni. A lehető legjobb minőségű és ízű fagyit kínálom természetes, organikus alapanyagokból, amit én válogatok össze. Nem használtunk, és nem is fogunk semmilyen adalékanyagot, kényelmi termékeket, pasztákat, nekem ezek egyszerűen nem férnek bele – részletezte a világbajnok a hűsítő desszert lényegét, és megjegyezte: a kovászos uborka mellett most a tejföl a kedvenc alapanyaga, ami egyszerűnek tűnik, de valójában szakmailag kihívás, ugyanis nehéz a tejfölből krémes fagylaltot készíteni. Az ebből készült jeges nyalánkságnak olyan ízvilága van, mint a túrógombóc öntetének.

Jeges gombócok

– Mindig fejlesztek és kísérletezek is. A 2021-ben nyertes málnás pisztácia nekem már most nem ad annyit például, mint ez a krémes, édes, karakteres tejföl. Ennél egyszerűbb alapanyag nincs is, de egyébként fagyis szempontból nagyon is bonyolult vele a munka, és mégis micsoda komplexitása van! A tejfölfagyi 50%-a tejföl – mesélte nagy elhivatottsággal Fazekas Ádám. 

– Számomra most is az a legjobb visszajelzés, amikor a vendégek úgy távoznak, hogy élete legjobb fagylaltját ették, és gyakran visszatérnek. Ez jelenti a legtöbbet – mondta szerénységgel a világbajnok. Elmesélte azt is, hogy legelőször 2019-ben egy barátja nevezte be egy hazai megmérettetésre úgy, hogy nem is tudott róla, ő nem is egy versengő típus. Természetesen megnyerte, így jutott ki Rómába az Európa bajnokságra hazánkat képviselve, ahol szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. Ezzel automatikusan kvalifikáltatta magát a világrangadóra, amit 2021-ben rendeztek meg. 

– Wilheim Dávid jóbarátom nélkül valószínűleg ma sem versenyeznék, ha ő nincs, akkor sehol sem merül fel a nevem. Azonban ugyanezt a fagyit készíteném, csak nem tudna róla a nagyvilág, csak akik hozzánk járnak. Semmit nem csinálnék, és semmit sem csinálok azóta se másképp. 

A fagyihegy csúcsán

A kézműves fagylaltkészítők nemzetközi versenyét 2011 óta rendezik meg: az utóbbi tizenhárom évben több mint nyolcezer fagylaltkészítő mester kreációit vizsgáztatta, kóstolta és pontozta a több száz szakértőből álló zsűri. Fazekas Ádám 2021-ben a Frutta di Pistacchio elnevezésű pisztáciás málnás fagylaltjával lett győztes. Az idén több mint ezerkétszázan indultak a megmérettetésen a világ minden részéből, nemcsak Európából és Észak-Amerikából, hanem Afrikából és Ázsiából is. Ahhoz, hogy felkerülhessenek a nemzetközi ranglistára, a cukrászoknak legalább két éven át különböző eseményeken, bemutatókon, fagylaltfesztiválokon kell részt venniük termékeikkel, amelyekért koronában mért pontokat kapnak. Ezek alapján lett a magyar fagylaltkészítő mester 2022-ben második, 2024-ben pedig a Gelato Festival World Ranking világranglistáján a legjobb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában