Gazdaság

2024.06.07. 07:00

Meggy: kevesebb lehet a termés, de jobb az ár

Az előző évekhez képest kevesebb termés várható, hazai és európai szinten egyaránt. Ez azonban azt is jelenti, hogy a meggy esetében keresleti piac várható – véli dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB csengeri származású elnöke.

Tarnavölgyi Gergely

A meggy termőterületének jelentés része vármegyénkben található

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

Az ágazat meghatározó szereplői, úgy mint a FruitVeB meggy termékbizottsága, a konzervipar, a hűtőipar, a nagyobb feldolgozók, a léipar, a TÉSZ-ek képviselői, illetve a kereskedők és a gazdák a napokban szakmai tanácskozást tartottak Újfehértón. Az egyeztetés tapasztalatairól, a kilátásokról beszélt portálunknak dr. Apáti Ferenc. Elmondta, a termés heterogenitása miatt pontos becslést adni még jelenleg is nehéz, de az ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés hazánkban.

meggy, meggyszezon
Az ország észak-keleti régiójában, ahol a meggy termőterületének mintegy fele található, egyértelműen gyengébb lesz a termés a tavalyihoz képest
Fotó: Archív: Pusztai Sándor / Forrás:  Kelet-Magyarország

A szakember szerint a különböző térségek esetében vegyes a helyzet: az ország észak-keleti régiójában, ahol a meggy termőterületének mintegy fele található, egyértelműen gyengébb lesz a termés (10-30 százalékkal) a tavalyihoz képest, ami elsősorban az április 19-21-ei fagyok következménye. Az ország többi régiójában (Dunántúl, Pest, Bács-Kiskun vármegyék), vagyis a termőfelület másik felén nagyságrendileg a tavalyihoz hasonló termés várható. 

Lengyelországban kevesebb lesz a meggy

– Egyre markánsabban kezd kirajzolódni az is, hogy Lengyelországban nagyon súlyos a terméskiesés az áprilisi fagyok miatt – folytatta dr. Apáti Ferenc. A lengyeleket emellett az aszály, és az ezzel súlyosbított terméshullás is sújtja, továbbá az érdemi csapadékot nem hozó, de jelentős károkat okozó heves jégverések is problémát okoznak. A FruitVeb elnöke felhívja a figyelmet, hogy a lengyel prognózisokban nagy a bizonytalanság negatív és pozitív irányban egyaránt, hiszen mindössze néhány meghatározó ágazati szakember és piaci szereplő véleményére tudnak alapozni. – A lengyelek intenzív kereslettel, és az elmúlt évek hazai meggyárainál magasabb áron lesznek jelen a magyar piacon. Ezt erősíti az is, hogy a lengyel meggy szüretének kezdete július 3-6. közé tehető, amire a magyar meggyszezon majdnem véget ér. Ez még tovább erősítheti a lengyel hűtőipari alapanyag-igényt a magyar meggy iránt – vélekedett a szakember. Természetes, hogy a legfeszültebb várakozások az idei meggyárak körül vannak. Egy-két napon belül kezdődik a szezon, nyitóárak azonban még mindig nem jelentek meg a piacon. A piaci kereslet-kínálati viszonyok vonatkozásában a következőket látja dr. Apáti Ferenc.

  •  Abszolút nem prognosztizálható, hogy a lengyelek mekkora mennyiséget fognak vásárolni Magyarországról, ennek meghatározó jelentősége lesz az árakra. 
  • Meglepő, de abszolút logikus lépés a lengyel vevők részéről, hogy mindeddig nem mondtak ki árakat. Ennek oka, hogy őket az idő nem sürgeti. A lengyel meggy betakarítása egy hónap múlva kezdődik, így bőségesen van idejük magyar meggyet feldolgozni a lengyel szezon előtt. 
  • Mindebből ered, hogy az idén is a hazai konzerviparnak kell megjelenni a nyitóárakkal. E tekintetben a hazai konzervgyárak nincsenek „hálás” és kedvező helyzetben. A jelenlegi meggybefőtt készletek átlag fölöttiek. A nagy német vevők az idei tendereket a szokásosnál 10-30 százalékkal alacsonyabb mennyiségekre írták ki. 
  • A hazai hűtőipar és léipar szintén keresi és igényli a meggyet, a kereslet-kínálati viszonyok, illetve az árak alakítására azonban nem lesz döntő hatásuk, mert együttesen mintegy 15-17 ezer tonna nyersanyagot vesznek fel, kb. fele-fele arányban.
  • A fagyasztott meggy piacán a meghatározó szereplők a lengyelek (50-60 ezer tonna készterméket gyártanak, ami a hazai gyártás 10-szerese). A hazai hűtőipar számára nagyon nagy kockázatot jelent az, hogy a lengyel hűtőipar milyen áron fog lengyel nyersanyagot vásárolni a július elején kezdődő szezonban.
  • A lengyelek pozícióinak megértéséhez tudni kell a következőt is: a lengyel hűtőipar „bátran” vásárolhat 10-20 ezer tonna magyar meggyet „bármilyen áron”, mert ez a mennyiség az ő alapigényük 15-25 százaléka, amihez „keverhetnek” olcsóbb lengyel alapanyagot, hogy kellően kedvező késztermék-önköltséget érjenek el. 
  • Tekintettel arra, hogy nem csak Németországban, hanem más európai országokban is gyenge a meggytermés, onnan is érdeklődhetnek a magyar meggy iránt, meghatározó jelentősége azonban a lengyel és a német keresletnek lesz.
  • Az elmúlt két év relatíve alacsony hazai meggyárai után a termelők várakozásai jóval magasabban vannak. A jelenlegi piaci helyzetben látják és várják lehetőségét annak, hogy a piac „honorálja” végre azokat az óriási termelési kockázatokat, melyek főleg időjárási okokból a meggytermelésben az utóbbi években rejlenek.

A hazai és európai kereslet-kínálati viszonyok alapján valószínűsíthető, hogy az idei szezonnyitó árak jelentősen, néhány tíz százalékkal lesznek az elmúlt két év átlagára fölött. A meggyárak későbbi alakulása aztán nagyobbrészt annak a függvénye lesz, hogy a lengyelek és más országok – Németország, Hollandia, Szlovákia, Csehország – részéről mekkora lesz a kereslet a meggy iránt és milyen árat hajlandóak fizetni érte – zárta elemzését dr. Apáti Ferenc.

Természetesen kíváncsiak voltunk egy vármegyei gazda véleményére is. Rozgonyi Zoltán Tiszavasvári környékén, 16 és fél hektáron foglalkozik meggyel: 13 hektáron fürtös fajtákat, míg 3,5 hektáron érdi bőtermőt termeszt, az ültetvényeinek legnagyobb részén (16 hektáron) biogazdálkodást folytat.

– Küzdelmes év volt, a moníliával sok gondunk volt, le kellett vágni az ágvégeket, ez sok időt, energiát és természetesen pénzt vitt el tőlünk. Azt hallani, hogy a hazai feldolgozók 250-300 forint közé próbálják majd beszorítani az árakat, de remélem, hogy miután szembesülnek az alapanyaghiánnyal, ez emelkedni fog. A reális az ettől 40-50 forinttal magasabb ár lenne – fogalmazott Rozgonyi Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában