Acélkocka

2021.09.09. 20:00

Acélosan helytállt a fiatalok között a nyírteleki törzsőrmester

Kozsla István nehéz szaktanfolyamot választott, de nem bánta meg.

MI

A legjobbak abban a beosztásban kezdhetik meg a pályát, amit ők választanak | Fotó: Honvédség

Alapjaiban változott meg az altisztképzés a közelmúltban. Az újításra elsősorban a megváltozott biztonságpolitikai környezet és a Magyar Honvédséggel szemben támasztott egyre magasabb követelmények miatt volt szükség. Az átalakítás illeszkedik a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretébe, és figyelembe veszi a NATO ajánlásait is.

Az „Acélkocka” Altisztképzési Rendszer egy teljesen új, tanfolyamrendszerű felkészítés, melynek keretében az elméleti és gyakorlati ismereteket két különálló, de egymásra épülő egységben sajátítják el a leendő altisztek. Az átalakításra egy vezénylőzászlósi kidolgozó munkacsoport tett javaslatot a Honvéd Vezérkar főnökének, melynek vezetője Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség egykori vezénylőzászlósa volt. Az új képzésről ő beszélt a honvedelem.hu-nak.

Nem csupán végrehajtók

Elmondta, az altiszti pályát választók felkészítésének, kiképzésük tematikájának alapvetően a körülöttünk zajló folyamatokhoz, a megváltozott biztonsági környezethez, a terrorizmus elleni küzdelem kihívásaihoz, a harceljárások és a technikai eszközök korszerűsítésének folyamatához kell igazodnia.

– Ugyanakkor az altiszti kar szerepe is jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben. Korábban ugyanis a feladatuk csupán a tisztek parancsainak teljesítése volt, napjaink altisztjei viszont már nem csak végrehajtók: kisebb alegységek önálló irányítására is képesnek kell lenniük. A vezetői alkalmasság tehát az egyik alapvető elvárás az új képzési rendszerbe jelentkezőkkel szemben. A felkészítés során folyamatosan figyelemmel kísérjük a teljesítményüket, a motiváltságukat, adottságaikat, érdeklődési körüket.

A legjobbak abban a beosztásban kezdhetik meg a pályát, amit ők választanak | Fotó: Honvédség

– Az alap altiszti tanfolyam negyedik hónapjában pedig egy részletes összefoglaló értékelés készül minden jelöltről. Ez alapján, valamint a felkészültségüket, szakmai hátterüket figyelembe véve ajánlunk nekik a képességeiknek leginkább megfelelő szakirányt. A beosztásba helyezésről szóló végleges döntés azonban – az alakulatok igényei alapján, az érintett katonai szervezet vezénylőzászlósának jelenlétében – egy bizottsági beszélgetés során születik meg.

– Fontos kiemelni, hogy a „top ten” rendszert is alkalmazzuk: a szentendrei tanfolyam tíz legjobb eredményt elért végzősének garantáljuk, hogy az általuk választott beosztásban és helyőrségben kezdhetik meg az altiszti pályát – mondta Kriston főtörzszászlós.

Előtérben a szakszerűség

A nyírteleki Kozsla István törzsőrmester nemrégiben végezte el az Acélkocka programot, méghozzá egyedülálló módon, közel ötvenévesen állt helyt a fiatal altisztjelöltek között.

Kozsla István szerint most jó lenni katonának | Fotó: KM-archív

– A lövészszaktanfolyamot választottam, melynek nagy előnye, hogy ez hazánk minden honvédségi objektumában elfogadott, de óriási kihívás volt megfelelni az elvárásoknak. Elméleti és gyakorlati képzésen is részt vettem. A fizikai állapotfelmérést nagyon komolyan veszik a honvédségnél, s mivel lassan ötvenéves leszek, nem volt könnyű sikerrel helytállni ott, ahol a fiatalok is izzadtak.

– A lövész szakirány nagyon nehéz, de nem bántam meg, hogy ezt választottam. Több mint 1700 lőszert lőttem el a képzés alatt, szinte minden eszközt kipróbáltam, ami ma a honvédségben elérhető, többek között az új páncéltörő rakétát is. Hihetetlenül pontos, az új karabélyokat pedig már csukott szemmel is össze tudnám rakni – osztotta meg a kiképzés élményeit a törzsőrmester, hozzátéve: nem csupán az eszközök kezelését, hanem azok karbantartását is komolyan veszik a honvédségnél.

– Az új egyenruhák, mellények és bakancsok tesztelésében is részt vettünk, és a kiképzők a véleményünkre is kíváncsiak voltak, hogy kiderüljön, kell-e a felszerelésen változtatni. Megkövetelik, hogy mindent szakszerűen csináljunk, ugyanis a csúcstechnológia teljesen más szemléletet kíván. A kiképzők kérdezték tőlem, hogy érzem magam, és be kell vallanom, a program minden percét élveztem – hangsúlyozta Kozsla István.

– Hódmezővásárhelyen megtapasztalhattam, milyen magas színvonalú az ellátás: figyelnek az energiabevitelre, nagyon változatos a menü, csokoládé és gyümölcs is része az étrendnek. A szállás szintén elsőrangú, a pihenéshez, tanuláshoz ideális a környezet. Olyan kiképzőkkel találkoztam, akiknek a szakmai tudása nagyon magas szintet képvisel, ráadásul kifejezetten fontos a képzésben a pedagógiai szemlélet.

A fiatalok a képzés alatt megtanulják a fegyelmet, ami napjainkban nagyon fontos erény

– emelte ki a törzsőrmester.

– Óriási élmény volt ötven­évesen a Hősök terén katonai esküt tenni. A családomnak, az elöljáróimnak és a katonakollégáimnak nagyon sokat köszönhetek. Az összetartás, a szerénység és az alázat kiemelten fontos a honvédség berkeiben, de ezt a hivatást nem is lehet másképp csinálni. Úgy vélem, csak az lesz sikeres és csak az érheti el a célját, aki mögött ott áll a családja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!