Gazdaság

2024.06.26. 17:30

Bridge to Benefit: itt egy újfajta üzleti működés

Három vármegyei kis- és középvállalkozás is részt vett a programban. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara első ízben csatlakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat nyert innovatív mentorprogramjához, a „Bridge to Benefits Mesterkurzus”-hoz, ami már 2021 óta segíti a magyar kisvállalkozásokat. 

Tarnavölgyi Gergely

A „Bridge to Benefits Mesterkurzus” idei résztvevői a programot lezáró ünnepségen 

Forrás: BKIK

A közelmúltban véget ért, két hónapos fenntarthatósági workshopsorozat tizenhárom (közülük három Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei) mikro-, kis- és középvállalkozás környezeti vagy társadalmi szempontból is hasznos, fenntartható üzleti tevékenységét segítette ingyenes gyakorlati képzéssel.

– A „Bridge to Benefits Mesterkurzus” elsődleges szakmai célja a szemléletformálás, a környezeti és társadalmilag is hasznos üzleti működés kialakítása a kkv-k körében – beszélt lapunknak a részletekről Párkányiné dr. Csurka Edina. A vármegyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára szerint a program közvetett célja, hogy olyan vállalkozói közösséget építsen, amely az értékalapú, pozitív társadalmi és környezeti hatással járó együttműködések kialakítását, valamint az erre épülő hosszú távú tudáscserét segíti. 

Győzött a vidék!

– A programba bekerült cégek esetében most először tudták a főváros-vidék arányt a vidék javára megfordítani, ezzel reprezentatívan képviselve az aktuális környezeti és társadalmi kihívásokra az üzleti megoldásokat Győrtől egészen Nyíregyházáig – emelte ki a főtitkár. Párkányiné dr. Csurka Edina hozzátette, kamaraként nagy örömmel vettek részt a programban és büszkék rá, hogy a vármegyei vállalkozások ilyen innovatív módon, példát mutatva, sok hasznos tudással és kapcsolattal gyarapodva tértek haza a fővárosi rendezvényekről. 

A „Bridge to Benefits Mesterkurzus” idei programjába (nyílt pályázat útján) három vármegyei vállalkozás is bejutott a mentoráltak közé: az épület-asztalosipari termék gyártásával foglalkozó Groska Kft., a PR-kommunikáció területén dolgozó T5media Kft., valamint a bio és gluténmentes termékekkel foglalkozó Family Heart Kft. 

A programban részt vevő egyik ilyen vállalkozás a fővárosban, Debrecenben, valamint Nyíregyházán is érdekeltséggel és irodával rendelkező T5media Kft. volt – a cég ügyvezetőjével, Czine Tamással beszélgettünk a részletekről. Elmondta, már a vármegyei szervezésű, Nyíregyházán megrendezett „Mini Bridge to Benefit” kurzuson is részt vett, azt pedig, hogy az országos programhoz is lehet csatlakozni, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara honlapján vette észre. 

Komoly előadók 

– A kommunikáció mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozunk, ezekbe mindig igyekszünk valamiféle jótékonysági szálat is „belefűzni”, így az ESG (Environmental, azaz környezeti, Social, mint társadalmi és Governance, úgy mint irányítási, a szerk.) hármasból az „S” láb már igaz ránk, de a program során megtanultuk, a másik két lábat hogyan is építhetjük ki. A hét alkalomból álló, teljesen ingyenes előadások alatt rengeteg gyakorlati tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Olyan nagy cégek, mint a LEGO, az Auchan, a BDO vagy az Unicredit vezetői tartottak előadásokat, velük gyakorlatilag más fórumokon lehetetlen találkozni. Emellett a kapcsolatépítésre is kiváló volt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara programja – mondta elégedetten Czine Tamás. 

Az épület-asztalosipari termékek gyártásában érdekelt Groska Kft. tulajdonos-ügyvezetője is elégedett az ingyenes programsorozaton tapasztaltakkal. 

A Groska Erika beszél a nyíregyházi Groska Kft. vállalásairól
Fotó: BKIK

– Mint kiderült, az ESG három lábából a környezeti vállalást cégünk már egy korábbi beruházása révén megvalósította, amikor is elektromos autókat vásároltunk és napelemes rendszert telepítettünk a Westsik Vilmos úti telephelyünkre. Terveink közt szerepel valamilyen formában bekapcsolódni a szakiskolai tanulók gyakorlati képzésébe, akár úgy, hogy a szakmai versenyekre, mint például a Szakma Kiváló Tanulója, felkészítjük őket. Ezenfelül a Debreceni Egyetem egyik informatikai képzésébe is be fogunk kapcsolódni hamarosan, s így szeretnénk megvalósítani a három pillérre alapuló ESG modellt a 2000-ben alakult családi vállalkozásunknál – mondta lapunknak Groska Erika tulajdonos-ügyvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában