Mátészalka

2024.06.14. 19:26

Közös hídépítés: kárpátaljai diákok szereztek szakmát

A tanévzáró ünnepségen részt vett dr. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter is.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Tarnavölgyi Gergely

A Mátészalkai Szakképzési Centrum és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésében szervezett szakmai képzésben 158 kárpátaljai tanuló fejezte be sikeresen tanulmányait. Nyolc ágazat tíz szakmájában szereztek végzettséget a hallgatók a több mint két éve tartó háború ellenére. A tanévzáró ünnepséget péntek délután rendezték a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményének udvarán. 

A bölcsek hidakat építenek

A diákokat először Rostás János, a szakképzési centrum kancellárja köszöntötte, aki egy idézettel kezdett, mikor úgy fogalmazott: „Nehéz időkben a bölcsek hidakat építenek, míg az ostobák falakat emelnek”. 

– Mi a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egy hídépítésbe kezdtünk, együttműködésünknek köszönhetően kárpátaljai magyar gyerekek juthatnak különféle szakmákhoz a különböző szakmai képzéseken keresztül. Ezek a fiatalok a háború miatt most itthon vannak otthon – fogalmazott Rostás János, aki felidézte, hogy az ide járó gyerekek nem csak szakmai iránymutatást és képzést kaptak, hanem csapatépítő programokon is részt vettek hétvégenként, így volt közös balatoni kirándulás, halászléfőzés és a gyerekek megmutatták, ki milyen finom káposztás paszulyt is tud készíteni. A kancellár azt kívánta a most végzős diákoknak, hogy szeressék a szakmájukat, hiszen, ahogy egy régi kínai mondás tartja, aki szereti azt, amit csinál, az életében egy percet sem dolgozik. 

A Himnusz földjén

A térség országgyűlési képviselője, Kovács Sándor is köszöntötte a diákokat. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy Szatmárnak van egy új mottója, szlogenje, mégpedig az, hogy ez a térség a „Himnusz földje”, hiszen Kölcsey Ferenc ebben a térségben vetette papírra nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. 

– Ti is hozzájárultatok a nemzeti identitásunk megtartásához, erősítéséhez azzal, hogy az anyaországban tanultatok, és majd, a háború elmúlta után visszatértek Kárpátaljára, és az itt megszerzett tudást kamatoztatjátok majd – szólt a fiatalokhoz Kovács Sándor országgyűlési képviselő. 

Pótápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a tanévzáró ünnepségen úgy fogalmazott: Kárpátalján sem kell senkinek külön beszélni az identitásról, hiszen a Kárpát-medencében élő magyarok érzik, hogy összetartozunk. 

– A partiumi és a kárpátaljai településein élők is pontosan tudják, hogy ebből a régióból ered a magyarság több mint ezeresztendős története, hiszen a honfoglaló magyarok itt jöttek be a Kárpát-medencébe. A háború ellenére sem veszítettük el a közös kapcsolódási pontokat a kárpátaljai magyarokkal, megmaradt a nyelvünk és az oktatásunk, gondolok itt a Mátészalkai Szakképzési Centrumra és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára. Ők együtt, közösen már több száz fiatalnak adtak a kezébe szakmát, amit akár Magyarországon, akár a háború után Kárpátalján tudnak majd hasznosítani – mondta Potápi Árpád államtitkár, országgyűlési képviselő. 

Miniszteri köszönet

 Az ünnepségre meghívást kapott dr. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter is. Mint fogalmazott, a magyar fiatalok és a magyar családok határon innen és túl egy közös célért dolgoznak, mégpedig a versenyképességünk erősítéséért és az identitásunk megőrzéséért. 

– A családban, az iskolákban és a munkahelyeken ezeket tartják szem előtt a magyar emberek, amiért nagy köszönet jár nekik, ahogy az iskolákban, szakiskolákban dolgozó oktatóknak is – nyomatékosított a miniszter, aki kiemelte: országszerte 700 új digitális tananyag készült el tavaly, a Mátészalkai Szakképzési Centrum intézményei 7,5 milliárd forintból újulhattak meg, míg ez a szám országos szinten megközelítette a 100 milliárd forintot. Dr. Hankó Balázs köszöntőjében emlékeztette a hallgatóságot, hogy az év elején történelmi léptékű pedagógus- béremelést hajtott végre a magyar kormány, ami érintette a szakképzésben dolgozó tanárokat is. 

Az ünnepség előtt Debreceni Biankával beszélgettünk. A beregszászi származású diák kozmetikus technikus szakon végzett, a háború kitörése előtt még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét. Felfoghatatlan számára az, ami akkor és azóta is történik. Mint elmondta, édesapja Beregszászon maradt, de édesanyja és nővére itt van vele, ahogy a párja is, aki még a háború kitörése előtt jött Magyarországra.

– Tizenhárom beregszászi diáktársammal együtt gyorsan befogadtak bennünket a tanárok és az osztálytársak, köszönet ezért nekik. A képzés során egy hetet Mátészalkán töltöttem, egy hetet pedig Beregszászon édesapámnál, de ott is kellett tanulnom. Sajnos nagyon rossz a helyzet Kárpátalján, a hadköteles korú férfiak gyakorlatilag bujkálnak, mert bármikor besorozhatják őket az utcáról, vagy az autóból. Nem tudni, mikor lesz vége a háborúnak, nem valószínű, hogy egyhamar békét kötnek a felek – mondta a beregszászi származású fiatal,  a mátészalkai Déri Miksa szakképző iskolában szakmai bizonyítványt szerzett végzős diák.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában