Vihar

2024.06.27. 07:00

Példaértékű összefogás a vihar után

Minden felajánlás jól jön a vihar sújtotta településeken.

Miklós István

Több házban elázott vagy leszakadt a mennyezet az óriási mennyiségű csapadék miatt

Fotó: Sipeki Péter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt szombaton óriási vihar csapott le a vármegyénkre, s a rengeteg csapadék és a nagy méretű, helyenként tojás nagyságú jég miatt jelentős károk keletkeztek. A legnagyobb csapás Bujt érte, ahol még a zivatar után napokkal is a károk elhárításán, az ideiglenes javításokon dolgoztak a tulajdonosok, a szakemberek és az önkéntesek.

Bujon még mindig szükség van a segítségre. Öt ház vált ideiglenesen lakhatatlanná, és körülbelül 330 káresetről érkezett bejelentés az önkormányzathoz. – Ez a vihar a településen lévő lakóingatlanok felében okozott kisebb-nagyobb kárt. Igyekeztünk mindenkinek fóliát biztosítani, amit a katasztrófavédelem munkatársai segítettek kihelyezni a megrongálódott ingatlanokra – tájékoztatta lapunkat Takács László, Buj alpolgármestere, akitől azt is megtudtuk, még javában tartanak a helyreállítási munkák a településen.

 

– Az egyházmegyei karitász tartós élelmiszercsomaggal támogatott minket, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a járási hivatal, az önkormányzat munkatársai, és a közfoglalkoztatottak is maximális segítséget nyújtottak mindenkinek, és természetesen a helyiek is egymásnak. Még javában zajlanak a helyreállítási munkálatok. Több otthon úgy beázott, hogy a bútorok is tönkrementek. Így bármilyen felajánlásnak nagyon örülünk, legyen az például építőanyag, ágyak, szekrények, asztalok. Folyamatosan jelzik a helyiek, hogy mire van szükségük, ezért az önkormányzatunk várja az adományokat, amiket igyekszünk szervezetten, gyorsan koordinálni – részletezte Takács László, Buj alpolgármestere, és megjegyezte: jelenleg még tart a károk felmérése, a kárszakértőknek sajnos nagyon sok munkájuk van, így kicsit lassabban haladnak.


 

Mindent elöntött a víz

A védekezési tervnek megfelelően az önkormányzat az iskola tornatermét tudta volna azoknak a rendelkezésére bocsátani, akiknek lakhatatlanná vált az otthonuk, azonban minden esetben rokonoknál, barátoknál oldották meg a szállást.

Tiszanagyfalun csak egy házban keletkezett jelentős kár, az igazi gondot az óriási mennyiségű csapadék okozza. Napokkal később is folyamatosan zúgnak a szivattyúk a településen, hiszen óriási mennyiségű eső esett le egy nap alatt. A csatornarendszer telítve van, az utcákat, pincéket, kerteket, mezőket elöntötte a víz.

– Egy háznak a kéménye dőlt le, ami összetörte a tetőszerkezetet is. A jég pedig kilyukasztott több pala- és előtetőt, melléképületet, redőnyt, és több ház beázott, valamint a művelődési ház is. A kerteket, veteményeseket a jég, majd a csapadék tette tönkre, sajnos, ez pótolhatatlan kár. A magas vízállás több helyen a lakóházakat is veszélyeztette, homokzsákokkal is védekeztünk – részletezte Rudolf János Ferencné, Tiszanagyfalu polgármestere.

– Így a vihar utáni negyedik napra már jobban állunk, azonban a mélyebben fekvő részeken még mindig tengernyi a víz. Nagy összefogással próbálunk meg mindent megtenni, az önkormányzati szivattyúk mellé a helyiek is hozták a sajátjukat, és a szomszédos települések is felajánlották a segítségüket. A külterületeken is még katasztrofális a helyzet, emberemlékezet óta nem öntötte el ennyi víz a települést – mondta a polgármester, és reményét fejezte ki, hogy nem esik mostanában az eső, mert akkor még nagyobb problémát okozna.

Fel kell készülni a viharokra

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is bejárta a vihar sújtotta településeket. Lapunknak arról számolt be, bár nagyon nehéz, fel kell készülni a hirtelen érkező, sok csapadékkal járó viharokra.

– A helyi védelmi bizottság elnöke, Szűcs Sándor a hétvégén tájékoztatott a történtekről, és hétfőn a helyszínre is siettünk. Azonnal felvettem az Államkincstárral kapcsolatot, hogy minden információt átadhassak a településeknek a károk bejelentéséről. Ki kell emelni Takács László alpolgármester és a munkatársai munkáját, hiszen éjt nappallá téve dolgoztak a károk felmérésén, és az elhárításban is azonnal a lakosság segítségére siettek. A hivatásos és önkéntes tűzoltók is megfeszített erőkkel dolgoztak, és úgy tudom, öt ingatlan vált lakhatatlanná Bujon. Az ibrányi testületi gyűlésen is részt vettem, ahol meghatároztuk a település vezetésével és a szakemberekkel, milyen munkálatokra van szükség – tudtuk meg dr. Vinnai Győzőtől, majd kiemelte, bajban ismerszik meg az ember, és az érintett települések önkormányzatainak munkatársai mindent megtettek és tesznek is, hogy segítsenek másokon.

– Sajnos, a jégeső az ingatlanok és gépjárművek mellett a mezőgazdaságban is nagy károkat okozott. Kérem a gazdákat, mihamarabb jelentsék a gazdákat. A klímaváltozás jeleit egyre inkább a bőrünkön érezzük, ezért nagyon fontos lenne, hogy inden ingatlantulajdonos biztosítást kössön. Az ilyen lesújtó időjárási jelenségekre nagyon nehéz felkészülni, de ez az előrelátás sokat segíthet a későbbi helyreállításban – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
 

Cserélni kellene a palatetőket

A Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjai is Bujra utaztak, hogy segítsenek a megrongált tetők lefedésében. Az egyesület munkájáról dr. Papp István nyugalmazott főorvos beszélt. Mint mondta, leginkább a palatetős házakat sújtotta a jégeső.

– Ilyenkor mindig az az elsődleges szempont, hogy megelőzzük a további beázásokat, ezért alkalmaz a katasztrófavédelem fóliát. Mi egy másik módszerrel dolgoztunk: alumínium lemezből készítettünk a palához hasonló négyzeteket, és azokat erősítettük a tetőre. A palatetők javítása egyébként is nehézkes, hiszen az elemeket egyesével szegelik a szerkezethez, s ha valamelyik sérül és bontani kell, a többi is károsodhat. A mi módszerünk drágább, de tartósabb – tudatta a főorvos, aki arra is rámutatott, a korábbi évek viharai alatt is a palatetős házakban keletkezett a legtöbb kár, ezért jó lenne egy támogatási program, melynek keretében cserélni lehetne ezeket az 50 éves szerkezeteket.

– Ezek bontása, helyreállítása is veszélyes művelet, mivel a palák mérgező azbesztet tartalmaznak. A bontott törmeléket is veszélyes hulladékként kezelik, ami tovább emeli a költségeket – emelte ki dr. Papp István. LN, MI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában