Helyi kék hírek

2024.06.19. 11:30

Roadpol – ittasan, drogosan ne vezessen!

Senkit nem ment fel a felelősség alól, ha előző este ivott, de a véralkoholszintje még másnap is mérhető értéket mutat. A Roadpol alatt lesz 24 órás alkohol- és drogmaraton is

Bednárik Mónika

Az egyhetes Roadpol akció keretében Nyíregyházán is ellenőrizték a járművezetőket, akik szondát fújtak

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

Roadpol – már az első nap bebizonyosodott, ha tudják is a járművezetők, hogy elkezdődik egy országos rendőri akció, melyben az ittasan vagy bódult állapotban a kormány mögé ülőket szűrik ki, akkor is kockáztatnak...

Roadpol ellenőrzés ittas alkohol drog
Az egyhetes Roadpol akció keretében Nyíregyházán is ellenőrizték a járművezetőket, akik szondát fújtak. Az eredmény azonnal látható a műszeren
Fotó: Sipeki Péter / Forrás:  Kelet-Magyarország

 

– ...és vesztenek – fejezi be a mondatot Koncz László alezredes. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjével abból az apropóból beszélgettünk, hogy hétfőn elkezdődött és egy hétig tart az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (Roadpol) éves ellenőrzési terve alapján az  Alcohol and drugs elnevezésű akció, amikor Európa-szerte, így hazánkban is fokozottan ellenőrzik a közutakon közlekedőket. S már az első napon fogtak ittas vezetőt, olyat is, aki 130 ezer forintos bírságot kapott.

Roadpol: minden rendőrkapitányság illetékességi területén

Az ellenőrzés mindössze fél perc, a rendőr megállítja a gépkocsit, elmondja az ellenőrzés célját, majd a sofőr belefúj a szondába.

– A készülék pár pillanat múlva jelzi a pozitív vagy negatív eredményt. Ha az mutatja, hogy a jármű vezetője alkoholt fogyasztott, akkor a kollégák egy hitelesített mérőműszerrel megismétlik azt, amennyibe szükséges, akkor vér- és vizelet mintavételre is előállíthatják. Vannak olyan jelek, amelyek egyértelműen utalnak arra, hogy a sofőr valamilyen kábítóhatású vagy tudatmódosító szer hatása alatt áll, a tág pupillák, a felfokozott hangulat, az adott szituációban nem elvárható és értelmezhető reakció gyanúra adhat okot, amit a megfelelő tesztek elvégzésével lehet alátámasztani, illetve bizonyítani – magyarázta az osztályvezető, mire figyelnek a kollégái.

– Bízom benne, hogy az idén levesebb lesz az ittas járművezető, mint a korábbi években volt. Az ittas vezetés kiemelt közlekedésbiztonsági kockázat, ezért a demonstratív rendőri jelenléttel, a célzott intézkedésekkel az emiatt bekövetkező baleseteket szeretnénk megelőzni, a számukat csökkenteni, törvényes és biztonságos környezetet teremteni az utakon. Szeretnénk fokozni a lakosság biztonságérzetét, hogy felelőtlen emberi magatartás ne veszélyeztesse senki testi épségét, életét – foglalja össze a közlekedési akciók célját az alezredes, aki elrettentő példát is hoz. 

– Megtörtént, hogy családos ember, kisgyermekkel az autóban reggel 9 óra előtt 0,25 ezrelék feletti légalkoholszintet produkált, ami azt jelentette, hogy bűncselekményt követett el és azonnal elvették a rendőrök a jogosítványát. Megjegyezte: 0,25 ezrelék alatt a jármű vezetője jogsértést követ el és közigazgatási bírásággal sújtható.

Alkohol- és drogmaraton

– Újra és újra tapasztaljuk, hogy az emberek végig sem gondolják, milyen hatása lehet, ha előző este alkoholt ittak, hiszen az korántsem biztos, hogy másnap reggelre kiürül a szervezetükből. Ez személyfüggő és több tényező is befolyásolhatja, de senkit sem ment fel. A zéró tolerancia azt jelenti, egyetlen korty alkohol sem engedélyezett annak, aki járművet vezet, de az sem, hogy egy korábbi italozás miatt még alkoholos befolyásoltság alatt legyen, amikor a kormány mögé ül – egyértelműsíti a szabályokat Koncz László.

Roadpol alkohol drog ellenőrzés ittasság
Az egyhetes Roadpol akció keretében Nyíregyházán is ellenőrizték a járművezetőket, akik szondát fújtak
Fotó: Sipeki Péter / Forrás:  Kelet-Magyarország

A mostani Roadpol akció vasárnapig tart, melynek keretében péntektől 24 órán át alkohol- és drogmaratont is tartanak, azaz a vármegyei rendőrkapitányságainak illetékességi területén és az autópálya vármegyei szakaszán nem csak egy adott időpontban ellenőriznek az egyenruhások, hanem folyamatosan.

– Aki alkohol vagy drog hatása alatt vezet, annak romlik a koncentrációja, tompulnak a reflexei, megnő a reakcióideje, így egy veszélyes szituációban nem tud jó döntést hozni, azonnal és helyesen reagálni, aminek akár elvesztett emberéletben mérhető, nagyon súlyos ára is lehet – utal a hatásokra és következményekre az alezredes, s hozzáteszi: a kollégái minden más szabály betartására is figyelnek, így aki nem kapcsolja be a biztonsági övet, vezetés közben a kezében tartja a mobilt, szabálytalanul előz, vagy vált sávot, figyelmen kívül hagyja a STOP-táblát, számíthat további intézkedésre - tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában