Visszapillantó - Gazdaság 2023

2024.01.08. 10:16

Ezt írtuk 2023. első negyedévében: Hűek az alapértékeikhez

Eppel János a szervezet ötéves stratégiájáról tájékoztatta a vállalkozói fórum résztvevőit 2023 márciusában.

Tarnavölgyi Gergely

Eppel János Nyíregyházán járt

Fotó: Archív / Gazdag Mihály

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Veszprém, Debrecen, Szolnok, Békéscsaba, Szeged, Szekszárd és Székesfehérvár után Nyíregyházán is megtartotta vármegyei szervezetének éves rendes taggyűlését, ami előtt, egy vállalkozói fórum keretében, ismertették a szervezet jövőbeni terveit is. 

Biztos alapokra építkezve 

A márciusi rendezvényen Eppel János elnök elmondta: nehéz időszakot élnek meg a hazai vállalkozók, ennek ellenére az érdekképviselet továbbra is alapértékeihez hűen dolgozik a vállalkozásokért, működésük sikerességéért. A VOSZ elnöke hozzátette, az országos rendezvénysorozat célja, hogy tájékoztatást adjanak jubileumi, alapításuk harmincötödik évében induló ötéves stratégiájukról és cselekvési programjukról, valamint az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszaikról. 
A nyíregyházi vállalkozói fórumon Seszták Oszkár is köszöntötte a vendégeket. Visszaemlékezett a szervezet alapításának időszakára, a nyolcvanas évek végére, amikor sorra alakultak a gmk-k, majd a kényszervállalkozások. A vármegyei közgyűlés elnöke szerint a VOSZ egy neves múltra, neves elnökökre visszatekintő szervezet. Dr. Kovács Ferenc köszöntőjét polgármesteri ciklusának kulcsszavaival kezdte, úgymint a befektetésösztönzés, a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés. 

– A siker titka minden esetben az összefogás és az együttműködés, ezek nélkül nincs gazdaságfejlesztés. Mi is a teljes támogatásunkról tudjuk biztosítani a VOSZ-t – emelte ki Nyíregyháza polgármestere. Román István, a vármegyei kormányhivatal vezetője szerint mára megváltozott a munkaerőpiaci helyzet, hiszen manapság a munkanélküliség helyett a képzett munkaerő hiánya jelenti a legfőbb problémát. 

– A kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya egy közvetítő szerepet igyekszik betölteni az álláskeresők és a foglalkoztatók közt – fogalmazott. Dr. Vinnai Győző leszögezte: mindennek alapja a gazdaság, emellett az oktatás, a szakképzett munkaerő „kitermelése” kulcskérdés. A térség országgyűlési képviselője beszédében az innováció és együttműködés fontosságát hangsúlyozta. 
Pekó László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a vállalkozók társadalomban betöltött szerepéről beszélt. Mint fogalmazott: a vállalkozó a bizonytalanból épít biztosat, a kiszámíthatatlanságból csinál kiszámíthatót. 

Elévülhetetlen érdemek 

Czomba Csaba, a VOSZ vármegyei szervezetének elnöke prezentációjában a szervezet elmúlt 35 évét igyekezett összefoglalni. Beszélt Demján Sándor meghatározó szerepéről és elévülhetetlen érdemeiről, akinek a vezetése alatt lett a VOSZ egy meghatározó érdekvédelmi szervezet és egy megkerülhetetlen gazdasági szereplő. Czomba Csaba kiemelte, Demján Sándor nevéhez fűződik a Széchenyi Kártya 2002-es bevezetése, a Prima Primissima rendezvénysorozat 2003-as elindítása, majd a Megyei Prima díjak 2005-ös beindítása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában