vadászat

2019.10.12. 07:00

Nyíregyházi találkozás napjaink legendás vadászával

Pálinkaversenyt is hirdetnek a szervezők vadászok, horgászok, természetbarátok számára.

A vadásztársadalom tagjai körében jól cseng Hidvégi Béla neve, aki az elmúlt években, évtizedekben Magyarországon és szinte az összes európai országban vadászott sokféle apró- és nagyvadfajra. Az 1990-es évek elején vadászott először Afrikában, s a fekete földrész varázsától azóta sem szabadult.

Hidvégi Béla Nyíregyházára látogat október 23-án, és 10 órától a sóstógyógyfürdői Park Hotelben filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót tart. Hidvégi Béla 1936-ban született az alföldi Nagyszénáson. 1956-ban, húsz­évesen hagyta el hazáját és a keszthelyi mezőgazdasági akadémiát, amelynek hallgatója volt.

Páratlan trófeagyűjtemény

Az interneten olvasható életrajz szerint tanulmányait Angliában folytatta, ahol élelmiszeripari mérnökként végzett. Évtizedeken át külföldön élt. Az 1970-es évektől kezdve – az egyik neves, élelmiszeripari gépeket gyártó amerikai nagyvállalat európai kereskedelmi képviseletének marketingigazgatójaként – szoros kapcsolatokat épített ki a magyar mezőgazdasággal és élelmiszeriparral.

Időközben megismerte a legendás angol puskaműves cégek termékeit és tevékenységét, s nagyobb betekintése nyílott a szigetországban korunkban is virágzó fegyvergyártás mesterségébe. Szerteágazó kapcsolatai révén, ekkor bontakozott ki a kivételesen értékes vadászfegyverekkel és a vadászatszervezéssel kapcsolatos tevékenysége.

Mindez – munkája mellett – megteremtette számára saját fegyver- és trófeagyűjteménye létrehozásának lehetőségét. Időközben – az 1980-as évek második felében – ismét itthon telepedett le. Hazahozta kivételes vadászmúltjának tárgyi emlékeit: páratlan trófeáinak gyűjteményét, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeumnak ajándékozott.

Több száz darabból álló, páratlan kollekciójában csupán az Európán kívül elejtett vadfajok száma eléri a kétszázat. Mikucza Zsolt meghívására érkezik majd Nyíregyházára Hidvégi Béla. Ez a nap azért is lesz izgalmas, mert kihirdetik a pálinkafőzéssel is foglalkozó vadászok-horgászok-természetbarátok pálinkaversenyének eredményét.

Lovagrendi tagok zsűriznek

Az érdeklődők 1-2 mintát adhatnak le október 17-én 16 óráig Nyíregyházán a Bethlen Gábor utca 26. szám alatti irodában. A Szabolcs Pálinka Lovagrend tagjai október 18-án minősítik a beérkezett párlatokat, október 23-án pedig a Park Hotelben kihirdetik az eredményt. A pálinkaversenyről információt Mikucza Zsolttól lehet kérni a 06-20/590-5377-es számon.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!