Helyi közélet

2017.06.17. 19:33

Hamarosan ismét Arany János nyomába szegődik

Nyíregyháza, Aranyosapáti - A fővárosi debütálás után Aranyosapátiban mutatja be Arany Jánosról szóló életregényét a nyírkátai író.

Nyíregyháza, Aranyosapáti - A fővárosi debütálás után Aranyosapátiban mutatja be Arany Jánosról szóló életregényét a nyírkátai író.

Cselenyák Imre életében lezárult egy korszak. Három évtizedes kutató- és írói munka után Budapesten, az ünnepi könyvhéten mutatta be Áldott az a bölcső című, Arany Jánosról szóló regényét. A Nyírkátán született író tolla azonban nem sokáig pihenhet, hiszen a legnagyobb magyar balladaköltő életútjának lejegyzésével még nem végzett.

Az életregény még nem teljes

– Gyermekkorom óta szeretem Arany Jánost. Valójában a Toldi-eposz keltette fel érdeklődésemet a költészete iránt. Ifjúkoromban aztán elhatároztam, életrajzot alkotok belőle, és legalább harminc éve élek ebben a szellemben. Odafigyeltem minden Arannyal kapcsolatos információra, beszereztem minden ővele foglalkozó dokumentumot, olvastam róla sok ezer oldalt, felkerestem azokat a helyeket, ahol megfordult – sorolta az író, s hozzátette: utóbbi hozzátartozik a teljes hitelességhez.

– Muszáj volt útra kelnem és megnéznem azt a környezetet, amelyben Arany élte a mindennapjait, és jó volt találkozni olyan emberekkel, akik érdekes dolgokat tudtak még a nagy költőről elmesélni. Az életregény azonban még nem teljes, így hamarosan ismét felkerekedem, eltöltök néhány napot Nagykőrösön, és kiutazom a cseh fürdővárosba, Karlovy Varyba is, ahol idősebb korában nyolc nyarat töltött el betegségeit kúrálva.

Amikor Cselenyák Imrét az Áldott az a bölcső fogadtatásáról kérdeztük, elmondta: soha ekkora érdeklődést nem tapasztalt még egyik regénye esetében sem, pedig jó párat írt eddig.

A nemzet Aranya

– Már a bemutató előtt keresték az olvasók, és a megjelenés után két nappal kaptam a leveleket, hogy várják a folytatást. Szívügyemnek tartom, hogy mindenhová eljusson a regény, így a gyerekekhez is. Ebben segítség nekem dr. Vraukóné Lukács Ilona, aki már évek óta irányítja lépteimet szeretett megyémben, szervezi lankadatlan rendhagyó irodalomóráimat az iskolákban. Október elején igazi „turnén” veszek részt, több általános iskolába is elviszem A nemzet Aranya című előadásomat.

– Fontos, hogy továbbadjuk a lángot, hiszen azon túl, hogy ő a legszebben író, legnagyobb szókinccsel rendelkező irodalmi alakja a magyarságnak, a ma embere is nagyon sok jót és okosat tanulhat az életviteléről. Arany igazi erényei voltak a tisztesség, a becsület, a tapintat, a szerénység, amelyek elvitathatatlanul jellemezték emberi nagyságát. Soha nem követelt magának kiváltságokat, és tiltakozott elfogadni azt, amiért ő nem dolgozott meg.

Cselenyák Imre a fővárosi debütálás után elsőként Aranyosapátiban mutatja be Áldott az a bölcső című regényét június 20-án, kedden 9 órától a faluházban.

KM-CsA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában