Kitüntetés

2024.06.06. 14:00

Érdemkereszt az alpolgármesternek

Birta Ferencné kemény munkával segítette Szakoly arculatának átalakulását. Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el a településért végzett tevékenységét.

Csatári Jázmin Abigél

Érdemkereszt: Birta Ferencné Navracsics Tibor minisztertől vette át az elismerést

Forrás: Minisztérium

Fotó: Archív

Több évtizeden át magas színvonalon végzett vezetői és közösségépítő tevékenysége elismeréseként járt a rangos állami kitüntetés Birta Ferencné Madar Anna, Szakoly alpolgármestere, a Polgárok Egyesülete Szakolyért civil szervezet elnöke részére. A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztertől vette át a Pesti Vigadóban.

Több helyen tanított

Az alpolgármester Biriben született, 1983-tól, házasságkötése óta Szakolyban él. Két gyermeke és eddig két unokája született. Mindig is pedagógus szeretett volna lenni: pályáját a Nyírmihálydi Általános Iskolában kezdte 1983-ban, matematika-kémia tantárgyak tanításával és osztályfőnöki feladatokkal, majd 1985-től a szakolyi iskolában tanított egészen 1995-ig. Osztályfőnöki teendői mellett gyermek- és ifjúságvédelmi felelős volt, és a közalkalmazotti tanács vezetői feladatait is ellátta.
– A szakolyi Arany János Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium tagozatvezetője voltam 1995 és 2007 között. Megszerveztem az intézmény új programjait, valamint én feleltem az induló szakképzés, szakközépiskolai és gimnáziumi oktatás, felnőttképzés, majd a felsőfokú szakképzés feltételeinek kialakításáért. Továbbá én irányítottam az iskola COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési program II. modelljének kiépítését is – részletezte a tanár, aki tudását is folyamatosan gyarapította: oklevelet szerzett számítástechnika, informatika szakos tanári és közoktatási vezetőként is. A Közoktatás Minőségéért Díj pályázatának és a COMENIUS Klub házigazda feladatainak megbízottjaként 16 óvoda és iskola minőségfejlesztési programját támogathatta a régióból. – A bázisintézményi megbízásban irányítottam Nyírmihálydi–Biri–Geszteréd-Bököny iskoláiban, valamint Szakoly óvodájában a COMENIUS 2000 I. modell kiépítését 2001-től 2003-ig – tette hozzá a volt pedagógus, aki később érettségi vizsgáztatási szakértő is lett, s számos feladatot látott el közoktatási, tanügyigazgatási, minőségfejlesztési és felsőoktatási szakterületeken. 

Hivatás, nem munka

Birta Ferencné a Nagykállói Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat igazgatói feladatait is vállalta. – A vezetésemmel újjászervezett alapfokú intézményben olyan szakmai bázis alakult ki, amely alapot teremtett az elmúlt időszak minden, a közoktatás területén megjelenő pedagógiai innováció intézményi adaptálásához – emelte ki. Munkájának köszönhetően látványos fejlődést érhetett el az iskola, amely minősített referencia-intézménnyé, tehetségponttá és minősített erdei iskola program szolgáltatójává válhatott. – A köznevelés rendszerében 2012-től 2016-ig tankerületi igazgatóként is részt vettem. A Nagykállói Járásban több évtizeden át végzett munkát követően álltam a tankerület ügye mellé – tette hozzá az alpolgármester, aki a Nagykállói Tankerületet is vezette, s nyolc hónapon át látta el helyettesítőként a Nyírbátori Tankerület igazgatói feladatait is. Ezután visszatért korábbi szakmájához: tanárként dolgozott Szakolyban, s a Dr. Jósa István Általános Iskola intézményvezetője volt 2017-től egészen nyugdíjba vonulásáig. Pedagógusi pályája és vezetői tevékenysége mindig hivatás volt számára. Fontosnak tartotta, hogy tanártársainak biztosíthassa azt a tudást és a hozzá szükséges korszerű eszközöket, amelyekkel színvonalassá válhat az oktatás. – Hiszem, hogy a legnagyobb kiváltság össztársadalmi szinten is az, ha pedagógusként mások féltett gyermekeit, kincseit bízzák ránk. 

Segítette a település fejlődését

Birta Ferencné aktív tagja volt a szakolyi közéletnek is, alapítója és tagja több egyesület, alapítvány, civil szervezet alapítója és tagja lett, ezeket pályázatokkal, pénzügyi támogatásokkal segítette. Alapító tagja volt többek között a Szakolyért Baráti Klubnak, amelynek egészen 2006-ig a titkára is volt. Vezetésével épült meg a szakolyi Teleház és annak Biriben található alirodája.

A Polgárok Egyesülete Szakolyért civil szervezet 2019-es megalakulásakor elnökének választotta, s több olyan pályázatot készített, amely Szakoly arculatát is átalakította. Létrejöhetett a Trianon 100, az Arany János és a Petőfi Sándor emlékpark, valamint a Templom sétány és a Születések Parkja. Az „Alapítvány a Szakolyi Arany János Általános és Szakképző Iskoláért és Tanulóiért” szervezet alapításában is részt vett, a Szakolyi Szemle helyi lap szerkesztője volt önkéntesként, valamint négy ciklusban volt önkormányzati képviselő, nyolc éven át a községi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke. Alpolgármesterként 2019 óta tevékenykedik. – Úgy tervezem, hogy a jelen ciklus leteltével befejezem az önkormányzatban végzett közösségi munkáimat – mondta. 

Fáradságos munka gyümölcse

Szakoly alpolgármestere elárulta, hatalmas megtiszteltetés volt számára átvenni a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. – Könnybe lábadt szemekkel írtam meg a nyilatkozatot, hogy elfogadom és átveszem a kitüntetést, ha arra érdemesnek tartják szakmai utamat a döntéshozók – mondta, s még hozzátette: korábban már a vármegyei közgyűlés bronz emlékérmet is átvehette, amely hasonló érzés volt számára. Megjegyezte: egy ilyen elismerés sokféle élményt felszínre hoz. Mindig az alkotás, a tanulás, az új teremtése vezette. – A feladatkörből adódó és az önként vállalt munkáknál is mindig az vezérelt, hogy a lehető legjobb eredmény születhessen – hangsúlyozta, s zárásként elmondta: nagyon hálás azért, hogy elismerték a kemény munkáját. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában