Biri

2024.04.11. 14:51

Megmutathatták, mit tanultak a kadétok

A honvédelmi versenyre 15 csapat érkezett az ország minden tájáról.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Sipeki Péter

Nagykanizsáról, Csongrádról, Nyíregyházáról, Miskolcról és még sok más településről érkeztek kadétok, hogy részt vehessenek az I. Dankó Tavaszi Hadjárat nevet viselő kadétversenyen csütörtök délelőtt a Dankó Pista Nevelő – Oktató Központban, Biriben. 

A fiatalok tisztelegve köszöntötték dr. Simon Miklós országgyűlési képviselőt, Kis Ákost, a Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetőjét és Almási Katalint, az iskola igazgatóját. 

– Ez a kezdeményezés alkalmas arra, hogy a kadétok számot adjanak tudásukról. A magyar hazának éppen ilyen tudásra éhes, kitartó fiatalokra van szüksége – mondta dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Saját kezdeményezés volt

– Felemelő érzés számunkra, hogy egy ilyen versenyt szervezhettünk az iskolánkban – számolt be lapunknak az iskola igazgatója, s elárulta: az esemény házigazdájaként lehetősége nyílik intézményüknek a bemutatkozásra is. 

 – 2013-ban csatlakoztunk először az akkor még Katonasuli programhoz, két éve pedig már honvédelmi alapismeretet is tanulnak a diákjaink. Az intézményt már harmadik éve támogatja a Honvédelmi Sportszövetség, a támogatásokból a fiatalok versenyeztetését, oktatását finanszírozzák – folytatta Almási Katalin, majd kiemelte, a verseny az országos haditornához hasonló feladatokra épít: tíz állomáson kell teljesíteni a feladatokat, amelyek elméleti és gyakorlati tudást igényelnek.

Az iskola összetartó, ezt az is bizonyítja, hogy számos más verseny, vizsga és az érettségi mellett alig fél év alatt szervezték meg a programot. 

– A mindennapi oktatói munka mellett számos feladatot látnak el a pedagógusok, a nevelés is hatalmas hangsúlyt kap – mondta büszkén az igazgatónő, aki reméli, hogy a versenyük hagyománnyá válhat.

Ismeretségekkel gazdagodhattak

– A 2023-2024-es tanévben 9506 kadétja van a Honvéd Kadét Programnak. Ennek a nagy csapatnak lehetnek részesei a versenyzők és az iskola is – ezt már Kis Ákos a Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője mondta, aki hangsúlyozta: a nap a verseny mellett a szórakozásról, a barátságkötésekről, s egymás megismeréséről szól.

Az osztályvezető a végig kísérte a versenyt és a kadétok munkáját. Voltak olyan diákok, akik először vettek részt hasonló honvédelmi programon.

Pilinszky Áron Magor, Iván Levente és Robbantó Zsombor a 3-as számú csapat tagjaiként érkeztek Miskolcról. A három fiú számára újdonságnak számított a verseny hiszen kilencedik évfolyamos diákokként nemrég kezdték el a honvédelmi képzést. A fiatalok természetesen annak is örültek, hogy így kaphattak egy tanulásmentes napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában