Bulvár-celeb

4 órája

Ezekkel a trükkökkel ősszel is ragyogó maradhat a kertünk

Az ősz beköszöntével a természet színpompás átalakulásra készül. Tudtad, hogy ez az évszak nemcsak a lehulló levelekről szól, hanem arról is, hogy a kerted és az erkélyed igazi zöld oázissá válhat?

MW

A csarab, más néven erika látványos, kedves virága az őszi kertnek

Forrás: Shutterstock

Nézzük, hogyan frissítheted fel növényeidet, és hozhatod létre a saját őszi édenkertedet.  Készen állsz a kerti kalandra? Kezdjük az alapoknál! 

Ősszel a talaj felkészítése az egyik legfontosabb lépés, ha tavasszal igazi virágpompát szeretnél. Komposzt, trágya – mind jöhet, hiszen az őszi esők szépen beledolgozzák a tápanyagokat a földbe. 

Gondoskodj róla most, hogy jövőre már csak gyönyörködni kelljen a virágokban. Dekorálj növényekkel, amelyek az őszt is feldobják!

Brassica,Oleracea,Or,Acephala.,Flowering,Decorative,Purple-pink,Cabbage,Plant,Close-up.
A díszkáposzta színes levelei feldobják az ágyásokat
Forrás:  Shutterstock

Díszkáposzta és téli jázmin

A díszkáposzta nem véletlenül a kerti dekorációk sztárja ősszel. Látványos, színes levelei feldobják az ágyásokat, ráadásul a fagyokkal is szembeszállnak. A lila, zöld és fehér árnyalatok garantáltan őszies hangulatot kölcsönöznek a kertednek. A téli jázmin pedig a nagy meglepetés: ezek a kis sárga virágok pont akkor bontják szirmaikat, amikor minden más elhervad. Csak képzeld el, hogy a leghidegebb hónapokban is virágba borul a kerted vagy erkélyed. Igazi varázslat!

White,And,Yellow,Daffodils,In,Springtime
A nárciszokat is ősszel kell elültetni
Forrás:  Shutterstock

Csarab és nárcisz

Ha igazi őszi feelingre vágysz, ültess csarabot! Apró lila, rózsaszín és fehér virágai sziklakertben, virágládában vagy cserépben is mesésen mutatnak, ráadásul alig kell vele foglalkozni.
És igen, a nárciszokat is most kell elültetni! Tavasszal majd fantasztikus látványt nyújtanak, amikor az első napsugarak átküzdik magukat a hűvös tavaszi levegőn.

Az őszi balkon hálás növénye a krizantém
Forrás:  Shutterstock

Ne maradjon ki a balkon sem!

Az erkélyedet se hagyd ki az őszi átalakulásból! Itt az ideje átültetni a cserepes növényeket, és felfrissíteni a talajt. A fagyérzékeny növényekről se feledkezz meg: a muskátlikat hozd be, mielőtt  hideg éri őket, de a télálló növények továbbra is gyönyörűek maradnak a hűvös idő ellenére.
Miért ne dobnád fel a balkont néhány őszi virággal, mint a krizantém vagy ciklámen? Ezek nemcsak színükkel, de ellenállóságukkal is feldobják a borongós napokat. A krizantém sárga, narancs és lila színei igazi melegséget csempésznek a mindennapokba.

Az öntözésről se feledkezzünk meg
Forrás:  Shutterstock

Tippek az őszi kert ápolásához

Ősszel nemcsak ültetni kell, hanem gondoskodni is a növényekről. A lehullott leveleket például komposztáld! A talajt pedig mulcsozd, hogy a hideg hónapokban is megőrizze nedvességét és hőmérsékletét.
Az öntözésről se feledkezz meg teljesen, hiszen még ilyenkor is szüksége van a növényeknek némi vízre, főleg a frissen ültetetteknek. A kert gondos ápolása biztosítja, hogy az egész szezonban gyönyörű és rendezett maradjon.

Ne hagyd, hogy az ősz csak a levelek lehullásáról szóljon! Néhány trükkel és egy kis odafigyeléssel egész évben varázslatos kerted lehet. Készítsd elő most, és élvezd a természet szépségeit mindennap!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!