Esélylatolgatás

2024.06.07. 11:16

Kozák az éremesélyesek között az Európa-bajnokságon

A tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon a rendező jogán majdnem minden számban indíthatott sportolót Magyarország, így volt 63 fős a csapatunk. Most Rómában ennél alig kevesebb, 59 sportoló alkotja a magyar válogatottat a ma kezdődő római atlétikai Európa-bajnokságon. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, Gyulai Miklós visszafogottan nyilatkozott az esélyeket illetően.

MW

Kozák Luca

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

Óriási magyar csapattal, szokatlan időbeosztásban zajlik a római atlétikai Európa-bajnokság. A kontinensviadal pénteken kezdődik és jövő szerdán, még a labdarúgó-Eb előtt ér véget – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Sokaknak az Európa-bajnokság nemcsak önmagában lesz fontos, a kevesebb mint két hónap múlva kezdődő olimpia fényében is kell nézni.

20230827_1015_at
A képen: Molnár Attila, Krizsán Xénia, Kozák Luca, Halász Bence
Fotó: Török Attila / Forrás: Nemzeti Sport

Az olimpián a fókusz

Eddig a kalapácsvető Halász Bence, a futók közül pedig Kozák Luca (100 m gát) és Molnár Attila (400 m) tekinthető biztos ötkarikás indulónak, valamint a Párizsban bemutatkozó vegyes gyaloglóváltóban is lesz magyar csapat. Utóbbi számot az Eb-n nem rendezik meg – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Gyulai Márton, a MASZ elnöke, úgy számol, hogy a párizsi olimpián 25–30 magyar atléta indulhat, és idén is van éremesélyes magyar versenyző Halász Bence Eb-ezüstérmes és kétszeres vb-bronzérmes kalapácsvető személyében. 

Úgy érzem, a Budapesten dobott 77,77 méter jó alap, de még messze van az elvárt eredménytől. A második ciprusi edzőtábor után volt egy nehezebb időszakom, ott becsúszott két kevésbé jól sikerült verseny. Idén a fókusz az olimpián van, de az Eb is fontos állomás

– összegzett Halász Bence, akit a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon és a tavalyi világbajnokságon is csak a lengyel Wojciech Nowicki előzte meg az európaiak közül. Halászon kívül két évvel ezelőtt egy másik magyar sportoló is felállhatott a dobogóra a müncheni Eb-n.

Kozák Luca bakancslistája

A gátfutó a tavalyi hazai vb-n nem, viszont az idei fedett pályás világbajnokságon döntőt futhatott, s az ő versenyszámában nagy a különbség a globális és a kontinentális mezőny között.

Érdekes, hogy imádom Olaszországot, sokat versenyeztem ott, de Rómában nem voltam még, úgyhogy bakancslistás helyszínen állok majd rajthoz

– mondta el Kozák Luca, akin kívül Molnár Attila (400 m) és Takács Boglárka (100 m, 200 m) is olyan jól áll az európai rangsorban, hogy a selejtező helyett az elődöntőben kezdik meg a szereplésüket. A tavalyi világbajnokságon mindannyian futhattak elődöntőt, Rómában reális esélyük van a fináléra. A tavalyi vébén harmadik legjobb európai volt hétpróbában Krizsán Xénia, aki Budapesten negyedik, a legutóbbi Eb-n ötödik helyen zárt. Az idei hazai bajnokságot viszont sérülés miatt nem tudta végigversenyezni, így kérdéses a formája – írta meg a Magyar Nemzet

Halász és Kozák mellett a harmadik – időrendben az első – müncheni magyar érmet Madarász Viktória szerezte, aki két éve 35 kilométeren végzett a harmadik helyen. Idén ezt a számot nem rendezik meg, Madarász 20 kilométeren indul ebben a számban, s találnak gazdára az Eb első érmei a mai napon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában