Holokauszt 80

2024.05.29. 17:30

Nem történhet meg újra

Változatos programok várták az érdeklődőket a holokauszt 80. évfordulója alkalmából.

Miklós István

Nem történhet meg újra

Fotó: Dodó Ferenc

A holokauszt 80. évfordulójára emlékeztek Nyíregyházán május 28-án és 29-én, a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány rendezvénysorozatának keretében. A sorozat második napján nyílt meg a Carl Lutz munkásságát bemutató kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központban és több kisfilmet is vetítettek a holokauszt témájában. A délutáni szekcióban a kulturális központba érkezett Izrael nagykövethelyettese, Moran Birman, dr. Nógrádi Péter, a MAZSIHISZ alelnöke, Szedő Miklós, a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány elnöke, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is.

Seszták Oszkár köszöntőjében arról beszélt, a magyar történelemhez, illetve a magyarság erejéhez sokat tett hozzá a hazai zsidó közösség.

 Nem tanulnak a hibákból

– Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a holokausztra, ugyanakkor nagy öröm számomra, hogy ezen a rendezvényen nem csupán a borzalmakról, hanem a jövőről is beszélünk. Sajnos, Izraelt napjainkban is érinti egy háború, melyben olyan borzalmak történnek, amiket a 21. században elképzelhetetlennek tartottunk – hangsúlyozta Seszták Oszkár.
– Bár a történelem kiváló tanítómester, megmutatja, mit nem szabad tenni, úgy tűnik, az ember nem tanul a hibáiból. A holokauszt már akkor elkezdődött, amikor a zsidókat előbb vallási, majd faji alapon megkülönböztették – ezt már dr. Ulrich Attila mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte, egyre nagyobb teret kapnak a világban a szélsőséges eszmék, s egy ilyen környezetben elég egyetlen szikra, és bekövetkezik a baj.

Több millió élet

A holokauszt súlyosságát szemlélteti az is, hogy a második világháború idején mintegy hatmillió zsidót öltek meg, közülük 600 ezer magyart. Dr. Nógrádi Pétertől megtudtuk, a szülei átélték ezeket a borzalmakat, s rengeteg történetet hallott az édesanyjától.

– A szörnyűségekről nem lehet úgy beszélni, hogy ne jussanak eszünkbe a napjaink eseményei. A tavaly októberi terrortámadást és a holokausztot két dolog kapcsolja össze: a terror és a gonoszság. A mai tanácskozáson éppen ezért nem csupán a múltról kell beszélnünk, hanem arról is, mit tegyünk, hogy a jövőben ne történhessen ilyesmi – hívta fel a figyelmet a MAZSIHISZ alelnöke.

A rendezvényen jelen volt Moran Birman nagykövethelyettes is, aki szerint a tavalyi terrortámadás a „legsötétebb óra” volt a zsidóság életében a holokauszt óta.

– Ez egy emlékeztető. Egy emlékeztető arra, hogy az antiszemitizmus 80 éve után is létezik, és fel kell lépni ellene. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában