Tisza

2024.07.23. 07:00

A mentőmellény megelőzhette volna a tragédiát?

Sajnos, már az idén is több áldozata volt a Tiszának, egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna a tragédiák.

Szon.hu

A gyerekeknek kötelező a mentőmellény

Fotó: Vízityúk Vízitúra Egyesület

 Július elején hárman, egy 17 éves fiú, a 16 éves barátnője és a nagybátyja fulladtak a folyóba Tokajnál. Ők a kutyájukat vitték le a vízhez, ahogy előtte is számtalanszor, de tragédiával végződött a nyári program. Szombat délelőtt pedig Tiszabecsnél borult két ember egy kenuból a Tiszába. Egyikőjük ki tudott úszni a partra, de a másik – 52 éves – férfi elmerült. Egy kirándulócsoport szemtanúja volt a balesetnek, ők hívták a mentőcsapatokat, amiknek a tagjai csónakokkal, drónokkal is keresték a férfit. Pedig a nyár egyik páratlan és legemlékezetesebb időtöltése az evezés, amikor a háborítatlan természettel azonosulva lapátolunk végig a folyókon, közben gyönyörködhetünk az élővilág fantasztikus kincseiben. Ilyenkor lehet igazán kikapcsolódni, kizökkenni a hétköznapi robotból. Persze, a vízitúrákon is vannak kötelező szabályok, amiket be kell tartani.

Életet menthet a mellény

Értetlenül áll a szombati kenus tragédia előtt Dallos Sándor, a Vidám Delfin Utazási Iroda ügyvezetője, aki már évtizedek óta szervez vízitúrákat nemcsak a Túr folyón, hanem a Tiszán is. – Teljesen ledöbbentünk, amikor meghallottuk az esetet. A Tisza most annyira szelíd, nagyon alacsony a vízállása, tökéletes a vízitúrázásra. Aznap is, és azután is nagyon sok társaság indult el kenukkal, kajakokkal, és eveznek minden gond nélkül. Ezt a szakaszt napi szinten járjuk mi is, nem értjük, hogy történhetett ez meg. Vízi-vándoros gyermekcsoportjaink is biztonságosan és felelősségteljesen kenuzzák végig a folyót. A tragédia Milotánál történt, ahol van egy sziget a folyóban. A sziget bal oldalán, a magyar oldalon sekély a víz. Mi ott ki is szoktunk szállni, sétálunk pár métert, toljuk a kenukat, majd vízre szállunk és úgy evezünk tovább. A szombati tragédiában résztvevők átmentek a másik, ukrán oldalra, ahol nagyobb folyású a víz. Lehet, hogy az eltűnt férfi ott egy bedőlt fába vagy valamibe beakadhatott, elhajolhatott oldalra, amiatt borult. Azonban nem süllyedt volna el, ha visel mentőmellényt, fent tudott volna maradni a víz felszínén és semmi baja nem lett volna. Tehát itt vagy felelőtlen magatartás lehetett az ok, vagy egy esetleges rosszullét, hirtelen egészségügyi probléma – részletezte Dallos Sándor, és kifejtette: a szervezett túráikon az indulás alatt mindig elmondják a betartandó szabályokat, viselkedésmódot, például oldalra nem hajolunk, csak előre vagy hátra, borulás esetén mi a teendő, a kajakos túravezető pedig folyamatosan a csoport mellett halad, és ha baj van, pillanatok alatt ott terem és segít. A vízitúra szervező azt is nyomatékosította, hogy az alkoholfogyasztás az evezés alatt is mellőzendő. A szervezett túrákon nem engedélyezett, de akik teljesen önállóan mennek evezni, a buli kedvéért és hevében isznak a vízen, ez is nagy kockázattal jár. Hiszen a volán mögé is tilos beülni ittasan, és a biztonsági övet is be kell kapcsolni, ebben az esetben pedig a mentőmellényt kellett volna felvenni, életet mentett volna. 

Biztonságos evezés

Vízre szállás előtt érdemes megfogadni néhány tanácsot, amiket Wermeser Anita, a Vízityúk Vízitúra Egyesület elnöke osztott meg olvasóinkkal. 

– Aki evezős túrát választ a nyári hőségben, kizárólag olyan emberrel menjen túrázni, aki ismeri az adott vizet. Ha ilyen nincs a környezetében, kérje rutinos túravezető segítségét. Már egy üveg sör is duplán hat a napon, a tömény alkoholról nem is beszélve, így az alkohol tilos! – hangsúlyozta a tapasztalt vízitúra-vezető. – Ez ugyan nem előírás, de legyen annyi mentőmellény és evező, ahányan ülnek a kenuban, és ha nem tudsz úszni, vedd fel a mentőmellényt! Nem leszel szép barna alatta, de legalább életben maradsz, ha valami baj történik. Nagyon fontos: a gyerekeken mindig legyen mentőmellény! Igen, akkor is, ha medencében tud úszni – a folyó nem élményfürdő. Soha ne állj fel a kenuban, mert billeg, magasabbra kerül a súlypont. Elég egy váratlan mozdulat és be is borultál. Soha ne ugorj kenuból a vízbe, egyrészt, mert felforrósodtál, és a testedhez képest a víz sokkal hidegebb, begörcsölhetsz… Másrészt nem tudhatod, mi van alattad és milyen mély a víz. Hanyagold a hirtelen mozdulatokat is! Akár túravezetővel túrázol, akár saját kis csapatoddal, mindig legyen látótávolságban mindenki – ajánlotta Wermeser Anita, és megjegyezte: zsilipek, vízművek közelében, komphoz közvetlenül nem szabad kikötni.  

Wermeser Anita azt is elmondta, mi az, amit mindenképpen magunkkal kell vinnünk, ha vízre szállunk. Legyen nálunk rengeteg napolaj, fejenként három liter víz és élelem, ugyanis a kiszáradás, a leégés és az éhség nem teszi kellemessé a túrázást, ráadásul, ha baj van, ott jól jön a tartalék. Kell még egy működőképes, fehér fényű lámpa, vízhatlan tároló a tartalék ruhának, telefonnak, szendvicsnek... Erre legjobb megoldás egy műanyag hordó, mert borulás után fennmarad a vízen, nem süllyednek el a szárazon tartott létfontosságú dolgok. – Elég, ha a partról lősz szelfiket – jegyezte meg az egyesületi elnök. – A telefonod maradjon biztonságos, száraz helyen, ha segítséget kellene hívni. Amikor kikötsz egy biztonságosnak tűnő homokpadon, sétáljátok végig a medret a fürdőzés megkezdése előtt. Így megismeritek a sodrás erősségét, érezni fogjátok, hol mélyül, és nagyobb biztonságban tudtok strandolni. Amennyiben eszméletvesztéssel járó betegséged van – például epilepszia –, nem javasolt a vízitúrázást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában