Bölcsődeavató

2024.06.06. 20:00

Apró csodák a családok életében

Egy meglévő óvodaépület átalakításával és korszerűsítésével készült el a bölcsőde Kisvárdán.

Miklós István

Palánki Ferenc szentelte meg az épületet

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Gazdag Mihály

– Az óvodánk épületében, a csoportszobák átalakításával hoztuk létre az új bölcsődét, így a kollégáink hamarosan tudásuk legjavával támogathatják a kisgyermekes szülőket a nevelőmunkában – mondta Kaszásné Tóth Judit, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda új bölcsődéjének átadóünnepségén csütörtökön. A főigazgató arra is kitért, az új tagintézmény mintegy 76 millió forint támogatásból készült el.

A kicsik műsort adtak
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás: Kelet-Magyarország

Segítik a munkavállalást

– Egy olyan családbarát intézményt álmodtunk meg, mely hozzájárul a szülők munkavállalási esélyének növeléséhez, hiszen ha ők biztos kezek között tudhatják gyermekeiket, könnyebben térhetnek vissza a munka világába. A meglévő óvodaépület egy átfogó energetikai korszerűsítésen esett át, így energia-hatékonyan, környezettudatosan üzemeltethető. A bölcsődés gyermekek beszoktatása folyamatos. Az első csoporttermet már birtokba is vették a totyogó apróságok, az eddig a polcokon, rendben pihenő játékok pedig a szőnyegen és az asztalokon heverve csábítják játékra a legkisebbeket – tudtuk meg Kaszásné Tóth Judittól.

Figyelnünk kell egymásra

– Nem olyan régen, az átadás előtt járhattam végig az épületet, és lenyűgözött az a precizitás és lélek, ami ebből az intézményből árad – ezt már dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője mondta el a jelenlévőknek. A képviselő szerint mindenki másképp emlékszik vissza az iskolás és óvodás évekre. – Mindenkinek más miatt emlékezetes ez az időszak, és bár az évek alatt az emlékképek megkopnak, egy valamit sosem felejtünk el. Mindenki fel tudja idézni, milyen volt az adott intézményben a hangulat, hogyan érezte magát. Az egyházi bölcsődéknél, óvodáknál különösen igaz ez. Nem csupán falakkal, székekkel, ágyakkal, kis mosdókkal találkozunk: mindent áthat a hit is. Ennek az átadónak is ez az egyik legfontosabb üzenete. Az itteni gyermekek színes műsora ránk, felnőttekre is tanítóan hatott, megmutatták nekünk, mit kellene tennünk ebben a kihívásokkal teli, rohanó világban. A válasz egyszerű: mosolyogni. Ez csupán egy apró gesztus, mégis segít átlendülni a hétköznapok nehézségein – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő.

A rendezvényen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is, aki köszöntőjében azt hangsúlyozta, minden egyes nap számos csodának lehetünk tanúi az életünkben. – Az is egy csoda, hogy átadhatjuk a gyermekeknek ezt az intézményt, ahogy az is, hogy e kicsi gyerekek ilyen hosszú verseket tanultak meg és adtak elő a közönségnek. Rengeteg csoda jön velünk szembe, ám ezeket csak akkor vehetjük észre, ha odafigyelünk egymásra, és a szeretetnyelvek segítségével fordulunk a másikhoz. Az emberiség történetében is sok a szörnyűség, ám ezek az örömteli pillanatok átlendítenek minket a nehézségeken – emelte ki a megyéspüspök.

A köszöntők után Palánki Ferenc megszentelte a nagy múltú iskola vadonatúj tagintézményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában