Ügyintézés

2024.06.06. 17:30

Kormányablak: emberközpontú ügyintézés

Átadták a 36,7 millió forintból kibővített és átalakított hivatalt. A Tiszavasvári Kormányablak ötven négyzetméterrel nagyobb ügyféltérrel várja az ügyfeleket.

Szon.hu

A Tiszavasvári Kormányablak a városháza épületében van, így a hivatal előtt vágták át a nemzetiszín szalagot csütörtökön

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Dodó Ferenc

– Kis lépés ez a kormányhivatalnak, de nagy lépés az itt élőknek – fogalmazott Román István főispán a kibővített Tiszavasvári Kormányablak átadásán csütörtökön. A komplex átalakítás során ötven négyzetméterrel nőtt az ügyféltér és javultak az infrastrukturális feltételek.

kormányablak, járásközpont, ügyfelek, Tiszavasvári
A kibővített Tiszavasvári Kormányablak dolgozói megújult, modern környezetben várják az ügyfeleket
Fotó: Dodó Ferenc / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Az elmúlt években az épületeink modernizálására törekedtünk, hogy az ügyfeleket olyan feltételek fogadják, melyek megfelelnek a XXI. század követelményeinek. A Tiszavasvári Kormányablak esetében is ezt tartottuk szem előtt. Itt nem egyszerűen felújításról van szó, hanem a helyi önkormányzattal együttműködve, annak hozzájárulásával bővült a rendelkezésre álló tér, ami azt jelenti, hogy a korábbinál jóval tágasabb, kényelmesebb helyiségben várjuk az ügyfeleket.

Komfortos és modern kormányablak

– Polgármesterként rendkívül nagy öröm számomra, hogy a megújult foglalkoztatási osztály tavaly novemberi átadója után a kibővített kormányablaknál vághatjuk át a nemzeti színű szalagot – vette át a szót Szőke Zoltán. A városvezető rámutatott: ez azt jelzi, hogy a járásközpont tovább épül, szépül. – Fejlődünk, így a hivatal dolgozói és ügyfelei komfortos, modern körülmények között dolgozhatnak és intézhetik hivatalos ügyeiket. Bízom benne, hogy Tiszavasvári a jövőben tovább erősödik – tette hozzá.

– Az volt a célunk, hogy egy, a polgárokat szolgáló közigazgatási rendszert alakítsunk ki abban a szellemben, amit Magyary Zoltán nemzetközi szaktekintély jegyzett le: „A közigazgatás nem az egyes emberek hatalma a többiek fölött, hanem a nemzet szervezete közös céljainak megvalósítására, közös szükségleteinek kielégítésére. A közigazgatásnak nincs más létjogosultsága, nincs más mértéke, mint az emberek és a nemzet szolgálata.” Az volt tehát a fixa ideája, hogy szakmailag szolgáljuk ki az embereket, s tegyük mindezt empatikusan, gyorsan és hatékonyan. – Ez egy kisebb járás, de komoly az ügyfélforgalom. Úgy gondolom, az itt élők érzékelni fogják, hogy Tiszavasváriban ezen a területen is előrelépés történt – hangsúlyozta dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Élmenyőzben az ügyfélforgalmuk

– Európában nincs még egy olyan rendszer, ami ennyire közel hozta az emberekhez a közigazgatást, mint a kormányablakok – szögezte le elöljáróban dr. Almási Győző. A hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: a felmérések szerint, ha választhatunk, hogy online vagy személyesen intézzük az ügyeinket, a többség a második lehetőség mellett dönt, azaz inkább besétálunk a kormányablakokba, ahol segítenek nekünk a dolgozók.

kormányablak, járásközpont, ügyfelek, Tiszavasvári
Tiszavasvári Kormányablak: nagyobb ügyféltér, gyorsabb ügyintézés
Fotó: Dodó Ferenc / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Ez azt támasztja alá, hogy a digitális lehetőségek fejlesztése mellett tovább kell bővíteni a hivatalok számát, és a jövőben is biztosítani kell a szolgáltatások magas színvonalát. A kormányablakok ugyanis nem pusztán az ügyintézés helyét jelölik – hidat képeznek az állampolgárok és az állam között. Ma már több mint 6,5 millió ember, az ország lakosságának kétharmada él olyan településen vagy annak közvetlen vonzáskörzetében, ahol vannak kormányablakok. Tiszavasváriban az elmúlt esztendőben közel 20 ezer ügyfelet fogadtak, ami nagyon nagy szám, ez indokolta a bővítést is. A helyettes államtitkár kifejtette: vármegyei hivatalaink teljesítménye országos viszonylatban is kiemelkedő, áprilisban közel 69 ezres ügyfélforgalmat regisztráltak. S ha maradunk a számoknál, ha a fővárost és a legnagyobb vármegyét nem tekintjük, Szabolcs-Szatmár-Beregben van a legtöbb, 24 kormányablak.

Dr. Almási Győző kitért az előttünk álló hétvégére is. – Az európai uniós és önkormányzati választások miatt június 8-án és 9-én rendkívüli nyitva tartással várják az ügyfeleket a kormányablakok. Fontos, hogy ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség. Új lakcímet csak június 7-én, pénteken 10 óráig lehet bejelenteni, ezt követően csak az elveszett lakcímkártya pótlását kérhetik az ügyfelek. A rendkívül hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen szavazhassanak, s azok se maradjanak ki a voksolásból, akik az utolsó pillanatban eszmélnek rá, hogy az ehhez szükséges okmányaik lejártak vagy egyszerűen nem találják azokat. Szombaton reggel nyolctól délután négyig, vasárnap 7 és 19 óra között fogadják az ügyfeleket a hivatalok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában