Nyíregyháza

2024.08.14. 17:30

Nincs nyári pihenő az ingatlanpiacon

A kérdés csak az, mennyi idő alatt kelnek el a lakások, no és milyen áron?

Kanalas Ottilia

Az értékesítésre váró lakásra úgy kell tekinteni, mint egy termékre: profi hirdetési fotókkal, az épület felújításával, reális árképzéssel gyorsan eladhatók az otthonok

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Adnak-vesznek a lakáspiacon, az egyik vezető ingatlanértékesítő-hálózat szerint az év egyik legerősebb hónapját júliusban zárták. Noha eltérő képet mutatnak az eladási számok az ország különböző pontjain, egyvalamiben mégis nagy a hasonlóság: az árak emelkedésében. Az elemzők szerint ez így is marad még egy darabig. Azonban azt is érdemes figyelni, milyen tempóban cserélnek gazdát az ingatlanok, ugyanis nem minden lakást lehet gyorsan eladni. Rengeteg tényező befolyásolja, mennyi idő alatt kelnek el az ingatlanok, Bákány Zsoltné Edinával erről beszélgettünk. 
A nyíregyházi értékesítő elmondta, ha egy lakás három hónapon túl, egy családi ház 6 hónapnál is tovább bent áll a portfóliójukban, azt bizony „beragadtnak” nevezik.  

Reális áron hirdessen! 

– Az elhelyezkedés, a lakás állapota, az alkuképessége egyaránt meghatározza, milyen ütemben adható el – mondta a szakember, s hozzáfűzte: az „alkalmi vétel”, „alkuképes áron eladó”, „energetikailag felújított” mind-mind hívószavaknak számítanak, melyekkel felkeltik a vevő figyelmét az épület iránt. 
– Alapvetően két oka lehet annak, ha nehezen megy el egy ingatlan. Az egyik, amikor a lakás vagy ház paraméterei (alapterülete, lakrészek nagysága, melléképületek) nem egyeznek meg a hirdetésben szereplő és a földhivatali adatbázisban megtalálható adatokkal, emiatt nem vehető fel rá hitel, csok, támogatott lakáshitel, s ezeket az ingatlanokat (pl. zártkerti ingatlanná nyilvánított házak) csak készpénzes vevőknek lehet kínálni. A másik ok egyértelműen a túlárazás, jó néhány tulajdonos ragaszkodik a saját elképzeléséhez, és egyáltalán nem veszi figyelembe a piaci körülményeket, az értékesítő szakmai tanácsát. Ekkor két lehetőség van, vagy kitart az árnál és elesik az eladás lehetőségétől, vagy lejjebb ad belőle és meggyorsítja a folyamatot. Az elmúlt időszakban 6 olyan ingatlan volt nálunk, melyek közül egy sem volt három hétnél tovább a piacon. A minap az egyik hirdetésben olvastam – nem számít, hogy hol –, egy szép állapotú, felújított családi házat 60 millióért kínáltak. Az eladó minimum 52 millióért odaadta volna, de a vevő nem merte ennyire lealkudni, miközben 55 milliót megadott volna érte. Tehát a vevő ajánlata hárommillióval magasabb lett volna, mint amit az eladó legalacsonyabb árnak megjelölt. Ez a példa is mutatja a túlárazás problémáját, s hogy a 10 százaléktól magasabb alku akár mindkét félnek megfelelhet s célravezető – illusztrálta a túlárazás problémáját a szakember. 

Energetikailag korszerű legyen

Majd pedig kitért arra, mekkora lépéselőnyt jelent az eladásnál a magas energetikai besorolás. 
– Ma már a vásárlók zöme erre tudatosan rákérdez, illetve kéri a rezsiszámlát is, mert meg akar győződni a tényleges fogyasztásról. S itt általában a fűtési költségeket veszi nagyító alá. Homlokzati szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, kazáncserével sokat lehet javítani az ingatlanok energetikai minősítésén. Látjuk az energiaárak emelkedését, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, a kereső ügyfeleknek számít az energiatakarékosság – emelte ki Bákány Zsoltné Edina. 

Home staging: megéri kipofozni a lakást

– Ez az idegen kifejezés nem csak a szavak szintjén idegen idehaza, ugyanis gyakran találkozunk olyan eladásra szánt lakásokkal, melyeket egy picit ha rendbe raknának, vonzóbbak lehetnének és nagyobb sikerrel szállnának versenybe a piacon. Az értékesítésre váró lakásra úgy kell tekinteni, mint egy termékre. Amerikában már évtizedek óta hódít a home staging, amit leginkább tudatos, vevőközpontú lakásfelkészítésnek fordíthatunk le. A magyar vevők 70-80 százaléka jó vagy kiváló állapotú ingatlant vásárol, nagyra értékeli a kész állapotot, amibe csak be kell költözni. Lakáseladás előtt takarítsunk ki alaposan, pakoljuk el minden felesleges dolgot, amire nincs szükség. Tegyük szellőssé a tereket, csak a fontos bútorokat hagyjuk szem előtt, s gondoskodjunk róla, hogy minél világosabbak és tágasabbak legyenek a helyiségek. Hívjunk profi ingatlanost és fotóst, aki meg tudja mutatni a lakás jó oldalait! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában