Közbiztonság

2024.05.28. 20:00

Razzia: földön és a levegőből is figyelnek a rendre és biztonságra

A három napos fokozott rendőri ellenőrzés a megelőzést és a felderítést is segíti. Razzia kezdődött a vármegyénkben hétfőn.

Szon.hu

A fokozott közbiztonsági ellenőrzésen helikopter is pásztázta a területet a magasból

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Gazdag Mihály

Baktalórántháza. Volt, aki csodálkozó érdeklődéssel, más aggódva figyelte kedden délelőtt a Baktalórántháza felett köröző rendőrségi helikoptert. Az utcán sétálók kíváncsian tekintettek a rendőrautókra és a meglepően sok egyenruhásra. Második napjához érkezett a háromnapos fokozott ellenőrzés, amelyet a vármegye rendőr-főkapitánya, Farkas József dandártábornok rendelt el május 27-én 0 órától 29-én 24 óráig. Az első nap tapasztalatairól, a razzia céljáról a baktai Vay-középiskola sportpályáján landoló helikopterből kiszálló Koncz László alezredes beszélt.

razzia, rendőrség, helikopter
Razzia - helikopter is segítette a földi egységek munkáját
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás:  Kelet-Magyarország

Razziaeredmény - körözött személyeket fogtak

– A fokozott ellenőrzés célja a jogellenes tettek  elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása és a rendőr-főkapitányság illetékességi területének rendjét veszélyeztető jogsértő cselekmények megelőzése, a közrend és közbiztonság védelme – sorolta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. 

– Célirányosan erre összpontosítunk, de természetesen minden más jogsértésre odafigyelnek kollégáink. Az akció 3 napja alatt a NAV munkatársaival, a helyi mező- és polgárőrökkel a mátészalkai, a nyíregyházi, a nyírbátori rendőrkapitányságok teljes illetékességi területére kiterjed az akció, s naponta több mint 70-en vesznek részt az ellenőrzésben – mondta az osztályvezető. 

Az alezredes kérdésünkre elmondta, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a körözött személyek felkutatására, hétfőn Tiszavasvári területén több személyt sikerült elfogniuk, sok szabálysértővel szemben intézkedtek, megemelkedett az esetszám. Kitért arra is, hogy a rendőrségi légirendészeti szolgálata is támogatja az akciósorozatot, a levegőből még eredményesebben lehet irányítani és segíteni a földi egységek munkáját, hogy a leghatékonyabban reagálhassanak a jogsértések felszámolására. 

Erősíti a biztonságérzetet

– Azokat a személyeket, akik megpróbálnak elrejtőzni a hatóság elől, akár menekülés közben a levegőből is követhetjük és az útvonalukat jelezhetjük a kollégáknak, s további előny, hogy helikopterrel nagyobb területet tudunk lefedni az ellenőrzés során – mutatott rá Koncz László.

A Készenléti Rendőrség Nyírbátori Bevetési Osztályának parancsnoka, Demeter Norbert arról beszélt, hogy a rendőrkapitányságok alapfeladataiban is részt vesznek a megye teljes területén, a fokozott ellenőrzésbe pedig helikopterrel, az állomány tagjaival és a rendelkezésre álló technikai eszközökkel csatlakoztak.

– Szerteágazó feladataink vannak bűnügyi, közlekedési és közrendvédelmi területen, az ilyen nagy közös akciók, a fokozott rendőri jelenlét erősíti az emberek biztonságérzetét, megmutatja, a rendőrség ott van ha kell, nagyobb erőt megmozgat és a bűnelkövetőkkel szemben azonnal el tudunk járni, le tudunk csapni rájuk – hallhattuk az őrnagytól.

razzia, rendőrség, helikopter
A háromnapos razzián a rendőrség, valamint a pénzügyőrök közösen ellenőriztek
Fotó: Gazdag Mihály / Forrás:  Kelet-Magyarország

Szonda és szimat

A Nyírjákói úton felállított áteresztő ponton mindkét irányból folyamatosan terelték ki az autókat. Nem csak az iratok – személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély – érvényességét vizsgálták a rendőrök, hanem azt is, a jármű vezetője fogyasztott-e alkoholt, illetve nem szállít-e csempészárut.

Pár perc elég volt ahhoz, hogy az egyik autó vezetője, már a rendőrautóban, a kapitányságra tartva folytassa útját. 

A véralkohol szintje első mérésre 0,27 ezreléket mutatott, ami már bűncselekmény kategóriába tartozik, azonnal a helyszínen elvették a jogosítványát, amiről ráadásul kiderült, hogy lejárt, azaz engedély nélküli vezetés miatt is eljárás indul majd ellene. Dr. Fedor Rita, a főkapitányság szóvivője elmondta, a férfit a kapitányságra előállítják, s egyik másik eszközzel újra ellenőrzik az ittassága mértékét. Rövid idő alatt ő már a második ittas vezető volt, aki fennakadt itt az ellenőrzésen – tette hozzá az őrnagy, majd amikor a járőrök úgy döntöttek, hogy egy kisteherautó tüzetesebb átvizsgálását kérik, Cherry, a vám- és pénzügyőrség szolgálati kutyája alaposan körbeszimatolta a járművet kívül és belül, ám jelzésre okot adó szagot nem talált. A razzia szerdán folytatódik a vérmegyében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában