Kismajtény

2024.05.02. 12:06

Rákóczisaink méltó megemlékezése a partiumi Kismajtényban

Emlékművet is avattak a domahidai vasútállomás melletti mezőn.

L. Tóth Lajos

A megemlékezések egy-egy pillanata (mikrofonnál egy férfi) Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere

Forrás: Fotók: Dalmay Árpád archívuma

Évtizedek óta megemlékeznek a partiumi Kismajtényban az 1711. április 30-án megkötött szatmári békéről. A Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezetének tagjai Dalmay Árpád elnök vezetésével rendszeresen részt vesznek ezeken a rendezvényeken.

A Kismajtényi Református Egyházközség és Kása Szabina tiszteletes asszony meghívására a szervezet 53 fős csoportja utazott a szomszédos Szatmár megyébe, hogy az erdélyi és más magyarországi vendégekkel együtt emlékezzen e példás békekötésre, kegyelettel adózzon Rákóczi hős kurucai emlékének. Ezúttal nem pusztán megemlékezés volt a domahidai vasútállomás melletti mezőn, hanem emlékműavatás is: a helyi magyar vállalkozók összefogásával gyönyörűen megújított, kiépített emlékhelyé.

Martinovszky István tárogatója kuruc kori dallamokkal toborozta a közönséget . Ezt követően Kismajtény, Szatmár megye, Nagykároly vezetőinek köszöntői mellett Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke mondott emlékezetes beszédet. A zenés irodalmi műsor után az emlékoszlop lábánál elhelyezték a hála koszorúit, köztük Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéét és a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezetéét is.

Az egyházközség szíves vendéglátása után rákóczisaink Szatmárnémetibe utaztak, ahol megtekintették a római katolikus püspöki palotát. Hatalmas megtiszteltetés volt számukra, hogy maga Schönberger Jenő megyéspüspök kalauzolta a nyíregyházi vendégeket az épületben, amelynek kápolnájában látható az erdődi vár kápolnájából megmentett oltár, ami előtt Petőfi Sándor és Szendrey Júlia 1847. szeptember 8-án házasságot kötött. A városközpontot régi barátaik, Muzsnay Árpád és Tóth Géza Ivor mutatta be a csoportnak.

Szatmárnémetiben is megemlékeztek a város vezetői és a helyi magyarság képviselői a szatmári békéről II. Rákóczi Ferenc mellszobránál, ahol Martinovszky István tárogatózott, s ahol a nyíregyházi küldöttség is elhelyezte koszorúját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában