Foglalkoztatás

2024.07.11. 20:00

Nyári szabadság: fontos az előre tervezés

Az év ezen szakaszában újra és újra felmerül a szabadságolások kérdése, hisz a legtöbb munkahelyen nyáron sem állhat meg az élet. A nyári szabadságok kiadásáról célszerű előzetesen egyeztetni.

Tarnavölgyi Gergely

Nyári szabadság: a LEGO nyári napközit biztosít a dolgozók gyermekeinek

Fotó: MW-Archív

A dolgozók nagy része azonban, mikor, ha nem nyáron, szeretne pihenni, ráadásul a gyermekes munkavállalóknak ilyenkor az iskolai szünet alatti gyerekfelügyeletet is meg kell valahogyan oldaniuk. "Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervezést mindenkinek időben el kell kezdeni, hiszen a legtöbb munkavállaló a nyári hónapokban veszi ki legszívesebben szabadságnapjainak nagy részét. A nyári szabadság esetében nagyon fontos tehát az ütemezés, hogy ezalatt az időszak alatt is gördülékeny maradjon a vállalaton belüli ügymenet, illetve a munkavégzés” – írja a hrmaster.hu oldal.

nyári szabadság
Nyári szabadság: a LEGO nyári napközit biztosít a dolgozók gyermekeinek
Fotó: MW-Archív

Nyári szabadság: okoz-e problémát?

Lapunk több vármegyei nagyfoglalkoztatót is megkérdezett arról, náluk okoz-e problémát, belső munkahelyi feszültséget a szabadságok kiadásának kérdése, s egyáltalán, hogyan is kezelik mindezt.

Karaffa Róbert, a mátészalkai Carl Zeiss Vision Hungary Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, a szabadságok kiadása szempontjából a legfontosabb az előre tervezés.

– A mátészalkai üzemünk az év teljes szakában folyamatosan működik, így igaz ez a nyári időszakra is. A támogató és a fizikai dolgozók előre tervezetten veszik ki a szabadságukat, utóbbiak számára a legnagyobb kihívás a gyermekük elhelyezése az óvodai, iskolai szünetekben, de ezeket a szabadságokat is szintén előre meghatározzuk. Törvényileg szabályozott a hosszabb, egybefüggő szabadságok kivétele, és azok nyilatkoztatása. Az előbb említetteken felül a különleges munkakörben dolgozók egyeztetnek a közvetlen vezetőjükkel is. Igyekszünk a legrugalmasabb módon támogatni a pihenést, illetve az egyéb elfoglaltságokat – mondta Karaffa Róbert ügyvezető igazgató. 

Adorján Zoltántól, a gumiipari termékek gyártásával foglalkozó nyíregyházi ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: az idén júliusban és decemberben van, illetve lesz egy-egy leállásuk, de ezeket az időpontokat minden év elején megbeszélik a kollégákkal, akik így ehhez tudják igazítani a szabadságaikat.

– A leállások időpontját már év elején bejelentjük, így lehetőségük van a kollégáknak előre tervezni, ez mind a fizikai, mind pedig a szellemi munkakörökben dolgozókra is igaz. Így el tudjuk kerülni a szabadságolásokkal kapcsolatos konfliktusokat – fogalmazott Adorján Zoltán ügyvezető igazgató.

Nyári napközi

Siket Lóránt szerint a nyíregyházi LEGO gyár minden nyáron fordít arra időt, hogy két hétre “megálljon”, így lehetőséget biztosítson az itt dolgozóknak arra, hogy egyszerre, hosszabb időszakra el tudjanak menni szabadságra. 

– Ez általában nem egy teljes leállás, vannak területek, amelyek ilyenkor is dolgoznak, az itt dolgozók később, ütemezve veszik ki szabadnapjaikat. Nagyon hasznos velejárója a szünetnek, hogy fontos karbantartási munkálatokat is ilyenkor tudunk elvégezni. A leállás hetein kívül a teljes iskolai szünet idején nyári napközit biztosítunk kollégáink gyerekeinek, így minden héten játékos foglalkozásokon és kirándulásokon vehet részt egy csoportnyi gyermek – tájékoztatott a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs vezetője.

Cégünk zökkenőmentesen működik nyáron is, az évek során sikerült kialakítani egy, a munkavállalók és a termelés szempontjait sikeresen „összefésülő” gyakorlatot. Az mindenesetre megkönnyíti a helyzetet, hogy üzemünk alapvetően automatizált, így jóval kevesebb munkatárs elképzelését kell összeegyeztetni, mintha egy hagyományos technológiával dolgozó gyárról lenne szó - fogalmazott megkeresésünkre a különféle egészségügyi eszközöket gyártó mátészalkai cég, az EU-Fire Kft. sajtószóvivője.

Nagy György elmondta, a kollégák előre egyeztetnek egymással, és ahogy ez lenni szokott, a gyermekes munkatársak előnyben vannak a szabadság kivételekor.

Még biztosítható az ügymenet

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál sem okoz fennakadást a nyári szabadságolás, a kulcsszó itt is az előre tervezés.

– Számunkra nem okoz gondot a szabadságok kiadásának kérdése. Egy-egy munkaterület vezetője úgy koordinálja ezt, hogy mindig maradjon annyi kolléga bent, amennyivel a zavartalan ügymenetet még biztosítható – mondta Párkányiné dr. Csurka Edina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. 

Hozzátette:

  • Ezen kívül az év elején szabadságtervet készítenek, hogy az adott esztendőre vonatkozóan (mind időben, mind pedig létszámban) arányosan vegyék ki a kollégák a szabadságaikat.
  • Ezen kívül családbarát munkahelyként biztosítják a kisgyerekes szülőknek, hogy egy-egy hetet otthonról dolgozva oldhassák meg a nyári szünetben a gyermekük, gyermekeik felügyeletét, így emiatt nem kell plusz szabadságot kivenniük.
  • A kollégák egyeztetnek egymással és a közvetlen vezetővel is, minek köszönhetően a szabadságok kiadása összehangoltan működik.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában