Kiállítás

2024.06.14. 17:30

Itt minden a pénzről szól (képek + videó)

A Kállay Gyűjtemény pénztörténeti kiállítása szeptember elsejéig látogatható.

Szon.hu

Dohanics László (b), a Kállay Gyűjtemény igazgatója, dr. Kállay-Nagy Péter magángyűjtő, Hergár Eszter, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ügyvezető igazgatója és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármester nyitotta meg az időszaki kiállítást

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Csáki Alexandra

– A pénz az emberek számára az egyetlen olyan fizetőeszköz, ami általánosan elfogadott és értékmérő szereppel bír. Ám a funkciója mellett fontos a művészi értéke is – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila alpolgármester pénteken a Kállay Gyűjteményben, a Kossuth-bankótól a forintig című időszaki kiállítás megnyitóján.

Emigrációs bankjegyek

– Az idén százéves Magyar Nemzeti Bank rendelkezik hazánkban a második legnagyobb bankjegy- és érmegyűjteménnyel, így természetesen örömmel fogadtuk a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény megkeresését és adtuk át azt a 158 műtárgyat – érméket, bankjegyeket, verőtöveket –, amit szeptember elsejéig tekinthetnek meg a látogatók – mondta el Hergár Eszter. 

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ügyvezető igazgatója hozzátette: a Kállay Gyűjtemény száz év fizetőeszközeit mutatja be a  Kossuth-bankóktól a forintig.

– Felhívnám a figyelmet az ötven, száz és ötszáz forintos címletű kamatos utalványokra, amiket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején bocsátott ki a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. Szintén nagyon érdemes Kossuth emigrációs bankjegye. Miután leverték az 1848-49-es forradalmat, Kossuth Lajos előbb Angliába, majd az Egyesült Államokba ment és a tengerentúlról dolgozott tovább. New Yorkban egy, öt, tíz és száz dollár értékű kölcsönjegyeket adott ki, míg Philadelphiában 1, 2 és 5 forintos jegyeket nyomatott. Az amerikai forgalmi pénzekre hasonlító jegyekből befolyt összeget pedig fegyvervásárlásra és a magyar ügy szervezésére fordította – ismertette a Pénzmúzeum vezetője.

A kiállítás szeptember 1-jéig látogatható
Fotó: Csáki Alexandra / Forrás:  Kelet-Magyarország

 

Egy darab a család múltjából

A tárlaton dr. Kállay-Nagy Péter jóvoltából közönség elé tártak hat Monarchia korabeli széfet is. 

– Amikor kiderült, hogy létrejön ez a kiállítás, felhívott a lányom, aki Hollandiában tanul, és azt kérdezte tőlem, büszke vagyok-e arra, hogy hosszú idő után részese lehetek ennek az eseménynek. Elmondtam neki, hogy nem büszkeséget érez ilyenkor az ember, hanem hálát, hogy felismerheti, összegyűjtheti és a publikum elé tárhatja a családja történelmének egy darabját. Nagyon fontos, hogy minél tehetségesebb valaki, annál szerényebb és hálásabb maradjon – fordult a megnyitóra érkezett diákok felé dr. Kállay-Nagy Péter. 

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője zárásként elmondta: a kiállítás adja az alapját a június 22-ei Múzeumok Éjszakájának is, ahol minden a pénzről fog szólni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában