Tesztrepülés

2024.05.07. 09:45

Megszakították a Boeing első, embert szállító űrjárművének indítását

Nem sokkal a felszállás előtt, hétfőn lefújták a Boeing első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner első legénységi tesztrepülését – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kedden, írja az MTI.

MW

Butch Wilmore (b) és Suni Williams, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA asztronautái a kilövőállásra indulnak a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. május 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich

A NASA közlése szerint

a kilövést egy meghibásodott oxigénszelep miatt kellett megszakítani.

A Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2024. május 6-án
Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich / Forrás: MTI/EPA

Az űrkutatási hivatal pénteken tervezi megismételni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) induló tesztrepülést.

A Boeing a tervek szerint űrhajósokat szállítana az ISS-re, alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának. A SpaceX fedélzetén 2020 óta folynak űrrepülések a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai vállalat űrprogramját eleinte számos kudarc kísérte, a többi között egy sikertelen, 2019-es repülés. A repülőgépgyárnak viszont 2021-ben már sikerült űrjárművet küldenie az űrállomásra – egyelőre utasok nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!