Könyvhét

2024.06.07. 14:00

Szerzők és olvasók közös ünnepe

Szon.hu

Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója ismertette a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok programját

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Gazdag Mihály

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a kötetek, az olvasók és a könyvkiadók kiemelt eseménye, amit immár több mint kilenc évtizede, 1929-től rendeznek meg hazánkban töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az Ünnepi Könyvhéthez 2001 óta kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok programjai. A megyei könyvtárban nulladik nappal, június 12-én, szerdán 16.30-tól az Oriental Project világzenei koncertjével kezdődik a könyvünnep; Szabó Sándor és Major Balázs különleges keleti hangszereket szólaltatnak meg a kamarateremben.

Amnesztia, garázsvásár

– Az idén is lehetőség nyílik ingyenes beiratkozásra, ezzel egy időben amnesztianapokat tartunk. Bárkivel előfordulhat, hogy elfelejti visszahozni a kikölcsönzött könyveket, június 13–15. között ezt anélkül tehetik meg az olvasók, hogy késedelmi díjat kellene fizetniük – mondta el Tomasovszki Anita a pénteki programismertető sajtótájékoztatóm. A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: rendkívül népszerű eleme a könyvhétnek a garázsvásár, amire június 13-14-én 9 és 18, 15-én 9 és 13 óra között várják az érdeklődőket. – Akik időben érkeznek és kitartóan keresgélnek, a leselejtezett könyvek között kincsekre is bukkanhatnak fillérekért. 

Nincsen könyvhét eső nélkül, de a szervezők abban bíznak, hogy az idén elmarad az égi áldás, mert jó idő esetén népi fajátékokkal készülnek a legkisebbeknek a könyvtár előtti téren. És ha szóba kerültek a gyerekek... – A pedagógusok kérésére meghívtuk Kiss Ottót, akinek a versei szerepelnek a gyerekek olvasókönyvében. A kisiskolások így személyesen is találkozhatnak a József Attila-díjas költővel – árulta el Tomasovszki Anita.

Romantika és történelem

Szabadtéri megnyitó helyett  június 13-án, csütörtökön 17 órától a Korzó harmadik emeleti üvegfolyosóján köszöntik az Ünnepi Könyvhét közönségét. A rendezvényt Karády Anna író nyitja meg, aki aztán Erdei-Nagy Ibolya szerkesztővel beszélget. A balatonfüredi jogász korábban csak szakmai körökben publikálta tudományos munkáit, majd úgy döntött, szélesebb körben is bemutatkozik. Első történelmi-romantikus regénye 2021-ben jelent meg A füredi lány címmel, ezt követte A füredi földesúr, majd a trilógia lezárásaként A füredi gyermek. A közelmúltban az Osztrák-Magyar Monarchia idejében játszódó Zserbó és a Zserbó 2. – A háború tengerén című könyveivel repítette vissza az 1910-es évekbe az olvasókat.

A könyvek világa mellett a képregények birodalmában is kalandozhatnak a könyvhét látogatói, hiszen június 14-én 14 órától képregényrajzolók könyvillusztrációiból nyílik kiállítás. Szintén pénteken helyi írók mutatják be legújabb köteteiket, míg szombaton kulturális-irodalmi folyóirataink legfrissebb számaival ismerkedhetnek meg az olvasók. – A vasárnapi pihenőnap után június 17-én, hétfőn a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete szakmai napjának ad otthont a könyvtár, Néző István könyvtáros, helytörténész Kisvárda múltját bemutató második könyve mellett a társalgóban olvasóink elé tárjuk vármegyei kollégáink alkotásait a Könyvtárosaink másik arca című kiállításon. Az Ünnepi Könyvhét zárásaként zenés irodalmi utazásra megyünk a Tiszán – tette hozzá az igazgató. 

A 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok programja

Június 12., szerda

16.30: Oriental Project – Szabó Sándor és Major Balázs világzenei koncertje, megyei könyvtár, kamaraterem
 

Június 13., csütörtök

11 óra: Író-olvasó találkozó Kiss Ottó költővel, kamaraterem

14 óra: A Jósa András Múzeum új évkönyvének bemutatója, kamaraterem

14.30: Holmár Zoltán Kótaj község első világháborús hősei (1914–1918) című kötetének bemutatója, kamaraterem

15 óra: Sipos László Napkeleti kalandozások című kötetének bemutatója, beszélgetőtárs: Gerliczki András irodalomtörténész, konferenciaterem

17 óra: Az Ünnepi Könyvhét megnyitója, majd pódiumbeszélgetés Karády Anna íróval, Korzó III. emelet
 

Június 14., péntek

14 óra: Rajzolt irodalom – kiállítás képregény rajzolók könyvillusztrációiból, vendég: Várai Artúr grafikusművész, KépregényTár

15 óra: Béres Tamás Igric nagyi a városban című kötetének bemutatója, kamaraterem

16 óra: Író-olvasó találkozó B. Czakó Andrea történelmiregény-íróval, kamaraterem

17 óra: Közelít valaki – beszélgetés Vári Fábián László költővel, kamaraterem
 

Június 15., szombat

14 óra: A Szabolcsi Szépíró Kör találkozója, kamaraterem

15 óra: A Szabolcs-Szatmár-beregi Szemle lapszámbemutatója, kamaraterem

15.30: A Partium folyóirat lapszámbemutatója, kamaraterem

16 óra: A Vörös Postakocsi folyóirat bemutatója, kamaraterem
 

Június 17., hétfő

10 óra: A Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének szakmai napja: Néző István könyvtáros, helytörténész Kisvárda 1526–1711 II. kötetének bemutatója, a Könyvtárosaink másik arca kiállítás megnyitója, kamaraterem, társalgó

15 óra: Vallomások a Tiszáról – zenés irodalmi utazás a Tiszán, Kulcsár Attila Nosztalgia malom című verseskötetének bemutatója

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában