Diákmunka

2023.03.27. 14:00

Lehetőségek sorát rejti a cégeknek és a fiataloknak a diákmunka

Címkék#diákmunka

A diákmunka, ágazattól függetlenül, szinte bármilyen környezetbe integrálható.

Járosi Dorina, a nyíregyházi iroda vezetője

Fotó: Lengyel Nóra

A jelenlegi gazdasági és munkaerőpiaci helyzetben a diákoknak is érdemes munkát vállalniuk, s ezzel nem csupán saját céljaikhoz kerülnek közelebb, hanem a családi kasszát is támogathatják. A diákok foglalkoztatása nagy utat tett meg hazánkban az elmúlt évtizedekben, és hogy milyen lehetőségekkel élhetnek a ma fiataljai, arról Járosi Dorina, a MELÓ-DIÁK nyíregyházi irodájának vezetője mesélt magazinunknak.

Mint mondta, a diákmunka kiváló lehetőség azoknak, akik nappali tagozatos, aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkeznek.

– Nem csupán pénzt keresnek, amit arra költenek, amire csak szeretnének, de tapasztalatot is szereznek, ami később hatalmas előnyt jelent egy állásinterjún. Vannak  mémek arról, hogy a pályakezdőktől is tapasztalatot várnak el, de hogyan szerezzen az ember tapasztalatot, ha nem veszik fel a tapasztalatlansága miatt? A HR-esek ilyen esetben munkatapasztalatra gondolnak, nem szakmai tapasztalatra. Azok a diákok, akik a tanulmányaik mellett munkát vállalnak, megtanulják többek között, hogy milyen időre járni dolgozni, vagy elvárások szerint teljesíteni, és éppen ezek azok a tapasztalatok, amiket elvárnak egy pályakezdőtől – hangsúlyozta az irodavezető.

Nem minden a pénz

Gyakran hallani a hiányszakmákról, népszerű állásokról. De vajon milyen szektorok kínálnak munkát a diákoknak, és mik a legnépszerűbb állások a fiatalok körében?

– Boldogan mondhatom, hogy a diákmunka, ágazattól függetlenül, szinte bármilyen környezetbe integrálható, termelővállalatoktól kezdve ügyfélszolgálatokon és kereskedelmi egységeken át egészen a kutatóközpontokig. Régebben a legjobban fizető munkák voltak a legnépszerűbbek, manapság már ez sem feltétlenül igaz. Az új generációs diákok, csupán azért, mert jól megfizetik őket, nem akarnak olyan helyen dolgozni, ahol a környezet nem megfelelő, vagy ahol toxikus a hangulat. Persze, továbbra is van, akit a pénz motivál, de sokan vannak azok, akik a kényelmet és/vagy a közösséget választják annak ellenére, hogy máshol jobban keresnének – hívta fel a figyelmet Járosi Dorina, akit arról is kérdeztünk, hogy miért érdemes a cégeknek diákokat foglalkoztatni.

Mindenki nyer

– Sokakban él a tévhit, hogy a diákmunkának csak a nyári időszakban van létjogosultsága, holott egész évben van lehetőség diákokat foglalkoztatni, mi több, egész évben egy jól működő, költséghatékony alternatíva lehet ez a forma a cégek számára. A diákoknak egész évben szükségük van pénzre, főleg, ha saját magukat tartják el, de a mi régiónkban az sem ritka, hogy a szüleiket is támogatják. A 25 évnél fiatalabbak szja-mentességével a bruttó bér valójában nettó, emiatt sokkal könnyebb win-win szituációt teremteni, hiszen magasabb bérkifizetés mellett alacsonyabb költséget jelent a foglalkoztató vállalat számára.

– A másik tévhit, hogy a diák nem képes megfelelő minőségben ellátni a rábízott feladatokat. A gyakornoki és juniorpozíciókat leszámítva általában olyan munkákról beszélünk, amikhez az elvárás az alapfokú végzettség vagy az érettségi. Még mindig tapasztalható az az alapvetően hibás, de legalábbis eltúlzott hozzáállás, miszerint a végzettség határozza meg a munkavállaló képességeit. Ha ezen a vonalon maradunk, akkor felmerül a kérdés: a főállású, de alapfokú (vagy középfokú) végzettséggel rendelkező kollégáról miért gondoljuk, hogy az elvárásoknak megfelelően végzi a munkáját, míg ugyanezt egy diploma előtt álló diákról miért nem tudjuk elképzelni? Ugyanolyan értékteremtő munkát végeznek, ráadásul alacsonyabb költségvonzattal, nem kell táppénzzel vagy fizetett szabadsággal számolni, minden adminisztrációval és foglalkoztatással kapcsolatos feladatot ellát az iskolaszövetkezet – világított rá az irodavezető.

Az is fontos kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy vállalatnak szüksége van munkaerőre, de nem tudja vagy nem akarja beilleszteni a diákmunkát a rendszerébe?

Járosi Dorina szerint az atipikus foglalkoztatásban több potenciál rejlik, mint gondolnánk, de nagyban függ a partner igényétől, hogy melyik megoldás lesz célravezető.

– Ha a diákmunkához hasonló konstrukciót keresünk, a kisgyermekkel otthon lévőket vagy a nyugdíjasokat is kedvező feltételek mellett foglalkoztathatjuk, ami adott esetben olyan munkavállalókat jelent, akiket ismerünk, és akikkel elégedettek voltunk, de változott a munkaerőpiaci státuszuk. Ha komolyabb létszámigénye van a cégnek, a munkaerő-kölcsönzés lehet a megoldás, akár hosszú, akár rövid távon az úgynevezett Try & Hire megoldással, vagy a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásával. Amennyiben fehérgalléros munkavállalókra van szükség, a munkaerő-közvetítést vagy a fejvadászatot javaslom – tette hozzá Járosi Dorina.

MI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában