Gyilkos gáz

2024.07.22. 17:30

Szén-monoxid: a csendes gyilkos nyáron is támad

Az érzékelők már nagyon sok esetben mentettek életet. A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető.

Szon.hu

A tűzoltók mérései megerősítik a mérgező gáz jelenlétét

Forrás: Katasztrófavédelem

Fotó: katasztrófavédelem

Szén-monoxid miatt az év első felében 27-szer riasztották Szabolcs-Szatmár-Beregben a tűzoltókat, 9 ember szenvedett valamilyen mértékű CO-mérgezést. A júniusi hőségriasztás négy napjában országosan 24-szer vonultak a tűzoltókat szén-monoxid miatt – emlékeztetett Rutkai-Dér Vivien, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, ahogy arra is: az érzékelők nyáron is életet mentenek, a jó minőségű készülék időben jelzi a bajt. 

CO-mérő, szén-monoxid-mérgezés
A szén-monoxid-mérgezés nyáron is valós veszély, a tűzoltók mérésekkel igazolják a mérgező gáz jelenlétét
Fotó: katasztrófavédelem / Forrás: katasztrófavédelem

Az elmúlt héten szombaton két szén-monoxid-érzékelő is jelzett vármegyénkben, az egyik Nyíregyházán egy Korányi Frigyes utcai társasházban, a másik Nyírpazonyban egy Kossuth utcai ingatlanban. A kiérkező tűzoltók mérései mindkét helyszínen kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, amit a fürdőszobákban üzemelő gázkazánok okozhattak. A gázszolgáltató szakemberei a kazánok további használatát azok felülvizsgálatáig megtiltották. Az esetekről értesítették a kéményseprőket. A vasárnap sem múlt el CO-s eset nélkül. Aznap este egy nyíregyházi Szarvas utcai ingatlanban jelzett az érzékelő. A szén-monoxid-mérgezés tehát egész évben, nyáron is létező veszély, ráadásul még olyan épületekben is, ahol gyűjtőkémény van. 

Légdugó alakulhat ki 

– Minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, hiszen ha nem jó a szellőzés, ezek a berendezések elhasználják a helyiség levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a szén-monoxid – magyarázta Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy. 

– Ugyan nem fűtünk most, de meleg vizet használunk, és fontos tudni, ilyenkor is keletkezhet szén-monoxid. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe, és szén-monoxid jön létre. A légdugó miatt fontos nyáron is szén-monoxid-érzékelőt működtetni ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak – tanácsolta a szóvivő. Hozzátette: a katasztrófavédelemhez évről évre egyre több szén-monoxiddal kapcsolatos segélyhívás, bejelentés érkezik úgy, hogy „jelzett az érzékelőnk, már szellőztetjük, és elhagytuk az ingatlanunkat”. Ez azt is jelenti, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt az otthonukban. – Abban a helyiségben, ahol nyílt lánggal működő eszköz van, nem elég néha kinyitni az ablakot, az állandó és automatikus levegő-utánpótlásról gondoskodni kell. Az ajtókba, ablakokba résszellőzőt érdemes tenni, és az egyéb épületgépészeti berendezéseket – páraelszívó, motoros szagelszívó ventilátor, mobil klíma, szárítós mosógép – is figyelembe kell venni, mert ezek szintén a lakás levegőjét használják – hangsúlyozta a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, aki kiemelte: CO-érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. 

Időben, hangosan jelez 

– Az elhelyezésnél lényeges szempont, hogy a helyiség magasabb pontjára tegyék, hiszen a szén-monoxid a levegőnél könnyebb, így a helyiség felső részében hamarabb kimutatható a visszaáramló gáz, amit a készülék megbízható módon jelez. Az érzékelők idejekorán, hangos akusztikus jellel hívják fel a tulajdonosok figyelmét a problémára akkor, amikor még akár a saját testi épségük kockáztatása nélkül ki tudnak menekülni egy szén-monoxiddal érintett ingatlanból, megkezdhetik a szellőztetést, hívhatják a 112-es számot – tette hozzá a szóvivő. A bevizsgált szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

– A kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetőek, érdemes nem megvárva a fűtési szezont, már a nyári időszakban felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes lakossági kéményellenőrzést. Ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő rövidebb, a nyári szabadságok miatt pedig könnyebb megfelelő időpontot találni a kéményseprők fogadására – hívta fel a figyelmet Rutkai-Dér Vivien.

Nyugalmat és főleg biztonságot ad

CO-érzékelő
Időben riaszt a szén-monoxid-érzékelő
Fotó: Illusztráció: MW-Archív / Forrás:  MW-archív

– Modern gázkazán ide vagy oda, nem volt kérdés, hogy vásárolunk-e szén–monoxid-érzékelőt – árulta el lapunknak Tóth Miklós. – A híradásokban sajnos minden fűtési szezonban hallani arról, hogy újabb áldozatot követelt a „csendes gyilkos”, azaz a szén-monoxid, de egy ilyen egyszerű készülékkel elkerülhető a tragédia. Az a néhány ezer forint, amibe kerül, össze sem mérhető a nyugalommal és biztonsággal, amit cserébe kapunk. A választás sem volt nehéz, a katasztrófavédelem ebben is megkönnyíti a lakástulajdonosok dolgát, hiszen összeállított egy listát a megbízható érzékelőkből. Mi is ebből választottunk egyet, ami nem csupán a mérgező gáz jelenlétét képes jelezni, hanem azt is, ha elhasználódik a helyiség levegője, és szellőztetésre van szükség – részletezte a háromgyermekes családapa. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában