Születésnap

2 órája

Az EKO neve immár hatvan éve fogalom

Az EKO Konzervipari Kft. hatvan éve alakult, azóta is meghatározó szereplője a magyar konzerviparnak.

Tarnavölgyi Gergely

Feldman Zsolt is részt vett az eseményen

Fotó: Szarka Lajos

A zöldség- és gyümölcsfeldolgozással, különféle lekvárok és mártások készítésével foglalkozó EKO Konzervipari Kft. hatvan éve szerves részét képezi Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye gazdasági életének – a szezonban több mint kétszáz dolgozót foglalkoztató cég a közelmúltban tartotta születésnapi ünnepségét a Korona Hotelben. 
– Nagy öröm számomra, hogy a meghívásunkra minden partnerünk eljött. Nem tudom, mi is a jó sorrend, kit üdvözöljek először. A volt kollégáinkat, vevőinket, a beszállítópartnereket, a város képviselőit, az államigazgatást vagy a finanszírozókat? Köszönjük, hogy együtt ünnepelhetünk a mai napon – fogalmazott Medveczky Péter, az EKO Konzervipari Kft. egyik tulajdonosa. 

Együttműködés, partnerség

 A rendezvényre meghívást kapott dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is. Köszöntőjében kiemelte: a magyar gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók közötti kapcsolatnak együttműködésen alapuló partnerségre kell épülnie. Hozzátette, erre jó példa az EKO Konzervipari Kft. és termelői között létrejött kapcsolat. Az államtitkár emlékeztetett, az uniós csatlakozás után egészen 2010-ig húsz százalékkal csökkent az ország élelmiszeripari teljesítménye, 2010 után ehhez képest pedig több mint egyharmaddal növekedett. Ez annak köszönhető, hogy azok a vállalkozások, amelyek talpon tudtak maradni mind a rendszerváltás utáni, majd az uniós csatlakozás utáni időszakban, 2010 után kezdtek el megerősödni. – Az agrárium versenyképességét jelzi az is, hogy a legutóbbi élelmiszeripari pályázati felhívásra 477 milliárd forintnyi támogatási igény érkezett – tette hozzá az államtitkár. 

A legnagyobbak között 

– Nyíregyházán az első húsz nagyfoglalkoztató között szerepel az EKO – erről már Jászai Menyhért önkormányzati képviselő beszélt a rendezvényen. – A hatvan esztendő önmagában nem érdem. Az érdem az, hogy ha valaki tartósan, magas színvonalon tud terméket előállítani és szolgáltatni úgy, hogy a hazai és a nemzetközi piacot is ellátja – tette hozzá. 
– A csemegekukorica termesztésében hazánk Európában élen áll, a zöldborsó tekintve az első öt, a meggy esetében pedig a három legnagyobb ország között vagyunk – ezek az EKO Kft. meghatározó termékei, van tehát súlya az ágazatnak és a cég termékeinek is, erre a jövőben is lehet építeni – mondta dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. 

Meghatározó szereplő 

A száz százalékban magyar tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft. 1964-ben alakult, azóta meghatározó szereplője a magyar konzerv­iparnak. A cég a kezdetektől elkötelezett a minőség és a megbízhatóság mellett, szoros az együttműködés a termelőkkel. A cég több mint száz termelővel áll szerződésben, akik 3200 hektár területről szállítják a nyersanyagot a nyíregyházi konzervgyárba. Az ünnepségen elhangzott, hogy az EKO Konzervipari Kft. az elmúlt hat évtizedben folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott a változó piaci körülményekhez. Termékei nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is keresettek, ami a magyar agrártermékek versenyképességét is bizonyítja. Az EKO Konzervipari Kft. 60. születésnapja nemcsak a múlt sikereinek ünneplése, de jövőbe tekintés is. A cég továbbra is elkötelezett a minőség, a megbízhatóság és a fenntarthatóság mellett, célja, hogy a következő évtizedekben is meghatározó szereplője maradjon a magyar és nemzetközi konzerv­iparnak – hangzott el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában