Helyi közélet

2015.05.03. 11:01

Az élet legcsodálatosabb pillanata

Nyíregyháza - Május első vasárnapja az anyák ünnepe. Ez az a nap, amikor fiatal és idős gyerekek virágcsokorral a kezükben próbálnak köszönetet mondani a törődéséért, szeretetért és figyelemért, amit az édesanyjuktól kaptak, és kapnak, legyenek bármennyi évesek is.

Nyíregyháza - Május első vasárnapja az anyák ünnepe. Ez az a nap, amikor fiatal és idős gyerekek virágcsokorral a kezükben próbálnak köszönetet mondani a törődéséért, szeretetért és figyelemért, amit az édesanyjuktól kaptak, és kapnak, legyenek bármennyi évesek is.

– Azt gondolom, jobb emberré, jobb orvossá váltam attól, hogy anya lettem – fogalmaz dr. Vraukóné dr. Rácz Krisztina. A mondat attól válik igazán különlegessé, hogy Krisztina a Jósa András Oktatókórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, valamint egy ikerpár végtelenül boldog anyukája.

Megváltozott az élete

– Egyetemistaként gyermekgyógyásznak készültem, azonban rá kellett jönnöm, lelkileg talán nem bírnám, így amikor támogatást, biztatást kaptam ahhoz, hogy a szülészet-nőgyógyászatot válasszam, mert ott sokkal több a sikerélmény, eldőlt a sorsom – említi a nők körében ritka választás okát a doktornő, és több mint egy évtizeddel a szakvizsga után is a világ legcsodálatosabb pillanatának, igazi kiteljesedésének tartja a gyermek megszületését. A mai napig meghatódik, hogy ennek a részese lehet.

Nagyon várta a pillanatot, hogy ő maga is édesanya lehessen. Amennyire boldog volt nőként, annyira aggódott orvosként, mert jobban belelátott az ikerterhesség kockázataiba. Ritka, hogy az ikrek érett újszülöttként érkezzenek a világra, az ő két fia, Béla és Attila is koraszülött volt.

– Azt utolsó heteken már szigorúan feküdnöm kellett, abban a pillanatban megszűntem orvosnak lenni. A várandós anyukák szorongásával csak az volt a fontos, hogy még egy hetet, meg még egy hetet bírjunk ki – meséli Krisztina, és sok mindent másképp is látott, mert kiderült, ami a tankönyvekben van, az sok esetben nagyon eltér a valóságtól. Szerette volna, hogy az anyák napját a fiúk még a pocakjában ünnepeljék, ám ők április 15-én megérkeztek, s attól a pillanattól megváltozott az élete. Krisztina azt gondolta, ügyeleteken edződve jól bírja majd az éjszakázást, ám 3 hét múlva gyakorlatilag összeesett a fáradtságtól.

– Mit sem ért az a jó tanács: ha a baba alszik, pihenjen az anyuka is – mondja nevetve, ugyanis a fiai soha nem aludtak egyszerre, de persze erről sem szóltak a tankönyvek. Két gyerek mellett segítség nélkül nem megy, ez egyértelművé vált, hihetetlenül sokat számított, hogy az édesanyja és az édesapja is ott voltak mellette, a 24 órás szolgálatban. A két fiú ma az Apáczai gyakorlóiskola diákja.

– Nagyon szeretem, ha az apukák is benn vannak a szülésnél, mert így közvetlenül élik meg a csodát, a szemük sarkában megbújó könnycsepp pedig egyértelműen jelzi, kialakult egy semmi máshoz nem hasonlító kötődés. Az a kötődés, amit az anya a várandóság 9 hónapjában megélt, mert minden rezdülésében, mozdulatában együtt volt a gyermekével, aki a világra jöttekor legyen ráncos, vörös és magzatmázas, a Föld legszebb babája – állítja dr. Vraukóné dr. Rácz Krisztina.

Csoda és varázslat

– Orvosként személyesen több mint 3 és félezer alkalommal voltam részese a csodának, az osztályunkon pedig 70 ezer gyermek világra jöttét segítettük – végzett gyors összegzést kérdésünkre dr. Pap Károly. A Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa azt mondja: amikor az anya életet ad a gyermekének, az megható és felemelő érzés, ami állandóan megismétlődik, s a varázsa az évtizedek alatt sem halványodik el.

Hivatásának mindennapjaiban a főorvos gyakran találkozik olyan esetekkel, amikor vagy a fogantatás nehéz, vagy a várandóság komplikált, ilyen esetekben a baba megszületése újra és újra megerősíti abban, ezekért a pillanatokért érdemes dolgozni.

– Szülőnek lenni a világ legjobb érzése, ami ugyan gondokkal és bajokkal is jár, de semmihez sem fogható jó érzés és lelki megnyugvás, ha a gyermekünk emberré válik, ez egyetlen más szerepben sem lehet megélni – vélekedett a főorvos, s mint kiderült, a beszélgetéskor éppen Budapestre tartottak a feleségével, mert az egyik unoka elvárta őket az óvodai anyák napi ünnepségre. Dr. Pap Károly azt mondja: az ember a lelke mélyén mindig gyermek marad, akinek a legfontosabb és legbiztosabb pont az életében az édesanyja. Mindegy, hogy hány évesek vagyunk, akkor is azt fogjuk érezni: nem volt és nincs annál biztonságosabb, megnyugtatóbb érzés, mint anyához hozzá bújni és átölelni.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában